Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις

Τεράστια ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους παραγωγούς, αφού βλέπουν από τη μια τις σοδειές τους να καταστρέφονται λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί, ενώ από την άλλη, η προσοχή τους βρίσκεται στραμμένη σε δέντρα και πολυετής καλλιέργειες, οι οποίες εάν συνεχιστούν για τον επόμενο μήνα οι υψηλές θερμοκρασίες, τότε δεν αποκλείεται να ξηραθούν και να καταστραφούν ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα, οι διαδοχικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω του καύσωνα, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο στον αγροτικό κόσμο, όσο και ανάμεσα στους καταναλωτές, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν πως, εφόσον συνεχιστούν οι αυξημένες θερμοκρασίες, τότε θα υπάρξει ανοδική πορεία στις τιμές των προϊόντων, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Φανερά προβληματισμένος και απογοητευμένος από την επικρατούσα κατάσταση, ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε στον REPORTER, ότι, «σήμερα, κινδυνεύουν δέντρα και πολυετής καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα και γι’ αυτό τον λόγο η πολιτική του Τμήματος Υδάτων, ήταν ότι δεν θα παραχωρήσει νερό για νέες ετήσιες καλλιέργειες».

Πάντως, αυτό που διαμηνύουν οι αγρότες από την πλευρά τους, είναι πως εάν συνεχιστεί ο παρατεταμένος καύσωνας, σίγουρα θα είναι χειρότερα τα αποτελέσματα και αναμένεται ότι θα υπάρχουν συνέπειες και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, όσο αφορά την παραγωγή, όπως είναι οι ελιές. «Αυτή τη στιγμή οι ελιές, είναι πολύ στρεσαρισμένες λόγω του καύσωνα και πιθανό να υπάρχουν εγκαύματα στον καρπό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες ελιάς για λάδι στους επόμενους μήνες. Το ίδιο ισχύει και με τα φρούτα», πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου.

Ταυτόχρονα, μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί λόγω της ανομβρίας και του καύσωνα, τα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια. «Σε συνάρτηση με τις αυξημένες ανάγκες του κόσμου, τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται λόγω των πάρα πολύ υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν να παρατηρούνται. Ωστόσο, μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες, όπως οι ανοικτές καλλιέργειες και τα λαχανικά, τα οποία έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, διότι υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Αυτό συμβαίνει λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και λόγω του ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για να παραχθούν. Οπόταν, οι παραγόμενες ποσότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Έτσι, η προσφορά είναι χαμηλή, ενώ η ζήτηση είναι υψηλή και γι’ αυτό τον λόγο ανεβαίνουν οι τιμές, αφού είναι ο βασικός νόμος της αγοράς», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης.

Μάλιστα, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον παρατεταμένο καύσωνα, ο κ. Παπαπέτρου, τόνισε ότι, «σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις, αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Φθάνουν καθημερινώς παράπονα κοντά μας από γεωργούς λόγω των καταστροφών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες τους και γι’ αυτό τον λόγο ως αγροτικές οργανώσεις, έχουμε μελετήσει το θέμα στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Υπουργού Γεωργίας και έχουμε ζητήσει να γίνει μια σοβαρή μελέτη, όσο αφορά την απώλεια εισοδήματος που έχουν οι γεωργοί, με στόχο να έρθει η Κυβέρνηση να ενισχύσει τα εισοδήματα των παραγωγών, λόγω των ιδιαίτερων δυσμενών συνθηκών που βιώνουμε φέτος στον τόπο μας».

Για να εντοπιστούν παρόμοιες συνθήκες καύσωνα πάντως, πρέπει να γυρίσουμε πίσω δεκαέξι χρόνια, όπου λόγω της ανομβρίας και του παρατεταμένου καύσωνα, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, έχει παραχωρήσει 65 εκατομμύρια ευρώ στήριξη στους αγρότες. «Σίγουρα σήμερα είναι διαφορετικά τα δεδομένα όμως, καθώς ήταν σε πιο μεγάλο βαθμό οι ζημιές που σημειώθηκαν, αλλά και πάλι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα. Άλλωστε, όταν βλέπουμε ότι ο καύσωνας επηρεάζει τους ανθρώπους και βλέπουμε μάλιστα ότι ένας αριθμός ανθρώπων χρειάζεται νοσηλεία, τότε αντιλαμβάνεστε πόσο εύκολο είναι να επηρεαστούν και οι καλλιέργειες. Αυτό το θερμικό στρες το έχουν και τα δέντρα και τα φυτά», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Παναγροτικής Ένωσης.

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος