Χοντραίνει ο... ιερός πόλεμος-Καταγγελία κατά «μεσάζοντα» για ηθικά παραπτώματα, λόγος για sms και φωτογραφίες

Χοντραίνει όλο και περισσότερο το παιχνίδι σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ, αφού σε ό,τι αφορά το εκκλησιαστικό μέτωπο, οι υπό κατηγορία μοναχοί, φαίνεται να περνούν σε νέα αντεπίθεση. Και αυτό διότι, ενώπιον πλέον της Ιεράς Συνόδου, όπως μας αναφέρθηκε από εκκλησιαστική πηγή, βρίσκεται και νέα καταγγελία, μέσω της οποίας η πλευρά των μοναχών εγείρει νέο θέμα που αφορά την κατ’ ισχυρισμό αναξιοπιστία κατηγόρου και συγκεκριμένα του μοναχού, ο οποίος ήταν το πρόσωπο, που σύμφωνα με τις καταθέσεις, ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ησαΐα για τα υπό διερεύνηση αδικήματα στη Μονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα που εγείρεται μέσα από νέα καταγγελία, είναι αυτό του ανεπίληπτου κατηγόρου, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το έγκυρο και αποδεκτό της κατηγορίας. Επί της ουσίας, αυτό που υποστηρίζει η πλευρά των κατηγορουμένων με την νέα της επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο, είναι πως το πρόσωπο που τους κατήγγειλε στον Μητροπολίτη και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει και το ίδιο υποπέσει σε εκκλησιαστικά παραπτώματα, εκ των οποίων κάποια, υπάρχει ισχυρισμός, πως ήταν εις γνώση της Ανακριτικής Επιτροπής αλλά και του Ησαΐα και μάλιστα είχε γίνει αναφορά ενώπιον των Συνοδικών.

Παράλληλα, στην νέα επιστολή που διαβιβάστηκε στην Ιερά Σύνοδο από την πλευρά των μοναχών της Μονής, αναφέρεται πως το εν λόγω πρόσωπο περισυνέλλεξε παράνομα υλικό από το σύστημα καμερών ασφαλείας της Ιεράς Μονής. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Ταμασσού και με βάση αυτού του υλικού, παραπέμφθηκαν ενώπιον, τόσο του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού, το οποίο τους καταδίκασε θέτοντας τους σε αργία, όσο και ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και κατ' επέκταση, στο Συνοδικό Δικαστήριο.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διχασμός στην Ιερά Σύνοδο, λόγος για μονόπλευρες ευθύνες-Εκδίδεται το πόρισμα για μοναχούς, περιμένουν για Ησαΐα

Πληροφορίες αναφέρουν πως ενώπιον της Ιεράς Συνόδου υπάρχει μέρος του υλικού που έχει να κάνει με ηθικά παραπτώματα, το οποίο επικαλείται η πλευρά της αδελφότητας της Μονής του Οσίου Αββακούμ, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει επιπρόσθετο υλικό, το οποίο ακόμη δεν έχει παραδοθεί. Αυτό το υλικό, το οποίο περιλαμβάνει μηνύματα και φωτογραφίες, παραπέμπει - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς - σε ηθικά παραπτώματα από πλευράς κατηγόρου, ενώ γίνεται λόγος για παρενόχληση μέλους της αδελφότητας.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που έχει τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, είναι λεκτικό μηνυμάτων που αποστάλθηκαν, ενώ η πλευρά των μοναχών, διαμήνυσε πως είναι έτοιμη να καταθέσει ενώπιον των Συνοδικών, φωτογραφικό υλικό, που έχει στην κατοχή τους.

Μάλιστα, για το περιστατικό έχει γίνει και σχετική καταγγελία προς την Αστυνομία, με πηγές να αναφέρουν πως ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται μαζί με άλλους στη Νομική Υπηρεσία.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η πλευρά των Αρχιμανδριτών υποστηρίζει πως η καταγγελία και το προσκομισθέν υλικό από την πλευρά του εν λόγω κατηγόρου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ως εκ τούτου, ζητά έκτακτη σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου. Και αυτό διότι, η πλευρά των μοναχών θεωρεί πως δεν μπορεί η Εκκλησία, για τα ίδια ηθικά παραπτώματα, να καταδικάσει μόνο τους μεν, αλλά και τους δε.

Από την Ιερά Σύνοδο, η πλευρά των ιερωμένων, ζητά επίσης, όπως εξεταστεί και γίνει αποδεκτή η ένσταση. Επομένως, αυτό που επιχειρείται στην παρούσα φάση, είναι να ακυρωθεί η μέχρι τώρα διαδικασία και να διαταχθεί η παύση περαιτέρω ενεργειών. Κάτι τέτοιο, θα απάλλασσε τους Αρχιμανδρίτες από τα υπό εξέταση εκκλησιαστικά παραπτώματα.

Πάντως, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν πως παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της υπεράσπισης των Αρχιμανδριτών, η καθαίρεση τους θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργιώδες παρασκήνιο από κάποιους συνοδικούς, οι οποίοι πιέζουν για απόδοση ευθυνών και στον Μητροπολίτη Ταμασσού, Ησαΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο των ερευνών για τους ισχυρισμούς περί €450.000 σε Ησαΐα τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ήθελαν το πόρισμα της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας να ολοκληρώνεται και να συντάσσεται το κατηγορητήριο, το οποίο θα επιδοθεί στην πλευρά των κατηγορουμένων. Εντούτοις, για την ώρα, δεν έλαβαν ούτε πόρισμα, ούτε το κατηγορητήριο. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήρθε στην Κύπρο προ ημερών για να παραλάβει το πόρισμα και ο εκ των δικηγόρων των μοναχών, Αναστάσιος Βαβούσκος, ωστόσο, ήλθε, είδε και απήλθε, με άδεια χέρια.

Στο μέτωπο των αστυνομικών ερευνών, αυτές συνεχίζονται σε τουλάχιστον δυο μέτωπα. Από την μία, η νέα ανακριτική ομάδα που έχει συσταθεί, διερευνά τις καταγγελίες των μοναχών σε βάρος του Μητροπολίτη Ησαΐα που άπτονται οικονομικών θεμάτων. Από την άλλη, είναι σε εξέλιξη και οι έρευνες που αφορούν τις κάμερες, με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δείχνει τρεις ποινικές διώξεις που αγγίζουν και τα δύο στρατόπεδα.

Από εκεί και πέρα, ο φάκελος της υπόθεσης αναφορικά με τις καταγγελίες των μοναχών περί απαγωγής, εκβιασμούς, κουκουλοφόρους και γενικότερα τα όσα ισχυρίζονται σε σχέση με την «επιχείρηση» της Μητρόπολης στον Μονή Αββακούμ, βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προκύπτουν γκρίζες ζώνες. Ωστόσο, ο τελικός λόγος για το αν θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις, βρίσκεται στον Γενικό Εισαγγελέα.

Παράλληλα, οι Αρχιμανδρίτες ετοιμάζονται για την δικαστική μάχη, η οποία θα ακολουθήσει, καθώς έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Απάντησε για την φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων σε στέγη ηλικιωμένων η Ευαγγέλου-«Λύση ανάγκης»
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
ΒΙΝΤΕΟ: Καταγγελία για ξυλοδαρμό οπαδού σε αμαξίδιο από ΜΜΑΔίτες
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Συνελήφθησαν για επιθετικά όργανα και κλοπιμαία δύο νεαροί στην Πάφο
Υπέστη εγκαύματα 30χρονος από τη φωτιά σε εργοστάσιο-Συνελήφθη για κλοπή ρεύματος από την ΑΗΚ
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δεκαεπτά οι αναζητούμενοι για την «εισβολή» στο Αλφαμέγα-Έξω από το ΣΥΦΑΕΛ οι τέσσερις συλλήψεις (pics)
Στο εδώλιο της Βουλής Αστυνομία και ΥΚΕ για την υπόθεση με τις ανήλικες-Η ώρα των εξηγήσεων
Πατούν στα επεισόδια και επαναφέρουν τα θέλω τους οι Αρχές-Το αυτογκόλ Αρχηγού περί καλής θελήσεως