Λερναία Ύδρα το ιερό σκάνδαλο-Οι πληροφορίες για «φυγάδευση» μάρτυρα και πού βρίσκεται η έρευνα για τις €450.000

Σε θρίλερ για γερά νεύρα τείνει να εξελιχθεί το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, με τα μέτωπα να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Και αυτό διότι, μετά τις καταγγελίες για κατ’ ισχυρισμό αναξιοπιστία κατηγόρου, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν πως στο κάδρο βρίσκονται πληροφορίες για πιθανή «φυγάδευσή» βασικού μάρτυρα εναντίον των μοναχών, κάτι το οποίο είναι εις γνώση συνοδικών.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, η πλευρά των μοναχών, μέσα από ένσταση που κατατέθηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, έθεσε θέμα που αφορά την κατ’ ισχυρισμό αναξιοπιστία κατηγόρου και συγκεκριμένα, του μοναχού, ο οποίος ήταν το πρόσωπο, που σύμφωνα με τις καταθέσεις, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ησαΐα για τα υπό διερεύνηση αδικήματα στη Μονή.

Παρά το γεγονός ότι η πλευρά των μοναχών δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στην ένσταση, εντούτοις, φαίνεται ότι αυτή μελετήθηκε, ενώ πλέον ενώπιον συνοδικών υπάρχουν πληροφορίες για διαβήματα, προκειμένου ο μάρτυρας να μετακινηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι ωστόσο, που δεν κατέστη δυνατό.

Οι εν λόγω πληροφορίες έφεραν μουρμουρητά ανάμεσα σε συνοδικούς, οι οποίοι θέτουν σειρά ερωτημάτων, ενώ εκφράζουν την άποψη πως δεν θα πρέπει να μετακινηθεί ο εν λόγω μάρτυρας, δεδομένου των καταγγελιών που διερευνώνται, ενώ βλέπουν γκρίζα σημεία πίσω από την ενέργεια - σε περίπτωση που αυτή επιβεβαιωθεί - και ως εκ τούτου πιθανόν να τεθεί ζήτημα στην επόμενη Ιερά Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχει μέρος του υλικού που έχει να κάνει με ηθικά παραπτώματα, το οποίο επικαλείται η πλευρά της αδελφότητας της Μονής του Οσίου Αββακούμ, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει επιπρόσθετο υλικό, το οποίο ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Αυτό το υλικό, το οποίο περιλαμβάνει μηνύματα και φωτογραφίες, παραπέμπει - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς - σε ηθικά παραπτώματα από πλευράς κατηγόρου, ενώ γίνεται λόγος για παρενόχληση μέλους της αδελφότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνει ο... ιερός πόλεμος-Καταγγελία κατά «μεσάζοντα» για ηθικά παραπτώματα, λόγος για sms και φωτογραφίες

Πάντως, εκκλησιαστική πηγή, κληθείς να αναφέρει πώς επηρεάζει η ενδεχόμενη μετακίνηση ενός μάρτυρα-μοναχού στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξήγησε πως «αν όντως αποδειχθούν τα εκκλησιαστικά αδικήματα για τα οποία καταγγέλλεται ο εν λόγω μοναχός, τότε ακόμα και να φύγει από την Κύπρο, θα μπορεί να δικαστεί και κατ’ επέκταση, να καταδικαστεί από το εκκλησιαστικό Δικαστήριο στο οποίο υπάγεται».

Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι μπορεί να δικαστεί σε οποιαδήποτε Μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται εκτός Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως για τον συγκεκριμένο μοναχό, έγινε και καταγγελία στην Αστυνομία για σεξουαλική παρενόχληση και όπως ανέφερε αστυνομική πηγή, η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος αποστάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι έρευνες της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τις καταγγελίες του Νεκτάριου κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα, αναφορικά με τις 450.000 ευρώ. Για την υπόθεση αυτή, έχουν κληθεί μάρτυρες, τόσο από την πλευρά της αδελφότητας, όσο και από το περιβάλλον της Μητρόπολης, ενώ για την ώρα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ο Νεκτάριος, ο οποίος είναι και ο βασικός μάρτυρας, αφού πρόκειται για το πρόσωπο που προέβη στην καταγγελία, διατυπώνοντας διάφορους ισχυρισμού που θα διερευνηθούν.

Πάντως, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, θα κληθούν για κατάθεση όλα τα πρόσωπα που μπορεί να δώσουν μαρτυρία, ωστόσο, η κλήτευση για καταθέσεις γίνεται με βάση τον καταρτισμό της λίστας μαρτύρων και ενδεχομένως σύντομα να κληθεί για κατάθεση και ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο των ερευνών για τους ισχυρισμούς περί €450.000 σε Ησαΐα τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Αλαλούμ με το πόρισμα της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής

Φαύλος κύκλος με το πόρισμα της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής, αναφορικά με τα εκκλησιαστικά παραπτώματα των Αρχιμανδριτών της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ. Από την μια, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα ορίστηκε και εκκλησιαστικός Εισαγγελέας, ενώ από την άλλη, η πλευρά των μοναχών υποστηρίζει ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών, έφθασε στην Κύπρο ο εκ των δικηγόρων των μοναχών για τα εκκλησιαστικά θέματα, Αναστάσιος Βαβούσκος για να του δοθεί το πόρισμα, ωστόσο, ήλθε, είδε και απήλθε χωρίς να πάρει κάτι στα χέρια του, ενώ πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, σημειώνουν πως εξελίξεις στο μέτωπο της εκκλησίας, αναμένονται μετά τις 15 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»