Δήμαρχος Αμμοχώστου: Η οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι όσο ποτέ ορατή

Πρέπει να σπεύσουμε να εμποδίσουμε την διχοτόμηση του νησιού, που είναι όσο ποτέ ορατή και να υπερβούμε την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974, ανέφερε, το βράδυ της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» της αντίστασης στο πραξικόπημα, που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στο μνημείο αντιστασιακών, έναντι της εκκλησίας Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό.

Στην ομιλία του, ο κ.Ιωάννου είπε πως, 50 χρόνια μετά, «το έγκλημα που άνοιξε διάπλατα τις πύλες σε αυτούς που επεδίωκαν τον διαμελισμό της Κύπρου έμεινε ατιμώρητο καθώς δεν αποδόθηκαν, ποτέ, οι ευθύνες που αναλογούσαν σε αυτούς που το διέπραξαν». « Οι ευθύνες που έπρεπε να αποδοθούν, όχι για εκδίκηση, αλλά γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον, εάν δεν συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι μπορεί τα χρόνια να περνούν και οι καιροί να αλλάζουν, αλλά το «δεν ξεχνώ» δεν πρέπει να καταστεί ένα απλό σύνθημα και «είναι και πρέπει να παραμείνει βίωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να θυμίζουμε τι έγινε και για το πώς οδηγηθήκαμε στο διπλό έγκλημα».

Απευθυνόμενος προς τους αντιστασιακούς, είπε πως τους αξίζει κάθε τιμή και διάκριση, ενώ την ίδια ώρα, σημειώνοντας πως κάθε ευνομούμενο κράτος αποδίδει τιμές και διακρίσεις σε ήρωες που γράφουν ιστορία υπερασπιζόμενοι αρχές και αξίες, ανέφερε ότι «στην Κύπρο κάποιοι έχουν διαφορετική άποψη, αδιαφορώντας αν υποβαθμίζουν το ευνομούμενο κράτος και προσβάλλουν τη μνήμη των ηρώων».

«Η πολιτική να εξισώνονται θύτες και θύματα, αμυνόμενοι και επιτιθέμενοι, η νομιμότητα και η παρανομία, είναι κυπριακή παραδοξότητα και παραλογισμός», είπε και πρόσθεσε ότι «για να τιμά κάποιος έντιμα και ειλικρινά τη θυσία των ηρώων της αντίστασης στο πραξικόπημα και την εισβολή επιβάλλεται να τιμά την ιστορική αλήθεια, αλλιώς είναι υποκρισία».

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε ότι, 50 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974, «βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σημείο όπου η οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι όσο ποτέ ορατή» και πως «πρέπει να σπεύσουμε να εμποδίσουμε μια τέτοια επικίνδυνη εξέλιξη, πρέπει να υπερβούμε την ψευδαίσθηση ασφαλείας που δημιουργεί η προσωρινότητα που ζούμε από το 1974». 

Η Τουρκία, συνέχισε, εκμεταλλεύεται το επταετές αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017 για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα, με προμετωπίδα το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, στις Εκθέσεις του, αμφισβητεί την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για λύση, από μέρους των δύο πλευρών.  

Είναι επιτακτική ανάγκη, υπογράμμισε, «η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από μέρους μας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», και εξέφρασε τη θέση πως «χωρίς να παραβιάζουμε τις κόκκινές μας γραμμές, αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία για να πειστεί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις».  

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι επιβάλλεται να στραφούμε αποφασιστικά προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και να προσπαθήσουμε με πολιτικές, προς όφελός της, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σίμος Ιωάννου είπε πως, «σήμερα είναι φανερό, ότι αν χαθεί η Αμμόχωστος τότε θα υπονομευθεί καίρια η όποια προοπτική για λύση του Κυπριακού» και προειδοποίησε πως «αν συμβεί αυτό, τότε όχι μόνο θα χαθεί η μισή Κύπρος, αλλά ο κίνδυνος θα αφορά εξελικτικά ολόκληρη την Κύπρο και ολόκληρο το λαό μας».

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η Ε/κ πλευρά θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, «με πειστικότητα, με αποφασιστικότητα, με συνέπεια, με ενεργητικές πρωτοβουλίες».

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος υπογράφει δήλωση μελών ΟΗΕ για προστασία προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων
Σύνοδοι επένδυση στην περιφερειακή συνεργασία και στο διπλωματικό αποτύπωμα
Δριμύ κατηγορώ του Χ. Ορφανίδη για Κυπριακό-«Αν συνέβαιναν επί Αναστασιάδη θα ήμασταν πάνω στα τραπέζια»
Συναντήθηκε με Στιούαρτ ο Ερχιουρμάν-Συζήτησαν για σημεία διέλευσης και πολυμερή συνάντηση
Η πρώτη αποτίμηση Κυριακίδου για τη θητεία της-«Αλλάξαμε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα υγείας»
Κλείδωσε στις 22 και 23 Μαρτίου το συνέδριο του ΔΗΚΟ
Βράζουν οι Τούρκοι για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-Παίζουν το χαρτί του «βέτο»
Συνεχίζεται η κόντρα για «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα-Ανταλλάζουν πυρά PTK και ΚΕΕ
Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής
Δεν μετακινούνται ρούπι από τις θέσεις τους οι Τούρκοι-Επιμένει σε κυριαρχική ισότητα ο Γκιουλέρ