Στην σέντρα με διαφορετικά... αγωνιστικά πλάνα ΚΟΠ και Υπουργείο Δικαιοσύνης για την βία στα γήπεδα
06:00 - 24 Ιουλίου 2024
Σε μια παρτίδα σκάκι με την κάθε κίνηση που γίνεται να έχει τη δική της σημασία και τη δική της λογική, έχει μετατραπεί η αντιπαράθεση μεταξύ ΚΟΠ Vs Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, για την μετακίνηση οπαδών σε εκτός έδρας αγώνες, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος. Η ομόφωνη ανακοίνωση της ΚΟΠ για επιστροφή των φιλοξενούμενων οπαδών στα γήπεδα, παρά τις διαφωνίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, που ζήτησαν παράταση του μέτρου για περίπου ένα μήνα, ώστε οι δύο πλευρές να τα βρουν στην μέση, ήρθε ταυτόχρονα με την αυστηροποίηση των ποινών, στέλνοντας το μήνυμα πως κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΚΟΠ: Εξοντωτικές ποινές για σωματεία και φιλάθλους
Πέραν των χρηματικών ποινών, που σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται εξοντωτικές, η ΚΟΠ έβαλε στην εξίσωση και την απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών υπό προϋποθέσεις, αφού θεωρεί πως η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να «κλείνουν» τα γήπεδα, τιμωρώντας στην ουσία και τον αγνό φίλαθλο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΚΟΠ, η είσοδος ή απόπειρα εισόδου στον αγωνιστικό χώρο φιλάθλων, όπως και η ρίψη αντικειμένων, πέραν της χρηματικής ποινής, θα υπάρχει τιμωρία που προνοεί απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για τον επόμενο εκτός έδρας αγώνα, ενώ σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης, τότε αυξάνεται ο αριθμός των αγώνων που θα εφαρμόζεται το μέτρο.
Επιπρόσθετα, στο κάδρο βρίσκεται η ποινή για κεκλεισμένων των θυρών που προβλέπεται για ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο ή στην αντίπαλη κερκίδα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει πρόστιμο 6,000 ευρώ και ποινή διεξαγωγής ενός αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και ποινή απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων τουλάχιστον στον επόμενο εκτός έδρας. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης, θα επιβάλλεται πέραν του προστίμου ποινή διεξαγωγής τουλάχιστον ένα αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και ποινή απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων τουλάχιστον στους επόμενους τρεις εκτός έδρας αγώνες της ομάδας, ενώ στην τρίτη καταδίκη, θα επιβάλλεται πέραν του προστίμου, ποινή διεξαγωγής τουλάχιστον δύο αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων στους επόμενους τέσσερις εκτός έδρας αγώνες της ομάδας.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά το ομόφωνο όχι από πλευράς ΚΟΠ για να δοθεί παράταση στο μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών, προχωρεί με το δικό της πλάνο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, πως σε περίπτωση επεισοδίων και που τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια, τότε θα πρέπει να υπάρχει ανάληψη ευθυνών, στην βάση των σημερινών αποφάσεων, αφού η Αστυνομία, αυτό που θα πράξει, είναι να εφαρμόσει αυστηρά την νομοθεσία του 2008. Συνεπώς, εάν δεν πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή ενός αγώνα, τότε η Αστυνομία θα ενημερώνει πως δεν προτίθεται να αστυνόμευση τον αγώνα, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στην ΚΟΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Μετά την απόφαση της ΚΟΠ παραπέμπει σε νομοθεσία του 2008 για ασφάλεια στα γήπεδα ο Χαρτσιώτης
«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»
Μιλώντας στον REPORTER, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, τόνισε πως αυτό που είχε ζητηθεί από την ΚΟΠ ήταν παράταση στο μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης για ακόμα ένα με ενάμιση μήνα, ώστε να οδηγηθούν τα νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα και για τους συνδέσμους φιλάθλων, που εκκρεμούν στην Βουλή, αλλά και διότι, τη δεδομένη στιγμή, η πίεση που έχει η Αστυνομία λόγω διάφορων θεμάτων που είναι ανοιχτά, όπως οι απειλές της Χεζμπολάχ, το οργανωμένο έγκλημα, το σχέδιο Αμάλθεια και η επιτήρηση εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων που είναι πιθανοί στόχοι των τρομοκρατών.
Στην εξίσωση βέβαια, προστέθηκαν και τα έκτροπα ή παρατράγουδα που σημειώθηκαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, τα οποία για το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν «ενδείξεις», εξού και ζητήθηκε από την ΚΟΠ να συμφωνήσει στην συνέχιση του μέτρου, για κάποιο διάστημα, και στη συνέχεια να υπήρχε επαναξιολόγηση των δεδομένων.
Παρότι η ΚΟΠ αρνήθηκε την πρόταση του Υπουργείου, εντούτοις ο κ. Χαρτσιώτης χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση της, εξηγώντας πως είναι η ΚΟΠ που αποφασίζει για την απαγόρευση της μετακίνησης οπαδών. «Εμείς πλέον, ενόψει των έκτακτων περιστατικών, λέμε ευχαρίστως ας γίνονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, αλλά πρέπει να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες τους, στο κομμάτι της ασφάλειας των φιλάθλων. Θέλουμε να επιστρέψουν οι φίλαθλοι, αλλά με ασφάλεια, ακεραιότητα και χωρίς ζημιές σε περιουσίες».
Όπως είπε εξάλλου, «από τη στιγμή που επιθυμία της ΚΟΠ είναι να επιστρέψουν οι φίλαθλοι, υπάρχει και υποχρέωση την ίδια ώρα μαζί με την Αστυνομία να συνδράμει και να προβλέψει, αλλά και να υλοποιήσει όλες τις διατάξεις της Νομοθεσίας του 2008, που αφορά την πρόληψη και καταστολή της βίας στα γήπεδα, που προβλέπει πολλές και διάφορες υποχρεώσεις για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, όπως σωματεία, επιτηρητές, ιδιοκτήτες, διαχειριστές σταδίων με την ολοκλήρωση βελτιωτικών έργων και τοποθέτηση καμερών ασφαλείας». Άρα, συνέχισε ο υπουργός, «σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε να μην φταίξει μόνο η Αστυνομία, η οποία ότι δράσεις ανέλαβε να υλοποιήσει από τον Μάιο του 2023 τις έκανε».
Κληθείς να ξεκαθαρίσει για παράδειγμα τι θα συμβεί σε περίπτωση αγώνων υψηλού κινδύνου, όπως είναι το Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ, ο κ. Χαρτσιώτης τόνισε ότι, «πρέπει οι υπεύθυνοι διαχειριστές και οι ιδιοκτήτες του σταδίου να εκδώσουν και να δώσουν συγκεκριμένα έντυπα και πιστοποιητικά προς την Αστυνομία, με τα οποία θα αναφέρουν συγκεκριμένες πρόνοιες, ότι υλοποιούνται και έχουν πληρωθεί πριν τον αγώνα. Αν δεν εκδοθούν, η Αστυνομία δεν θα μπορεί να αστυνομεύσει».
Σημείωσε ακόμα ότι, η Αστυνομία θα μπορεί να αστυνομεύσει τους καθόλα νόμιμους αγώνες, που γίνονται σε νόμιμα αδειοδοτημένα στάδια, αφού πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ενώ θα αποφασίζει, αναλόγως της κρισιμότητας του αγώνα, την ανάλογη αστυνομική δύναμη. «Είναι κρίμα και το οικονομικό κόστος, αλλά και η κρατική ασφάλεια. Δηλαδή, η Αστυνομία να μεταφέρει ένα σωρό ένοπλες και μηχανοκίνητες μονάδες μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνουν μάχες μέσα ή εξω από στάδια. Δεν έχουμε πλέον την ευχέρεια, αλλά ούτε ο πολίτης έχει την ευχέρεια να επιβαρύνεται με ένα κόστος για χάρη και μόνο της αποφυγής τέτοιων καταστάσεων».
Όπως είπε εξάλλου, μόλις πέντε από τα εννέα στάδια που θα λειτουργούν φέτος για την πρώτη κατηγορία είναι αδεδιοδοτημένα κι αυτό από μόνο του δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος, εάν και εφόσον δεν προχωρήσουν και τα υπόλοιπα σε αδειοδότηση.
Σημειώνεται πάντως, πως πηγή που πρόσκειται στην ΚΟΠ, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα Νομοσχέδια που θα κατατεθούν τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, «θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να συζητηθούν τα εν λόγω Νομοσχέδια και να κατατεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, άρα ενδέχεται να χαθεί ακόμη και ολόκληρη η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά. Άρα ακόμα κι αν έδιναν την παράταση που ζήτησε το Υπουργείο για ενάμιση μήνα, σίγουρα δεν θα προέκυπτε εξέλιξη με την εφαρμογή νέου Νόμου».
Παράλληλα, από την ΚΟΠ διαμηνύουν ότι έξι γήπεδα έχουν αδειοδοτηθεί και εκκρεμεί η διαδικασία για άλλα τρία. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχουν πάρει ακόμη άδεια τα γήπεδα του Εθνικού Άχνας, το Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι και το Γλαύκος Κληρίδης στην Περιστερώνα, που για φέτος θα χρησιμοποιείται από την Ομόνοια 29ης Μαΐου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ομόφωνο όχι στην Κυβέρνηση από ΚΟΠ για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Αυστηροποιούνται οι ποινές