Κόλαφος το Ανώτατο Δικαστήριο του ΟΗΕ για Ισραήλ-«Παράνομη η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών»

Το δικαστήριο, η γνωμοδότηση του οποίου έχει βαρύτητα, αλλά δεν είναι δεσμευτική, τόνισε επίσης ότι η ισραηλινή επκοικιστική δραστηριότητα αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο - Δεν είμαστε καταπατητές στην ιστορική μας γη, η αντίδραση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Παράνομη» έκρινε την κατοχή από το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό» και προσθέτοντας ότι η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναγιγνώσκοντας τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.

Το Δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από το 2022, πολύ πριν από τον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Η UNGA είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη χαρακτήρισε «λανθασμένη», υποστηρίζοντας ότι ο εβραϊκός λαός δεν μπορεί να θεωρηθεί καταπατητής στα ιστορικά εδάφη του. «Οι Εβραίοι δεν είναι καταπατητές της δικής τους γης», είπε ο Νετανιάχου. «Καμία λανθασμένη απόφαση στη Χάγη δεν θα διαστρεβλώσει την ιστορική αλήθεια, καθώς η νομιμότητα των ισραηλινών οικισμών σε όλα τα εδάφη της πατρίδας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή προεδρία χαιρέτισε μια «ιστορική» απόφαση και μια «νίκη», σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Wafa.

«Η σημερινή είναι μια μεγάλη ημέρα για την Παλαιστίνη» σχολίασε εξάλλου η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν. «Είναι το ανώτατο δικαστήριο (του ΟΗΕ) και παρουσίασε μια πολύ λεπτομερή ανάλυση για την παρατεταμένη κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Αγαμπεκιάν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: euronews.gr

Δειτε Επισης

Διπλωματικό θρίλερ για το Ουκρανικό-«Περιμένω να δω ποιος θα έρθει από Ρωσία και μετά θα αποφασίσω»
Κίεβο: Αν δεν εμφανιστεί ο Πούτιν στην Τουρκία, ο Ζελένσκι μπορεί να αποσύρει την ουκρανική αποστολή
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο Καράκας ένα δίχρονο παιδί που έμεινε μόνο του μετά την απέλαση των γονιών του
Τουλάχιστον 50 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα-Χτύπησαν νοσοκομείο και προσφυγικό καταυλισμό
Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία-Ο Λαβρόφ δεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, όλα τα φώτα στραμμένα στον Πούτιν
Πράσινο φως στο 17ο πακέτο κυρώσεων ΕΕ κατά Ρωσίας
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με «τρομοκρατική οργάνωση», μετά την κριτική του Γάλλου προέδρου
Ο Τραμπ ενδέχεται να πάει Τουρκία-«O Πούτιν θέλει να πάω κι εγώ»
Πήρε θέση το Κρεμλίνο για τις διαπραγματεύσεις-«Η ρωσική αποστολή θα βρίσκεται στην Τουρκία»
BINTEO: Πήγαν να απαγάγουν την κόρη επιχειρηματία στο Παρίσι-Ήταν μαζί με των δύο ετών γιο της