Το Σεπτέμβριο το δεύτερο ημίχρονο για σημαντικά νομοσχέδια-Πού άναψε κόκκινο η Βουλή
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 29 Ιουλίου 2024
Με γεμάτες τις ατζέντες αναμένεται να επιστρέψουν στα έδρανα οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθώς αναμένεται να δοθεί το δεύτερο ημίχρονο στις συζητήσεις σημαντικών και καίριων νομοσχεδίων που προώθησε η Κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο οι βουλευτές αποφάσισαν να ανάψουν κόκκινο και να βάλουν μία άνω τελεία, ώστε να συνεχίσουν με την επιστροφή τους το φθινόπωρο. Μία κίνηση που προκάλεσε ενόχληση στην Κυβέρνηση, καθώς ήταν νομοσχέδια που ήλπιζαν να ψηφιστούν για να τεθούν σε άμεση ισχύ.
Η προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδος και συγκεκριμένα το δεύτερο μισό της ήταν ιδιαίτερο, λόγω των διπλών εκλογών του Ιουνίου, οι διαθέσιμες ημέρες για λειτουργία της Βουλής ήταν περιορισμένες μετά τις διακοπές για το Πάσχα, με αποτέλεσμα να μέσα σε τρεις εβδομάδες η Βουλή να πρέπει να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο από ανοιχτά ζητήματα. Στο ήδη βεβαρημένο φορτίο που σήκωνε η Βουλή, προστέθηκαν και τα κατ’ επείγοντα νομοσχέδια που είχε στείλει η Κυβέρνηση και ζητούσε όπως τεθούν σε προτεραιότητα, ώστε να ψηφιστούν πριν το καλοκαίρι.
Ένα από τα νομοσχέδια που κατατέθηκε στη Βουλή, ωστόσο από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κατάληξη, με αποτέλεσμα να μείνει στα συρτάρια των βουλευτών, προήλθε από το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου και αφορούσε το πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού. Συγκεκριμένα, βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση, επιδιώκει να νομοθετήσει αυστηρές ποινές για συγκεκριμένα σημεία που πωλούν εμφιαλωμένα νερά 500 ml και 750 ml, όπως είναι τα αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία και απομακρυσμένες παραλίες, ώστε να μην υπάρχει ασυδοσία από τους πωλητές. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου θα μπορεί να καθορίζει τις ανώτατες τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου νερού με ένα διάταγμα, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και σε περίπτωση που παρατηρηθεί παρανομία, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής προστίμου, ύψους μέχρι και 100,000 ευρώ από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη δυσαρέσκεια Επ. Εμπορίου-Κάνει λόγο για παραποίηση αλήθειας για το πλαφόν στο νερό
Η συζήτηση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε ξεκινήσει πριν από τις διακοπές του Πάσχα και στόχος της Κυβέρνησης ήταν να ψηφιστεί στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, πριν τη διακοπή, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές, εντός του καλοκαιριού. Ωστόσο, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις και την παρέμβαση και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκου Χατζηγιάννη, κατά την οποία ζητούσε επίσπευση των διαδικασιών, διαφάνηκε πως οι διαφωνίες που υπήρχαν ήταν αγεφύρωτες, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής είχαν εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν πως δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που προκάλεσε όπως είπαν, τις έντονες αντιδράσεις στη Βουλή. Την ίδια ώρα, άφησαν αιχμές για παραποίηση της αλήθειας, αναφορικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και κάλεσαν την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να αφοσιωθεί στην αποστολή της. Στην εν λόγω ανακοίνωση απάντησε το Υπουργείο Ενέργειας και Εμπορίου και επεσήμανε πως δεν υπήρξε καμία παραποίηση της αλήθειας, υπενθυμίζοντας τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ενώ ξεκαθάρισε πως πριν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, για περίπου δύο μήνες, υπήρχαν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και όπως είπε δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός για απουσία διαβούλευσης.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι με την επιστροφή στα έδρανα και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, η Επιτροπή Εμπορίου και το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους, ώστε να καταλήξουν σε μία κοινή συνισταμένη και να βρεθεί η χρυσή τομή, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του καταναλωτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στην Επ. Εμπορίου το Υπουργείο-«Αδήριτη ανάγκη η ψήφιση Νομοσχεδίου για πλαφόν στο νερό»
Το κόκκινο της Βουλής για τα κινητά στα σχολεία
Ένα άλλο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, σε μία προσπάθεια να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ήταν εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και αφορούσε στις αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να απαγορεύεται η χρήση των κινητών τις ώρες λειτουργίας του πρωινού σχολείου.
Βάσει του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, αυτό που θέλει να αλλάξει είναι όπως απαγορεύεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, τόσο εντός των σχολικών αιθουσών, που ούτως ή αλλιώς είναι απαγορευμένο, όσο και στα διαλείμματα και σύμφωνα με τις πρόνοιες του κειμένου, καθηγητές θα εκτελούν χρέη επιτηρητή, ώστε να μην υπάρχει χρήση. Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια απαγόρευσης μεταφοράς των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, κάτι που είχε τεθεί ως ανησυχία από τους γονείς, δεδομένου ότι οι μαθητές μετά τη λήξη των μαθημάτων τους δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Παρόλο που η πρόταση βρήκε περισσότερους υποστηρικτές (σ.σ. καθηγητές, γονείς, διευθυντές, μερίδα βουλευτών) από ότι πολέμιους (σ.σ. Επίτροπο Προστασίας του παιδιού, μαθητές, μερίδα βουλευτών), κάποια κενά από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με τις ποινές, αλλά και τον τρόπο επιβολής της νομοθεσίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι συζητήσεις και να κρατήσει η Επιτροπή Παιδείας το θέμα ανοιχτό, ώστε να συζητηθεί με την επιστροφή τους στα έδρανα το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως το θέμα συζητήθηκε μόνο μία φορά, στις 26 Ιουνίου 2024, ενώ η καθυστέρηση προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Υπουργείου Παιδείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βουλή vs ΥΠΑΝ σημειώσατε διπλό-Τα νομοσχέδια που πάγωσαν και η δυσαρέσκεια Μιχαηλίδου
Εμπόδιο και στο νομοσχέδιο για πανεπιστήμια
Πριν το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, η Επιτροπή Παιδείας είχε θέσει προς συζήτηση ακόμη ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο και αφορούσε την επέκταση της καθόδου ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. Το θέμα είχε τεθεί προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, στις 10 Ιουλίου, ενώ στη Βουλή είχε κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην τελευταία Ολομέλεια.
Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, αφού τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας εντόπισαν κενά και παραλείψεις στον τρόπο χειρισμού από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, με τις φωνές να εστιάζουν στο γεγονός ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και ληφθεί σχετική απόφαση από πλευράς Υπουργείου και άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για προχειρότητα. Προς αυτό το σκοπό, οι βουλευτές κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να λάβουν ενημέρωση για τα πλάνα της Κυβέρνησης.
Σημειώνεται πως οι βουλευτές κάλεσαν το Υπουργείο Παιδείας να συνεχίσει τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση, ενώ την ίδια ώρα τονίζουν ότι πρέπει να ληφθεί παράδειγμα από άλλες χώρες, για τον τρόπο που προωθήθηκε σχετική νομοθεσία.
Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας είχε απαντήσει άμεσα στην Επιτροπή, τονίζοντας πως δεν μπορούσε να κατανοήσει το λόγο που το νομοσχέδιο δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια για ψήφιση, καθώς το θέμα είναι ξεκάθαρο, ενώ υπενθυμίστηκε ότι η ίδρυση και λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία προβλέπεται από την Νομοθεσία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, που ψηφίστηκε το 2015.
Όσον αφορά στην στρατηγική για την Ανώτερη Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμο να παρουσιάσει το πλάνο του, όπως έχει εξαγγελθεί, αλλά και να δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της αναβάθμισης της Ανώτερης Εκπαίδευσης».
Στάλθηκε πίσω το νομοσχέδιο για τα fake news
Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μία έντονη συζήτηση αναφορικά με το νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην ποινικοποίηση των fake news. Ουσιαστικά, αυτό που προκαλεί έντονη ενόχληση τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στο νομικό κόσμο είναι ότι βάσει των προνοιών του νομοσχεδίου, όπως προωθείται αυτή τη στιγμή, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην λειτουργία των ΜΜΕ και στην ελευθερία του λόγου.
Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, είχαν ακουστεί αρκετές έντονες διαφωνίες, κυρίως από τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων αλλά και από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ότι πρόκειται για μία προσπάθεια φίμωσης, που θέτει εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των ΜΜΕ. Μάλιστα, αναφορές περί σκανδάλου και ντροπής που υπάρχει το εν λόγω νομοσχέδιο προς συζήτηση, είχαν γίνει και από βουλευτές τις τελευταίες ημέρες και σημειώνεται πως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και οι πλείστοι ανεξάρτητοι βουλευτές, εκτός του ΔΗΣΥ έχουν ταχθεί ανοιχτά και ξεκάθαρα ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, αλλά και κάθε μορφής του νομοσχεδίου πρόκειται να κατατεθεί.
Προς αυτό το σκοπό, η Επιτροπή Νομικών ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως προχωρήσει με διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταγράψει τις απόψεις και να επιστρέψει το Σεπτέμβριο με τροποποιημένο κείμενο. Πάντως, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, ακόμη κι αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει με τροποποιήσεις και καταθέσει το νομοσχέδιο εκ νέου, το πιθανότερο είναι ότι θα καταψηφιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κραυγαλέο όχι από κάθε κατεύθυνση στην «φυλάκιση» της ελευθερίας του λόγου με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ