Έκοψαν για ελάχιστα μόρια μαθητή με ΔΕΠΥ για εισδοχή σε αθλητικό σχολείο-«Ένιωσε προσβολή και απόρριψη»

Σάλο προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αφήσει εκτός αθλητικού σχολείου μαθητή που έχει διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, υπερκινητικότητα και δυσκολίες στη συγκέντρωση, γνωστό και ως ΔΕΠΥ, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, που είναι 15/20, με το βαθμό του να είναι 14,98/20. Για το περιστατικό είναι ενήμερο το Υπουργείο Παιδείας, καθώς έχουν σταλεί επιστολές στους αρμόδιους επιθεωρητές, ώστε να δοθούν διευκολύνσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρείται ένας έντονος αναβρασμός, ειδικά μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην αποδεχτεί την αίτηση 16χρονου μαθητή για να φοιτήσει σε αθλητικό σχολείο Λυκείου στη Λεμεσό, κάτι που συνέβη για τρίτη συνεχή χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι ο μαθητής θα χάσει ακόμη μία χρονιά από τη σχολική του πορεία, εκτός αθλητικού σχολείου, παρά το γεγονός ότι έχει αρκετές διακρίσεις και μετάλλια στο άθλημα Άλμα επί κοντώ.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε η δικηγόρος της οικογένειας στο Υπουργείο Παιδείας, Μαρία Νεοφύτου, την πρώτη φορά που έγινε αίτηση για τον μαθητή να φοιτήσει στο αθλητικό σχολείο, ήταν το 2022, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε να αποστείλει σχολική ψυχολόγο, ώστε να αξιολογήσει τον μαθητή, με αποτέλεσμα να είναι εκπρόθεσμη η αίτηση. Η σχολική ψυχολόγος, όπως αναγράφεται στην έκθεση που έχει υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας και την κατέχει ο REPORTER, διαπιστώνει ότι παρατηρήθηκε καθυστέρηση στις διαδικασίες για να αξιολογήσει τον μαθητή και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να δει την περίπτωση κατ’ εξαίρεση και να εγκριθεί η αίτησή του για φοίτηση στο αθλητικό σχολείο.

Όσον αφορά στην αίτηση που έχει υποβάλει ο μαθητής και η οικογένειά του, για ένταξή του στο αθλητικό σχολείο του Λυκείου στη Λεμεσό για την ερχόμενη σχολική χρονιά, η οικογένεια έλαβε την απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας ότι το παιδί δεν πληροί τα ακαδημαϊκά κριτήρια, που έχουν τεθεί με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η αίτησή του. Αυτό ώθησε την οικογένεια να υποβάλει ένσταση στην απόφαση και σε επιστολή που αποστάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, αναφερόταν ότι ο μαθητής είχε διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, ενώ τόσο το 2022 όσο και το 2023 κέρδισε την 1η και 2η θέση σε διαφορετικά ολυμπιακά αθλήματα ταυτόχρονα.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι στο παιδί έπρεπε να δοθούν διευκολύνσεις και να απαλλαγεί από συγκεκριμένα μαθήματα, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ο τελικός γενικός βαθμός του μαθητή να είναι για ελάχιστα δέκατα πιο κάτω από το 15, που είναι το όριο για εισαγωγή στα αθλητικά σχολεία. «Πρώτα δεν δίνεται η απαραίτητη βοήθεια και οι απαραίτητες διευκολύνσεις σε ένα παιδιά που χρήζει βοήθεια και μετά το ίδιο το σύστημα, που δεν τον βοήθησε, τον απέρριψε διότι δεν κατάφερε να συμπληρώσει τη βαθμολογία του 15. Αν είναι δυνατόν, ένα παιδί να πρέπει να πληρώσει με αυτό το τίμημα την κωλυσιεργίας την καθυστέρηση και τη μην παροχή βοήθειας προς το άτομο του, παραβιάζοντας κάθε νόμο της φυσικής δικαιοσύνης, της ηθικής, της διαπαιδαγώγησης αλλά και των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων», αναφέρεται στην επιστολή.

Μάλιστα, η οικογένεια στην επιστολή κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τα κριτήρια που υπάρχουν για την εισδοχή των μαθητών στα αθλητικά σχολεία, δεδομένου ότι δεν μπορεί να ισχύουν τα ίδια σε ένα μαθητή που έχει διάγνωση για ΔΕΠΥ, καθώς υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες για να καλύψει τα απαραίτητα κριτήρια.

«Το παιδί αυτό ένιωσε για δύο φόρες την προσβολή και την απόρριψη, αφού για ελάχιστα δέκατα και αφού κατέβαλε τόση πολύ δουλειά, προσπάθεια να τα καταφέρει να είναι τόσο κοντά στο 15, δεν τα κατάφερε, ενώ είναι κάτοχος για δυο συνεχείς χρονιές με πρώτη και δεύτερη θέση σε δυο αναγνωρισμένα Ολυμπιακά αθλήματά. Ενώ οι φίλοι του συναγωνιστές συναθλητές κατάφεραν και φοιτούν στο αθλητικό, αυτός φοιτά σε μη αθλητικό σχολείο, ενώ οι αθλητικές του αποδόσεις είναι πολύ καλύτερες και σπουδαιότερες ένεκα των θέσεων που έχει λάβει αλλά ο αθλητισμός τον διώχνει, τον απορρίπτει», σημειώνεται. Πέραν τούτου, η οικογένεια θεωρεί ότι το 14,92/20 είναι ένας άθλος για τον μαθητή, που με τόσες δυσκολίες το πέτυχε, καθώς έχει ιδιαιτερότητες, σε σχέση με άλλους μαθητές που δεν έχουν την διάγνωση για ΔΕΠΥ.

Καθυστέρηση διεξαγωγής αγώνων

Σημειώνεται πως ένας επιβαρυντικός παράγοντας, για να μην καταφέρει ο μαθητής να πετύχει εισδοχή στο αθλητικό σχολείο, ήταν και η απόφαση να διεξαχθούν παγκύπριοι αγώνες στίβου U20 εντός Ιουλίου, αντί Μάιο που προνοείται. Σε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας σημειώνεται πως λόγω της καθυστέρησης της διεξαγωγής των αγώνων, ο μαθητής δεν μπορούσε να υποβάλει αίτηση για εισδοχή για την απόκτηση της 4ης θέσης, που κατάφερε να εξασφαλίσει στο άθλημα Άλμα Επί Κοντώ. Στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι ο μαθητής δεν κατάφερε να λάβει μέρος σε άλλους αγώνες, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, λόγω τραυματισμού, παρά μόνο στους παγκύπριους αγώνες στίβου, στους οποίους ξεπέρασε το όριο που ήταν 3,10, με την επίδοσή του να είναι 3,5.

«Είναι πολύ απογοητευτικό, αντισυνταγματικό, αντινομικό, και παραβιάζει κάθε νόμο και κανονισμό της φυσικής δικαιοσύνης το γεγονός ότι επειδή η Ομοσπονδία, χωρίς την ομόφωνη γνώμη όλων των συλλόγων αποφάσισε να αλλάξει την ημερομηνία των αγώνων και από τον Μάιο να την μεταφέρει μετά τη λήξη της προθεσμίας αίτησης για εισδοχή στα αθλητικά σχολεία, είναι ωσάν να λήφθηκε αυτή η απόφαση για να βοηθηθούν κάποιοι αθλητές, κάποιοι σύλλογοι αφού με αυτό το τρόπο όσα παιδιά έλαβαν μέρος μόνο σε αυτούς τους αγώνες δεν έχουν δικαίωμα να αιτηθούν για της εισδοχή τους στο αθλητικό σχολείο», σημειώνεται στην επιστολή που αποστάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

Η οικογένεια κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να ψάξει τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή της ημερομηνίας, ενώ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το σχολείο είχε αναφέρει πως ο μαθητής δεν πληρούσε τα κριτήρια για αθλητική διάκριση.

Η οικογένεια, στις 19 Ιουλίου 2024, έλαβε την απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας, ότι οριστικοποιήθηκε η απόφαση και έχει απορριφθεί η ένσταση, για ακαδημαϊκούς λόγους, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.

Δειτε Επισης

Επέβλεψε την αναδόμηση της πρώτης πολυκατοικίας του «κτίΖΩ» ο ΥΠΕΣ-Αρχίζει τον Δεκέμβριο η δεύτερη
Πατέρας καθάρισε τα τζάμια σχολείου της κόρης του και αρνήθηκε να πληρωθεί-«Δεν θέλω λεφτά, εν το σχολείο της κόρης μου»
Βρήκαν τη φόρμουλα για τα CCTV στα γυμναστήρια-Δεκτό αίτημα να ανάβουν όταν κλείνουν με μια υποσημείωση
Η κλιματική αλλαγή και το μπαλάκι ευθυνών για ζημιές από την κακοκαιρία-Με κριτήρια οι αποζημιώσεις
Προσωπικό με ειδικές εξετάσεις ζητά η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Σε κακή κατάσταση η υγεία του 21% των Κυπρίων άνω των 65
Ο καρκίνος του προστάτη ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες-585 νέα περιστατικά ετησίως
Διευκρινίσεις ΥΠΕΣ για τ/κ περιουσίες-«Για κοινωφελείς σκοπούς η εκμίσθωσή τους»
Σχέδιο δράσης για αυτονόμηση ΟΚΥπΥ μέχρι το 2026 σύντομα στο Υπουργικό από τον Δαμιανό
Επέδωσε την εισφορά Προεδρίας για τον Ραδιομαραθώνιο ο ΚΕ-«Όλοι αισθανόμαστε περήφανοι»