Συμφωνία «εθνικής ενότητας» Φατάχ και Χαμάς μετά από 17 χρόνια ρήξης

Συμφωνία «εθνικής ενότητας» με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και της αντίπαλης Φατάχ ανακοίνωσε πως σύναψε η Χαμάς, σε ένα κείμενο που σύμφωνα με την Κίνα προβλέπει να σχηματιστεί ενιαία κυβέρνηση αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στο Πεκίνο υπό την αιγίδα της Κίνας, προκειμένου για να βρεθεί συμβιβασμός, και να παραμεριστούν οι διαφορές ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες του παλαιστινιακού πολιτικού σκηνικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι υποδέχθηκε τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καθώς και απεσταλμένο του αντίπαλου παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ, τον Μαχμούντ Αλούλ.

palaistini

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, η συμφωνία προβλέπει να ιδρυθεί «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης».

Η εθνική ενότητα είναι ο δρόμος, λέει η Χαμάς

«Σήμερα, υπογράφουμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και δηλώνουμε ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ μετά τις συνομιλίες.

Η ανακοίνωση έρχεται εννιά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Από την πλευρά της η Κίνα επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση.

Κινέζος ΥΠΕΞ: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνήσουν την Παλαιστίνη

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε νωρίτερα τη συμφωνία. «Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας», τόνισε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών στον Τύπο.

«Η συμφιλίωση είναι εσωτερικό ζήτημα των παλαιστινιακών παρατάξεων, όμως, την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Κάλεσε άλλες χώρες να υποστηρίξουν τη δυνητική νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν «να ελεγχθούν αποτελεσματικά η Γάζα και η Δυτική Όχθη».

Ταυτόχρονα ο κ. Ουάνγκ υπογράμμισε πως είναι «οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να κυβερνήσουν την Παλαιστίνη» — διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί πως η Κίνα κρίνει ότι δεν πρέπει να εμπλακούν ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο, παρότι διατηρεί καλή σχέση με το Ισραήλ, υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση, έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και προσπαθεί ενεργά να προωθήσει τη λύση των δυο κρατών.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας για ακόμη μια φορά κάλεσε να κηρυχθεί «γενική, διαρκής και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε περίθαλψη».

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους τραυματισμούς αμάχων και τη συνέχιση του πολέμου», τόνισε ο Ουάνγκ Γι.

Η Κίνα έχει σκοπό να συνεχίσει να «διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην προσπάθεια να αποκατασταθεί «η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», διαβεβαίωσε σήμερα ο Ουάνγκ Γι.

palaistini1

Συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις εκπροσωπούνται σε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, στις πολυήμερες συνομιλίες γύρω από την μεταξύ τους συμφιλίωση, με στόχο τον τερματισμό περίπου 17 ετών πολιτικών διαιρέσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες γύρω από την ανακοίνωση του Πεκίνου ή την πλήρη λίστα των Παλαιστίνιων ηγετών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις που φιλοξένησε ο Γουάνγκ Γι. Ωστόσο, φωτογραφίες από τις συνομιλίες εμφανίζουν τον Γουάνγκ να συνομιλεί με τον Μαχμούντ αλ-Αλούλ, αντιπρόεδρο της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ, και τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι σε μια προηγούμενη προσπάθεια του Πεκίνου να μεσολαβήσει για συνομιλίες τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή δήλωση. Η Χαμάς και η Φάταχ είχαν αρχίσει διάλογο στην Κίνα τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η Κίνα ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της στη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας θεωρείται παραδοσιακά πως βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Συνόδευσε και διευκόλυνε έτσι τη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση της περασμένης χρονιάς ανάμεσα στις δυο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Η διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς

Το προηγούμενο διάστημα, Φατάχ και Χαμάς έβαλαν η μία εναντίον της άλλης λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης της τελευταίας με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που ηγείται της Φατάχ, έχει επικρίνει στο παρελθόν την ισλαμιστική οργάνωση για τον πόλεμο, ενώ η Χαμάς έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο ότι παίρνει το μέρος του Ισραήλ.

Οι δύο κύριες παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται σε διαμάχη από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 μετά από έναν μικρής χρονικής διάρκειας εμφύλιο πόλεμο, κατά τον οποίο εκδίωξε τις παλαιστινιακές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από τη Δύση και ήταν πιστές στον Αμπάς.

Οι προσπάθειες από το 2007 από αραβικές χώρες, υπό την ηγεσία της Αιγύπτου, δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να τερματίσουν τις διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας μεταξύ της Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, και του κινήματος Φατάχ του Αμπάς, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Την Πέμπτη η συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που διανύει τη 291η ημέρα του, μαίνεται, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αφίχθη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προτού εκφωνήσει ομιλία αύριο ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αναχωρώντας από το Ισραήλ, χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επίσκεψη, σε συγκυρία «μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας», μετά την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στο αξίωμα τον Νοέμβριο.

Ο κυριότερος σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά βίας κρύβει τον εκνευρισμό της τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας που εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα αυτού του πολέμου, επιμένοντας δημόσια στην ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακο

Εβδομήντα Παλαιστίνιοι νεκροί στις χθεσινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εβδομήντα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από όπου χιλιάδες πανικόβλητοι άμαχοι έφυγαν ξανά, μετά τη διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε χθες το πρωί.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις των τελευταίων εννέα και πλέον μηνών εναντίον της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων επαναλαμβάνονται ιδίως σε τομείς που ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωνε πως είχε θέσει υπό τον έλεγχό του.

Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε «επιθέσεις της κατοχής» —του Ισραήλ— στη Χαν Γιούνις «από το πρωί», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης υπό τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να του ζητήσει σχόλιο, ο ισραηλινός στρατός δεν αντέδρασε. Σε ανακοίνωσή του νωρίτερα, διαβεβαίωνε πως η αεροπορία και άρματα μάχης «βομβάρδισαν και εξάλειψαν τρομοκράτες» στον τομέα αυτό.

Μπροστά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, όπου διακομίστηκαν νεκροί και τραυματίες, εκτυλίσσονταν σπαρακτικές σκηνές, υπό τα βλέμματα του νοσηλευτικού προσωπικού, που αδυνατούσε να αντεπεξέλθει: άνδρας κράταγε το άψυχο σώμα νηπίου ουρλιάζοντας· γυναίκα κατέρρεε από τη συναισθηματική φόρτιση· αιμόφυρτοι νεαροί παρακολουθούσαν βλοσυροί.

Χωρίς προειδοποίηση οι επιθέσεις

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε στις αρχές Απριλίου από τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότιου τμήματος του παλαιστινιακού θυλάκου, τονίζοντας πως πέτυχε τους στόχους του, έπειτα από πολύμηνους βομβαρδισμούς και μάχες εκ του συστάδην με μέλη της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Όμως χθες το πρωί διέταξε τον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει εσπευσμένα την ανατολική Χαν Γιούνις, διαμηνύοντας πως ετοιμαζόταν για «επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών από εκεί εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Ετοιμάζαμε πρωινό» όταν ξαφνικά «έπεσαν οβίδες, κατόπιν προειδοποιητικά φυλλάδια», αφηγήθηκε ο Χασάν Κουντάι, που αναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά του και να φύγουν, όπως χιλιάδες άλλοι άμαχοι.

«Υπάρχουν μάρτυρες (που κείτονται) στους δρόμους. Η Γάζα τέλειωσε. Η Γάζα είναι νεκρή. Δεν απομένει τίποτα. Αρκετά», πρόσθεσε.

Ο Γιούσεφ Αμπού Τάιμα, εκτοπισμένος για τέταρτη φορά, δυσκολευόταν να βρει λόγια. «Θα ζήσουμε στον δρόμο» ξανά, «είμαστε εξαντλημένοι, δεν αντέχουμε άλλους εκτοπισμούς», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 39.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Νεκροί δύο ακόμη όμηροι-Πιέσεις για συμφωνία με τη Χαμάς

Χθες, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο ανδρών που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου, του Γιαγκέβ Μπουχσετάβ, 35 ετών, και του Άλεξ Ντάνσιγκ, 76 ετών. Οι θάνατοι αυτοί «υπενθυμίζουν πόσο επείγον» είναι να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, τόνισε το Φόρουμ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκαν.

Σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο και παλαιστινίων κρατούμενων σε ισραηλινές φυλακές. Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη στη Ντόχα, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.

Σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμέτωπους με ανθρωπιστική καταστροφή και απειλούμενους από λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η λιβανική Χεζμπολά, σύμμαχοι της Χαμάς και του Ιράν, ορκισμένοι εχθροί του Ισραήλ, έχουν ανοίξει χωριστά μέτωπα.

Το Σάββατο, την επομένη φονικής επίθεσης των Χούθι με drone στο Τελ Αβίβ, η αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδισε το λιμάνι Χοντάιντα, στη δυτική Υεμένη, στα χέρια των ανταρτών, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να καταστραφούν υποδομές, ιδίως εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

Πηγή: news247

Δειτε Επισης

Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τη Γερμανία
Ο βασιλιάς Κάρολος επέλεξε ένα παρεκκλήσι νοσοκομείου για τη χριστουγεννιάτικη ομιλία του
Ερντογάν για Συρία: Δεν υπάρχει θέση για τους τρομοκράτες-Θα απομακρύνουμε τις δολοφονικές ορδές του ΡΚΚ
Πιέστε το Ισραήλ να επιταχύνει την αποχώρησή του από το νότιο Λίβανο, ζητά ο Μικάτι από ΗΠΑ και Γαλλία
Αυτή είναι νέα κυβέρνηση της Γαλλίας-Δύο τέως πρωθυπουργοί στη σύνθεση
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Επιβεβαιώνει την πρόοδο στις συνομιλίες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων από τη Χαμάς ο Νετανιάχου
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Το Κρεμλίνο προετοιμάζει το έδαφος για μία συνάντηση Πούτιν-Τραμπ
Αθώος για τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthCare δήλωσε ο Λουίτζι Μαντζιόνε