Επανήλθε ο ΠτΔ για την προαναγγελία τολμηρών αποφάσεων για Κυπριακό-«Δεν χαρίζω σπιθαμή κατεχόμενης γης»

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αντικατοπτρίζουν την αδυναμία που έχει η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, και όχι μόνο, για να περάσει τις απαράδεκτες θέσεις της, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στο Κυπριακό Μουσείο, όπου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης των επαναπατρισθέντων αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών αντικειμένων από το Μόναχο, που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα από την κατεχόμενη Κύπρο από τον αρχαιοκάπηλο Aydin Dikmen και κρατούνταν από τις Γερμανικές αρχές.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον υπάρχει αισιοδοξία για την όποια εξέλιξη με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενόψει και των δηλώσεων του Προέδρου της Τουρκίας, ότι η μόνη εφικτή λύση είναι αυτή των δύο κρατών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν πρόκειται να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι δηλώσεις του αντικατοπτρίζουν την αδυναμία που έχει η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο, και όχι μόνο, για να περάσει τις απαράδεκτες θέσεις της».

Σημείωσε πως «ό,τι και αν πει ο κ. Ερντογάν η Τουρκία, 50 χρόνια μετά συνεχίζει να είναι - στη βάση της διεθνούς κοινότητας, όχι της δικής μας εκτίμησης - ο κατέχων παράνομα 37% του εδάφους ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»

Πρόσθεσε ότι προφανώς οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για εσωτερικούς λόγους υπογραμμίζοντας ότι «είναι η δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει για μας, αλλά ούτε και για τη διεθνή κοινότητα, οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα δεν θα κάνω τη χάρη στον κ. Ερντογάν ή στον όποιο κ. Ερντογάν, ο οποίος μέσα από τέτοιες δηλώσεις προσπαθεί να εξισώσει, αν θέλετε τις δικές τους ευθύνες με τη δική μας».

Υπέδειξε ότι γνωρίζει τις θέσεις και τις προσεγγίσεις, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζει ότι «εν έτη 2024 τέτοιου είδους δημόσιες απειλές είναι ένδειξη αδυναμίας, τίποτα άλλο». 

Ερωτηθείς σε τι αναφερόταν όταν υποδεχόμενος τον Έλληνα Πρωθυπουργό μίλησε για «τολμηρές αποφάσεις», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι τολμηρές αποφάσεις αντανακλούν την ετοιμότητά του, όχι σε λόγια, αλλά σε πράξεις, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσει τον τόπο. Συμπλήρωσε ότι και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων καταδίκης των 50 χρόνων «αν θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε εμείς σήμερα, θα πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε τον τόπο. Δεν χαρίζουμε σπιθαμή κατεχόμενης γης, ούτε στον κ. Ερντογάν, ούτε σε κανέναν άλλον».

Κληθείς να σχολιάσει την κατά μέτωπο επίθεση της Άγκυρας στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, και το κατά πόσον αυτό γίνεται ώστε να διαρρηχθεί το φαινομενικά καλό κλίμα Αθηνών-Άγκυρας, χρησιμοποιώντας την Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του κ. Ερντογάν, αλλά σίγουρα είναι ένδειξη αδυναμίας να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Εξάλλου, είδαμε και στην πράξη τις προσπάθειες της Τουρκίας, για παράδειγμα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσίασε και στη συνέχεια υλοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, - η γνωστή πρωτοβουλία Αμάλθεια-  που χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, τις απεγνωσμένες προσπάθειες του κ. Ερντογάν να το αποτρέψει. Δεν τα κατάφερε, όπως και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας τριμερούς ή τετραμερούς συνάντησης με βάση και την προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς, λέγοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Είναι δική μας η πατρίδα υπό κατοχή και εμείς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν. Σίγουρα χρειάζεται και η συνεργασία της Τουρκίας. Έχουμε στείλει πολλαπλά θετικά μηνύματα και προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία. Η περαιτέρω υλοποίηση αυτών των μηνυμάτων η μετουσίωσή τους σε συγκεκριμένες εξελίξεις εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον εξετάζει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω πολλές σκέψεις και στα θέματα της ουσίας των διαπραγματεύσεων και σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πολλές ιδέες, που τις έχω επεξεργαστεί. Αναλόγως των εξελίξεων, θα κινηθώ. Επαναλαμβάνω, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις μας. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Δεν μεμψιμοιρούμε. Είμαστε έτοιμοι. Και αν υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, από πλευράς Τουρκίας, είμαι σίγουρος ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.»

Ερωτηθείς κατά πόσον, μετά τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω οτιδήποτε σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο. Εναπόκειται στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα» προσθέτοντας ότι «αναμένουμε τον Γενικό Γραμματέα να μάς κοινοποιήσει τις προθέσεις του για τα επόμενα βήματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit