Νομικά ακάλυπτοι οι «whistleblowers» που καταγγέλλουν οικογενειακή βία-Οι αλλαγές που προωθούνται

Κενά και παραλείψεις έχουν εντοπιστεί στη νομοθεσία που αφορά στις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, καθώς μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν δείγματα για σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να προβεί σε καταγγελία στις διωκτικές Αρχές ένας επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες. Στο μεταξύ, οι «whistleblowers» αυτή τη στιγμή μένουν νομοθετικά ακάλυπτοι, σε περίπτωση που ο καταγγελλόμενος θελήσει να κινηθεί νομικά εναντίον του, με διάφορε προφάσεις, όπως προσωπικά δεδομένα.

Στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής είχαν κατατεθεί δύο προτάσεις νόμου, από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Γεωργίου, βάσει των οποίων προωθούνται αλλαγές στον Περί πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας Νόμο (σ.σ. Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και στον Περί βίας στην οικογένεια Νόμο, ώστε να καλυφθούν τα νομικά κενά που εντοπίστηκαν. Συγκεκριμένα στις αιτιολογικές εκθέσεις, ο κ. Γεωργίου είχε αναφέρει πως η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και ως εκ τούτου, τόνισε ο βουλευτής, επιβάλλεται μηδενική ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Οι δύο προτάσεις νόμου που έχει προωθήσει και αναμένεται να συζητηθούν με τη νέα νομοθετική περίοδο μετά την επιστροφή από τις διακοπές για το καλοκαίρι, στοχεύουν στο να καλύψουν τα κενά, αλλά και να διευρύνουν το πεδίο που αφορά στις περιπτώσεις που ένας επαγγελματίας που παρέχει υπηρεσίες, όπως γυναικολόγος, παιδίατρος, προπονητής, εκπαιδευτικός, μπορεί να προβεί σε καταγγελίες και να μην γίνεται μόνο όταν υπάρχει υπόνοια για σεξουαλική παρενόχληση.

«Ο νόμος περί βίας στην οικογένεια μιλά μόνο για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης αν παρατηρηθεί από γιατρό κάποια σημάδια, για να κάνει καταγγελία. Με τις προτάσεις νόμου θέλω να το διευρύνω και σε περιπτώσεις που ένας δάσκαλος, ένας γιατρός ή ένας προπονητής παρατηρήσει ότι το παιδί ή η γυναίκα φέρει τραύματα από βία στην οικογένεια, να έχει υποχρέωση να το καταγγείλει. Εμείς θέλουμε να διευρύνουμε το νόμο, για να προστατεύονται οι επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν καταγγελία και θα είναι στο νόμο η υποχρέωση καταγγελίας, δεν θα είναι στο πρωτόκολλο ή στη δεοντολογία. Κάποιος που είναι στα πλαίσια του επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών, διαπιστώσει ότι υπάρχει υποψία για βία στη οικογένεια, τότε έχει υποχρέωση να το καταγγείλει», εξήγησε στον REPORTER ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου.

Πέραν τούτου, με τις προτάσεις νόμου που προωθούνται στην Επιτροπή Νομικών, επιδιώκεται όπως παρέχεται πλέον κάλυψη σε όσους παίρνουν την ευθύνη να καταγγείλουν τη βία που διαπιστώνουν, ώστε σε περίπτωση που ο καταγγελλόμενος τελικά δεν διωχθεί, να μην μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του καταγγέλλοντα.

«Με την πρόταση νόμου, προστατεύεται νομικά και εκείνος που έκανε την καταγγελία, επειδή δεν θα στραφεί εναντίον του ο οποιοσδήποτε με την πρόφαση ότι κατήγγειλε προσωπικά δεδομένα ή τον διέσυρε η καταγγελία. Για παράδειγμα, ένας άνδρας όποτε έχει νεύρα χτυπά τη γυναίκα ή το παιδί του και η γυναίκα του φοβάται να τον καταγγείλει, θα είναι υπόχρεος ο επαγγελματίας που προσφέρει υπηρεσίες να το καταγγείλει».

Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να προωθήσει ο κ. Γεωργίου είναι τροποποίηση στο μοντέλο της νομοθεσίας που διέπει την προστασία των whistleblowers, σε περιπτώσεις διαφθοράς, καθώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορά στην ανθρώπινη ζωή.

«Ο επαγγελματίας μπορεί να εντοπίσει ένα μώλωπα, γδαρσίματα, ραβδώσεις στην πλάτη του παιδιού. Οφείλει να το καταγγείλει. Είναι μία σοβαρή πρόταση που προστατεύει τον αδύνατο. Είναι όπως το νόμο για τους whistleblowers, μόνο που μόνο εδώ δεν έχουμε διαφθορά, αλλά έχουμε να κάνουμε με την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί να υπάρχει κακοποίηση, έγκλημα κλπ. Υπάρχει νομοθετικό κενό και στη νομοθεσία για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά στις γυναίκες και στη νομοθεσία για τη βία στην οικογένεια που αφορά στις γυναίκες και στα παιδιά».

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι στην ευχέρεια και στην κρίση του κάθε επαγγελματία αν θα προβεί σε καταγγελία. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει κάποια πρόνοια στη νομοθεσία που να υποχρεώνει τον επαγγελματία να προβεί σε καταγγελία, αλλά μόνο πρωτόκολλα. «Με τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου, γίνεται υποχρέωση του επαγγελματία να προβαίνει σε καταγγελία και το πιο σημαντικό είναι ότι με αυτές τις προτάσεις νόμου ενθαρρύνονται οι επαγγελματίες να προχωρούν σε καταγγελίες και αν δεν το κάνουν δεν υπάρχει κάποια πρόνοια για επιβολή ποινής, ώστε να μην αντιδράσουν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα μηδενικής ανοχής».

Δειτε Επισης

Δεν πρόλαβε να αναλάβει ο Αρναούτης και έστησαν ήδη ηλεκτρονική απάτη με το όνομά του
Περισσότερες πράξεις για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας ζήτησε ο Πρόεδρος από Αρναούτη και Σταύρου
Κατατέθηκαν νέα sms στο Συνοδικό από συνομιλίες με Ησαΐα-«Τα γράφω στα αρχι...ερατικά μου ενδύματα»
Νεκρός 57χρονος που κατέπεσε από το μπαλκόνι της κατοικίας του
Κόπηκε στην άσφαλτο το νήμα της ζωής της 56χρονης Ελένης Πεκρή
Ζητούν ανάληψη πολιτικής ευθύνης τα κόμματα μετά την παύση Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας
Σήμερα η τελετή διαβεβαίωσης νέου Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας
Η ηλεκτρική καρέκλα του Αρχηγού-Οι παύσεις, οι παραιτήσεις και όσοι επιβίωσαν μέχρι την αφυπηρέτηση
Τέλος της εβδομάδας η απόφαση Συνοδικού για υπόθεση Αββακούμ-Έτοιμη η γνωμοδότηση του δεύτερου εμπειρογνώμονα
Επέστρεψε στις Κεντρικές ο «Κομμωτής»