Περισσότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό επιδιώκουν Κασσελάκης-Ανδρουλάκης

Πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο για ενσωμάτωση του Κυπριακού στα ευρωτουρκικά προανήγγειλε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος την Παρασκευή έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε ότι είναι συγκινημένος που βρίσκεται στο νησί, πενήντα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή της Τουρκίας.

Ανέφερε πως με τα αποτελέσματα αυτής της εισβολής βιωματικά έχουν μεγαλώσει τόσες γενιές «και τα βλέπουν και τα θεωρούν έως και δεδομένα, ως στάτους κβο το οποίο πρέπει να αλλάξει με την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, με την επίλυση του Κυπριακού να ξεκινά από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά το 2017».

Είπε πως το κόμμα του στηρίζει την προσπάθεια της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση και θα στηρίξει χωρίς κανένα ενδοιασμό την ενσωμάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωτουρκικών σχέσεων το Κυπριακό και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα λάβουμε πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος των αγνοούμενων», είπε, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΑ αντιμετωπίζει ζητήματα για να μπορέσει να προχωρήσει στην ταυτοποίηση των αγνοούμενων Ε/κ και Ελλαδιτών.

«Στηρίζουμε απερίφραστα μια λύση για διζωνική, δικοινοτική οποσπονδία, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και στηρίζουμε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού να μπορέσει να φέρει μια λύση που να ενσωματώνει λειτουργικά τα αιτήματά του, έτσι ώστε να μπορεί να είναι αξιόπιστη λύση, χωρίς μυστική διπλωματία αλλά με διαφάνεια», ανέφερε.

Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι εάν αύριο, ανήμερα της εισβολής, υπάρχουν προκλητικές φιέστες και ενδείξεις ή εκδηλώσεις μίσους από την Τουρκία , «να ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε τέτοια έκφανση της απέναντι πλευράς, η οποία προφανώς δεν θα συνάδει με το πνεύμα της καλής γειτονίας».

«Για άλλη μια φορά η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και θα στέκεται δίπλα στους Ελληνοκύπριους για όσο χρειάζεται», ανέφερε.

Η ΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Απέναντι στη στάση της Τουρκίας που θέλει τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη εμείς έχουμε χρέος να ξεκινήσουμε ξανά το διάλογο με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και βέβαια στο τραπέζι να είναι αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ύστερα από συνάντηση την Παρασκευή στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τόνισε ότι δεν μπορεί, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε ένα πλήρες μέλος της ΕΕ, να υπάρχει στρατός κατοχής.

Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η λύση πρέπει να είναι βάσει των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον "και εμείς θα αγωνιστούμε για αυτό με όλες μας τις δυνάμεις".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα που άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

"Πενήντα χρόνια προσπαθειών για να βρεθεί μια λύση, για να γίνει ξανά το νησί ένα, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, προοπτική όλοι οι Κύπριοι πολίτες", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς σε αυτά τα πενήντα χρόνια πολλές προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα έγινε όμως και ένα σημαντικό βήμα το 2004, αφού είκοσι χρόνια πίσω η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, με άλυτο το Κυπριακό. Ζήτησε στον διάλογο αυτή τη φορά να είναι στο τραπέζι η ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Michael Tatham ο νέος ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις για τα μέτρα στήριξης ο Κεραυνός-Στο τραπέζι και η κατάργηση ΦΠΑ στους ρύπους
Το σχόλιο Χακάν Φιντάν για Κυπριακό-«Ελλάδα και Τουρκία έχουν τις θέσεις τους»
Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ