Ουδέν μεμπτό για τα περιστατικά θερμοπληξίας στον στρατό-Ακολουθούνται πρωτόκολλά στην εκπαίδευση

Το γεγονός ότι δυο νεοσύλλεκτοι φαντάροι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ο ένας στο Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο άλλος σε εξιδεικευμένο κέντρο στη Γαλλία, ήχησαν το καμπανάκι στην Εθνική Φρουρά αλλά και στο Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο μετά από σχετικές εξετάσεις, διαπιστώθηκε πως δεν προκύπτει κάτι το μεμπτό αναφορικά με τα δυο περιστατικά θερμοπληξίας, τα οποία καταγράφηκαν με διαφορά μερικά εικοσιτετράωρα.

Μετά τα δυο δυσάρεστα περιστατικά, ο υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε το στρατόπεδο που έλαβαν χώρα και συνομίλησε τόσο με τον Διοικητή, όσο και με άλλα στελέχη, χωρίς για την ώρα να διαπιστωθεί κάτι το οποίο να χρήζει περεταίρω διερεύνησης. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται τα καθορισμένα πρωτόκολλά που διέπουν την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά και στο μέλλον.

Όπως εξήγησε στον REPORTER αρμόδια πηγή, οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες βρίσκονται για την ώρα στο στάδιο της προσαρμογής και ως εκ τούτου, ακόμη δεν γίνεται ουσιαστική και επίπονη εκπαίδευση.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπάρχει εσωτερική διαταγή, η οποία διέπει την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων και η οποία τηρείται από όλα τα στρατόπεδα. Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο οι εκπαιδευτές όσο και οι εκπαιδευόμενοι εθνοφρουροί, είναι οι καιρικές συνθήκες και η αφόρητη ζέστη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εσωτερική διαταγή προνοεί όπως τα μέλη της Εθνικής Φρουράς ακολουθούν τις συστάσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε η ίδια πηγή, όλες οι ασκήσεις γίνονται υπό σκιά και με συχνή ενυδάτωση των στρατιωτών, ενώ σχολιάζοντας τα δυο περιστατικά με τους στρατιώτες στο ίδιο στρατόπεδο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες και την ζέστη, η πηγή επεσήμανε πως, «το πρόγραμμα των στρατιωτών είναι προσαρμοσμένο στις οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας, ενώ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μειώθηκαν και οι γυμναστικές και άλλες ασκήσεις».

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της 12ης Ιουλίου, όταν ο 17χρονος οπλίτης μετά το πέρας της πρωινής γυμναστικής αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με συμπτώματα θερμοπληξίας. Έπειτα από τις ιατρικές εξετάσεις, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στη Γαλλία, καθώς παρουσίασε επιπλοκές στο ήπαρ.

Λίγες μέρες αργότερα και δεύτερος στρατιώτης, ηλικίας 18 ετών, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, επίσης με συμπτώματα θερμοπληξίας. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της 18ης Ιουλίου, όταν ο οπλίτης αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά τη μεσημβρινή κατάκλιση. Ο νεαρός στρατιώτης μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Μονάδας και ακολούθως κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Πάντως, η κατάσταση της υγείας και των δυο εθνοφρουρών παρουσιάζει αισθητή βελτίωση. Ο μεν 17χρονος, όπως φαίνεται μέσα από τις ιατρικές γνωματεύσεις από το εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στη Γαλλία, δεν θα χρειαστεί μεταμόσχευση, ενώ ο δε 18χρονος που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αναμένεται σύντομα να βγει από την ΜΕΘ και να μεταφερθεί σε θάλαμο, όπου θα ακολουθήσει αγωγή για ενδυνάμωση του Οργανισμού του.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»
Έμφραγμα μυοκαρδίου κατέδειξε η νεκροτομή του άτυχου Άλκη
Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Συνελήφθησαν για επιθετικά όργανα και κλοπιμαία δύο νεαροί στην Πάφο