Πούτιν: Τέλος στο μορατόριουμ αν οι ΗΠΑ εγκαταστήσουν συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία
17:08 - 28 Ιουλίου 2024
Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν το σχέδιό τους για εγκατάσταση στο έδαφος της Γερμανίας πυραυλικών συστημάτων υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς από το 2026, όπως προανήγγειλαν, τότε η Μόσχα θα θεωρήσει ότι απαλλάσσεται από το μονομερές μορατόριουμ, που είχε αναλάβει ως προς την ανάπτυξη επιθετικών συστημάτων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Πετρούπολη.
Όπως επεσήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος θα ενισχύσει και τις δυνατότητες των παράκτιων ναυτικών δυνάμεών της, καθώς «σημαντικές ρωσικές εγκαταστάσεις της κρατικής και στρατιωτικής διοίκησης, διευθυντικά - βιομηχανικά κέντρα και αμυντικές υποδομές θα βρεθούν εντός του βεληνεκούς τους. Ο χρόνος πτήσης προς στόχους στο έδαφός μας τέτοιων πυραύλων, οι οποίοι στο μέλλον μπορεί να είναι εξοπλισμένοι και με πυρηνικές κεφαλές, θα είναι περίπου δέκα λεπτά».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι «στο πλαίσιο ασκήσεων στο παρελθόν οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασκηθεί στη μεταφορά πυραυλικών συστημάτων Typhon από το έδαφός τους στη Δανία και τις Φιλιππίνες. Η κατάσταση αυτή θυμίζει τα γεγονότα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, που σχετίζονταν με την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Pershing στην Ευρώπη» και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σήμερα «στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης ενός αριθμού τέτοιων συστημάτων» και σκοπεύει να λάβει «ισοδύναμα μέτρα για την ανάπτυξή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στην Ευρώπη και άλλες περιοχές του κόσμου».
Ο Ρώσος ηγέτης έκανε επίσης λόγο για «αυξανόμενη ένταση από πλευράς Ουάσιγκτον σχετικά με τις πτήσεις της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας», που είναι σε θέση να μεταφέρει πυρηνικά όπλα, σημειώνοντας ότι «μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, τα ρωσικά στρατηγικά πυραυλοφόρα δεν πραγματοποιούσαν αεροπορικές περιπολίες μακριά από τα σύνορά μας. Η Ρωσία θεωρούσε τότε ότι δεν υπήρχε πλέον γι’ αυτό καμία ανάγκη: ο κόσμος είχε αλλάξει και ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελούσε παρελθόν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη μονομερή χειρονομία καλής θέλησης και συνέχισαν τις περιπολίες κοντά στα σύνορά μας».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλάβαμε τις πτήσεις αυτές από το 2007. Αυτό ήταν ένα απαντητικό μέτρο στην αυξημένη δραστηριότητα των στρατηγικών και κατασκοπευτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε περιοχές του κόσμου που είναι ευαίσθητες για τη Ρωσία. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί, μεταξύ άλλων και στην κατοχύρωση της ασφάλειας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, εγκωμιάζοντας επίσης τους άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετέχουν στις συγκρούσεις στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι «όπως οι μεγάλοι τους πρόγονοι, υπερασπίζονται τη Σεβαστούπολη και τα άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε επίσης τα πληρώματα των πλοίων από την Κίνα, την Ινδία και την Αλγερία, που συμμετείχαν μαζί με συνολικά 20 πλοία και σκάφη επιφανείας, ένα υποβρύχιο, τέσσερα ιστιοφόρα και περισσότερους από 2.500 άνδρες και γυναίκες ναυτικούς στην εορταστική παράταξη του ρωσικού Στόλου, που έχει καθιερωθεί από το 2017 να πραγματοποιείται ετησίως.
Παρόμοιοι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε όλα τα κεντρικά λιμάνια του ρωσικού Ναυτικού από το βορεινό Σεβερομόρσκ και το Μπαλτίσκ στη Βαλτική Θάλασσα έως το Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή, αλλά και στη ναυτική βάση της Ρωσίας στην Ταρτούς της Συρίας.
Μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού και τον ιδρυτή του, τον μεταρρυθμιστή Τσάρο Μεγάλο Πέτρο, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσική Αυτοκρατορία μεγάλη ναυτική δύναμη και εξαγγέλλοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να μεγαλώνει τον ναυτικό Στόλο πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων και να εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό τους με υπερηχητικά συστήματα και άλλα μέσα υψηλής τεχνολογίας, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις απώλειες, που έχει υποστεί το ρωσικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και τις έμπρακτες απειλές για την παραδοσιακή βάση του στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ