Γεραπετρίτης: Να υπάρξει μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη, θα είναι ωφέλιμη και αμοιβαία αποδεκτή

Για μια «βιώσιμη ελπίδα» και μια «μικρή αισιοδοξία» για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σε συνέντευξη του σήμερα στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως «ανεξαρτήτως των δηλώσεων ή των επιχειρήσεων που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, εκείνο το οποίο είναι σημαντικό - και έχω μια βιώσιμη ελπίδα, μια μικρή αισιοδοξία…ότι θα καταφέρουμε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό - είναι να υπάρξει μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη, θα είναι ωφέλιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του και αναφερόμενος στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ότι παρόλο που «η Ελλάδα έχει το μυαλό της στην ειρήνη και την ευημερία και όχι στον πόλεμο, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία και ιδίως τις ιστορικές ευθύνες της Τουρκίας στην Κύπρο».

«Και δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε και να κάνουμε παραχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας και στα οποία υπάρχουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς «για ποιο λόγο να ξανανοίξουμε τώρα την ιστορία του Κυπριακού» με τον δημοσιογράφο να παρατηρεί πως «ούτε οι Κύπριοι έχω την εντύπωση ότι δεν το θέλουν», ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως έχει μια διαφορετική άποψη και πως βρίσκεται σε απόλυτη συνέργεια και σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εκείνο το οποίο ισχύει πράγματι είναι ότι για μακρό χρόνο υπήρξε μια απόλυτη ακινησία και αδράνεια στο Κυπριακό» είπε και πρόσθεσε πως όταν ανέλαβε πριν από ένα χρόνο και με την εντολή του Πρωθυπουργού και βεβαίως σε ταύτιση με την Κυπριακή Δημοκρατία, καταβλήθηκε προσπάθεια αναβάθμισης του Κυπριακού στην ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και τα δύο συντελέστηκαν. Τον Ιούνιο του 2023 περιελήφθη διάταξη μέσα στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εμπλέκεται σε όλα τα στάδια επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διά του Γενικού Γραμματέα προτεραιοποίησε το Κυπριακό. Διόρισε Προσωπική Απεσταλμένη στην Κύπρο και έχει αυτή τη στιγμή μια πολύ σαφή τοποθέτηση ότι το Κυπριακό κινείται» επεσήμανε, υποδεικνύοντας πως αυτή είναι και η δική του αίσθηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως έχει επενδύσει πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας και της δικής του αλλά και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έτσι ώστε το Κυπριακό να βρεθεί ξανά στις ράγες. «Σε τι συνίσταται το να βρεθεί στις ράγες; Είναι να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», σημείωσε.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «αυτό είναι άλλη μια πηγή έντασης με την Τουρκία», ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας συν τω χρόνω έχει πολύ περισσότερο βρεθεί στο ανάποδο άκρο, στο αντίθετο άκρο, δηλαδή σε μια θέση λύσης δύο κρατών, αυτό που ονομάζουν κυριαρχική ισότητα.

Κα ξεκαθάρισε πως αυτό είναι κάτι το οποίο κείται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, όπως οριοθετείται από τα ψηφίσματα και άρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

«Το κρίσιμο στη δεδομένη φάση και για το οποίο όλοι εργαζόμαστε σκληρά, είναι η επανεκκίνηση των συζητήσεων. Διότι αν δεν υπάρξει η συζήτηση δεν θα υπάρξει λύση. Εγώ πάντοτε λέω ότι εκείνο το οποίο είναι κρίσιμο είναι να μπορούμε να είμαστε διαβουλευτικοί, να μπορούμε να συζητούμε. Το ίδιο πράττουμε με την Τουρκία» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι καλό ότι έχουν βελτιωθεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και για το Κυπριακό και σημειώνοντας πως αυτό το αναγνωρίζει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση «πώς έχουν βελτιωθεί (οι σχέσεις) όταν στέλνει την αρμάδα να κάνει επιδείξεις γυμναστικής στην κατεχόμενη Κύπρο;» ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε λέγοντας πως «η συζήτηση η οποία θα λάβει χώρα για το Κυπριακό, ελπίζουμε, έχει ένα και μόνο στόχο, την επανένωση της Κύπρου».

«Η Κύπρος οφείλει να είναι ενωμένη. Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως ανεξαρτήτως των δηλώσεων ή των επιχειρήσεων που γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, «εκείνο το οποίο είναι σημαντικό - και έχω μια βιώσιμη ελπίδα, μια μικρή αισιοδοξία, ότι θα καταφέρουμε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό - είναι να υπάρξει μια λύση η οποία θα είναι βιώσιμη, θα είναι ωφέλιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ανώτατο Συνταγματικό έκρινε πως ορθά το Υπουργικό αποστέρησε ιδιότητα πολίτη ΚΔ
Παραιτήθηκε ο Όζτουρκλερ από «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα
Ουκρανία και αμυντική ετοιμότητα ΕΕ σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο