Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»

Με νέα ηχητικά ντοκουμέντα συνεχιστικέ ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η εκδίκαση της υπόθεσης για το θάνατο του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα, Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον Ιούνιου του 2022, κατά τη διάρκεια άσκησης η οποία προνοούσε πτώση από το ελικόπτερο στη θάλασσα. Κατηγορούμενος για την εν λόγω υπόθεση είναι ο Αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομών που ήταν ο υπεύθυνος ρίψης στο ελικόπτερο.

Κατά τη χθεσινή διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Γιώργος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπηρετεί ως μόνιμος επισμηνίας στην αεροπορία, ενώ κατά την ημέρα της μοιραίας άσκησης, εκτελούσε χρέη υπεύθυνου καμπίνας του ελικοπτέρου από το οποίο θα έκαναν ρίψεις στο νερό οι καταδρομείς.

Στο πλαίσιο της κατάθεσης του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη κατάθεση που έδωσε δυο μέρες μετά το τραγικό συμβάν στην Αστυνομία, μέσα από την οποία περιγράφει από την δική του οπτική γωνία τα γεγονότα, τόσο πριν όσο και μετά την πτώση του Γιαννιού στο νερό.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του, πριν επιβιβαστούν στο ελικόπτερο για την άσκηση, ο ίδιος έκανε μια σύντομη ενημέρωση τόσο στους καταδρομείς όσο και στον υπεύθυνο ρίψης, για την άσκηση αλλά και για τις θέσεις που θα είχε ο κάθε ένας στο ελικόπτερο. Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ρόλο που είχε ο ίδιος, εξηγώντας πως σαν υπεύθυνος καμπίνας, ο ρόλος του ήταν να μεταφέρει τις οδηγίες των πιλότων προς του καταδρομείς και τον υπεύθυνο ρίψης, ενώ θα ήταν το πρόσωπο που θα έπρεπε να δώσει το πράσινο φως στον υπεύθυνο ρίψης, για να αρχίσουν οι πτώσεις των καταδρομέων στη θάλασσα.

Εξιστορώντας τα γεγονότα μέσα από την κατάθεση του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο περιστατικό που σημειώθηκε λίγο πριν την μοιραία πτώση του άτυχου ΣΥΟΠ. Όπως είπε, «ενώ πραγματοποιούσαμε την πρώτη δοκιμαστική διέλευση, κατά την οποία δεν θα υπήρχε πτώση καταδρομέα, ο κατηγορούμενος πέρασε από μπροστά μου και πήρε τον Γιαννιό από το χέρι για να τον μεταφέρει στην ανοικτή πόρτα. Όταν αντιλήφθηκα το περιστατικό, έβαλα το χέρι μου στο χερούλι της ανοικτής πόρτας για να εμποδίσω τον Γιαννιού να πάει προς την πόρτα, καθώς ήταν δοκιμαστική διέλευση. Στη συνέχεια με διαβεβαίωσαν τόσο οι άλλοι δυο καταδρομείς, όσο και ο κατηγορούμενος, κάνοντας μου νεύμα με το χέρι, ότι το γνωρίζουν και απλά ο κατηγορούμενος ως υπεύθυνος ρίψης, θα έδειχνε στον Γιαννιό το σημείο. Δεν αντιλήφθηκα να έγινε κάποιο νόημα από τον κατηγορούμενο στον ΣΥΟΠ, ωστόσο αυτός έπεσε στη θάλασσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Βίντεο με αναπαράσταση και ηχητικά στη δίκη για τον θάνατο Γιαννιού-Ακούστηκε «πάμε, go» πριν την μοιραία πτώση

«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κια»

Στη συνέχεια και αφού ο μάρτυρας ολοκλήρωσε την ανάγνωση της κατάθεσης του, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Ανδρέας Αριστείδης, ζήτησε από το Δικαστήριο όπως ακουστούν κάποια ηχητικά, στα οποία ακούγεται και ο μάρτυρας, που ήταν υπεύθυνος καμπίνας. Το πρώτο ηχητικό, ήταν από την στιγμή της πτώσης και σε αυτό ακούγεται ο μάρτυρας να λέει, «έπεσε, ποιος του είπε να πέσει στη θάλασσα; {..._} (ακούγονται βρισιές)».

Στο ίδιο ηχητικό ακούγεται ο πιλότος να ρωτά εάν είναι εντάξει το σημείο ή αν χρειάζεται να πάει αλλού το ελικόπτερο, για να λάβει την απάντηση από τον μάρτυρα, πως θα ρωτήσει τον υπεύθυνο ρίψης. Ακολούθως, ζητήθηκε από τον πιλότο να πάει ελαφρώς αριστερά και ακούγεται ο μάρτυρας να λέει, «ο υπεύθυνος ρίψης είναι στην πόρτα και βλέπει κάτω την θάλασσα».

Στη συνέχεια, σε άλλο ηχητικό, το οποίο σύμφωνα με τον μάρτυρα ήταν συζήτηση του ιδίου με τον πιλότο, περίπου μισή ώρα μετά το συμβάν, ακούγεται ο δεύτερος να ρωτά πώς έγινε το ατύχημα, με τον μάρτυρα να του απαντά, «ήρθε ο υπεύθυνος ρίψης (κατηγορούμενος) άρπαξε τον καταδρομέα από το χέρι και ετράβησεν τον προς την πόρτα. Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος».

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής διέκοψε το ηχητικό, ρωτώντας τον μάρτυρα εάν το πρόσωπο που όπως ο ίδιος είπε, «έκανε την μ@@@κία» είναι ο κατηγορούμενος, με τον ίδιο να απαντά καταφατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε επιλοχίας στη δίκη Γιαννιού-«Ο κατηγορούμενος μετά την πτώση κρατούσε το κεφάλι του»

Ακολούθως, συνεχίστηκε το ηχητικό της συζήτησης, με τον πιλότο να ρωτά, «στα πόσα πόδια έκαμε του σήμα να πέσει στη θάλασσα; Κτύπησε τον δυο φορές στη πλάτη; (σ.σ. το σήμα για την πτώση)», ενώ από την πλευρά του ο μάρτυρας ρωτά, «εκτύπησεν τον; Εκούντησεν τον.»

Στη συνέχεια της διαδικασίας, ο μάρτυρας κλήθηκε από τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, Ανδρέα Αριστείδη, να απαντήσει σε ερωτήσεις που άπτονται της εκπαίδευσης του, ενώ του υπέδειξε φωτογραφίες από το εσωτερικό του ελικοπτέρου, ζητώντας του παράλληλα να αναφέρει σε ποιο σημείο καθόταν τόσο ο άτυχος ΣΥΟΠ, όσο και ο κατηγορούμενος.

Πολύωρη αντεξέταση

Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αναστασία Ιωάννου, προχώρησε σε καταιγισμό ερωτήσεων προς τον μάρτυρα, εστιαζόμενη τόσο στην κατάθεση του μάρτυρα όσο και στα όσα ακούστηκαν από τα ηχητικά ντοκουμέντα.

-Συνήγορος: Στην κατάθεση σας είπατε ότι ήρθε ο κατηγορούμενος και έπιασε από το χέρι τον Γιαννιού και τον πήρε στην πόρτα. Tον ενημερώσατε ότι η διέλευση ήταν δοκιμαστική;

-Μάρτυρας: Τον είχα ενημερώσει πριν ανέβουμε στο ελικόπτερο, ότι στην πρώτη διέλευση δεν θα γινόταν ρίψη.

-Συνήγορος: Είπατε ότι ήρθε και τον πήρε από το χέρι. Eκείνη την στιγμή τον ενημερώσατε; Προσπαθήσατε να τον σταματήσετε;

-Μάρτυρας: Όπως είπα στην κατάθεση μου έβαλα το χέρι μου μπροστά για να μην πάνε προς την πόρτα, όμως με διαβεβαίωσαν πως γνώριζαν ότι ή πτήση ήταν δοκιμαστική.

-Συνήγορος: Στην κατάθεση σας είπατε πως δεν είδατε τον κατηγορούμενο να κάνει το σήμα στον καταδρομέα για να πέσει, σωστά;

-Μάρτυρας: Ναι

-Συνήγορος: Τότε στο ηχητικό γιατί είπατε ότι τον έσπρωξε;

-Μάρτυρας: Όταν έδωσα κατάθεση στην Αστυνομία, δεν είχα τα γεγονότα ξεκάθαρα στο μυαλό μου και δεν ήθελα να πω κάτι και να πάρω ανθρώπους στο λαιμό μου.

-Συνήγορος: Και τώρα μετά από δυο χρόνια έχετε τα καθαρά και δυο μέρες μετά το περιστατικό δεν θυμόσασταν;

-Μάρτυρας: Το ηχητικό ήταν λίγο μετά το συμβάν και ήξερα τι έλεγα γιατί τα έζησα.

-Συνήγορος: Είδατε τον κατηγορούμενο να σπρώχνει τον καταδρομέα

-Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι, ίσως να είδα κάτι που το εξέλαβα ως κούντημα, ίσως να του έκαμε στην πλάτη το σήμα.

-Συνήγορος: Λέτε ότι τον άρπαξε, τον πήρε στην πόρτα με το ζόρι;

-Μάρτυρας: Δεν ξέρω, ίσως να ζήτησε ο ίδιος να δει το σημείο, εγώ λέω αυτά που είδα.

-Συνήγορος: Σας υποβάλλω ότι αυτά που λέτε στο ηχητικό, τα είπατε επίτηδες για να αποποιηθείτε των ευθυνών σας.

-Μάρτυρας: Δεν έχω ευθύνη

Ακολούθως η κα. Αναστασία Ιωάννου, αναφέρθηκε στο ποιος είχε την ευθύνη για την προστασία των επιβατών, υποβάλλοντας στον μάρτυρα ότι ήταν δική του, ενώ τον ρώτησε γιατί δεν έφεραν ζώνες οι καταδρομείς, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν ήταν αναγκαίο.

Παράλληλα, η συνήγορος έθεσε στον μάρτυρα το ερώτημα αν έπρεπε η πόρτα να ήταν ανοικτή ή κλειστή, με τον ίδιο να απαντά πως «εξαρτάται από την απόσταση», λέγοντας περαιτέρω, πως στην προκειμένη περίπτωση η απόσταση ήταν μικρή και δεν χρειαζόταν να είναι κλειστή η πόρτα.

-Συνήγορος: Ήταν δική σας ευθύνη η προστασία των επιβατών του ελικοπτέρου.

-Μάρτυρας: Η δική μου ευθύνη ήταν η προστασία του πολίτη που κινηματογραφούσε, οι καταδρομείς ήταν ευθύνη του υπεύθυνου ρίψης.

-Συνήγορος: Σας λέω ότι ήταν δική σας ευθύνη2.

-Μάρτυρας: Σας έχω απαντήσει.

-Συνήγορος: Στην κατάθεση σας στην Αστυνομία, είπατε την αλήθεια;

-Μάρτυρας: Ναι

-Συνήγορος: Σας λέω πως αν λέγατε την αλήθεια στην Αστυνομία, τότε ο κατηγορούμενος δεν θα ήταν εδώ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία ήταν πολύωρη, λέχθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι διενεργήθηκε έρευνα από την Εθνική Φρουρά για το περιστατικό, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά αν προκύπτουν ευθύνες.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την κλήτευση άλλων δυο μαρτύρων, ανάμεσα τους και ξένος εμπειρογνώμονας, ο οποίος συμμετείχε στην ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού από το ελικόπτερο.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού