H κατάθεση του Kenan Ayaz στη δίκη του-«Δεν είμαι τρομοκράτης»
16:09 - 18 Ιουλίου 2024
Στην τελική του αγόρευση, ο Κενάν Αγιάζ, ένας Κούρδος που κατηγορείται ως μέλος του PKK στο Αμβούργο, διερωτάται γιατί η Γερμανία δεν είναι υπέρ μιας λύσης στη σύγκρουση του Κουρδιστάν. Η Γερουσία της Κρατικής Ασφάλειας κάνει λόγο για υποβάθμιση του δικαστηρίου.
Συνεχίστηκε στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου η δίκη κατά του Κενάν Αγιάζ για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Στις δύο τελευταίες δικασίμους, ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να ξεκινήσει την «τελευταία του λέξη», καθώς η προεδρεύων δικαστής Wende-Spohrs είχε αναβάλει την ακροαματική διαδικασία. Σήμερα, ο Κούρδος ακτιβιστής και πολιτικός μπόρεσε να διαβάσει την αρχή της δήλωσής του στη δίκη, αφού το δικαστήριο είχε κλείσει την ακρόαση των αποδεικτικών στοιχείων. Όπως ήταν αναμενόμενο, η σημερινή ακροαματική διαδικασία δεν κύλησε χωρίς διακοπές.
Η τακτική της δικαστού να αναβάλει την ακροαματική διαδικασία μέχρι να μην υπάρχουν άλλοι ακροατές δεν απέδωσε. Για άλλη μια φορά, η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν καλά γεμάτη, με περίπου 25 άτομα να θέλουν να ακούσουν τη δίκη δήλωση του Kenan Ayaz. Παρόντες ήταν επίσης ο Κύπριος δικηγόρος Ευστάθιος Κ. Ευσταθίου και ένας άλλος Κύπριος παρατηρητής της δίκης.
Αγιάζ: «Ο αγώνας για ύπαρξη και ελευθερία δεν είναι τρομοκρατία»
“Το κατηγορητήριο κρύβει επιδέξια τη γενοκτονική νοοτροπία που χρησιμοποιεί το γενοκτόνο τουρκικό κράτος εναντίον των Κούρδων και άλλων λαών εδώ και αιώνες. Το κατηγορητήριο αγνοεί τις συστηματικές τρομοκρατικές επιθέσεις του τουρκικού κράτους κατά της κουρδικής ύπαρξης και αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως μια απλή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κατηγορητήριο αντιμετωπίζει τον αγώνα των Κούρδων για ύπαρξη και ελευθερία και τη νόμιμη αμυντική αντίσταση ενάντια σε αυτή τη γενοκτονία ως τρομοκρατία», ξεκίνησε τη δήλωσή του ο Kenan Ayaz. Επισήμανε πόσο παράλογο είναι να προσπαθεί κανείς να επιλύσει τις συγκρούσεις με στρατιωτικά μέσα. «Είναι δυνατόν να αποτραπούν οι πόλεμοι και οι πολιτικές έχθρες που προκαλούν μεγάλη δυστυχία και καταστροφή και να λυθούν τα προβλήματα χωρίς αιματοχυσία, αν έχεις ένα ανεπτυγμένο δίκαιο», δήλωσε ο Ayaz.
Το κύριο καθήκον του δικαίου δεν είναι να προστατεύει και να ενισχύει το κράτος από τον πολίτη, αλλά αντίθετα να προστατεύει τον πολίτη από την εξουσία του κράτους παρέχοντάς του ισχυρά θεμελιώδη δικαιώματα. Δεν είναι το κράτος που χρειάζεται προστασία, αλλά το άτομο, ο πολίτης.
Είναι σκανδαλώδες να θεωρούνται οι αδικίες κατά της ύπαρξης των Κούρδων μόνο ως περιορισμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποκλείονται από το νόμο ως λαός και πολιτισμική οντότητα. Η Ευρώπη παραβιάζει τις δικές της συμβάσεις. Μια θεμελιώδης πηγή του ρωμαϊκού δικαίου, η οποία αποτελεί και τη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου, είναι ο σεβασμός της νομικής ύπαρξης των λαών. «Το ευρωπαϊκό δίκαιο στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να είναι πιο οπισθοδρομικό από το ρωμαϊκό δίκαιο πριν από 2500 χρόνια», συνέχισε ο Ayaz. Η ΕΕ πρέπει να θέσει το κουρδικό ζήτημα στην ατζέντα της ως κύριο πρόβλημα της Τουρκίας, προκειμένου να το επιλύσει σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ εφαρμόζει διπλά πρότυπα και απέχει από την εφαρμογή του δικού της δικαίου στο ζήτημα αυτό για πολιτικούς λόγους.
Πρώτη διακοπή από την δικαστή
Στη συνέχεια ο Kenan Ayaz αναφέρθηκε στην κουρδική ιστορία. Από τα πρώτα ευρήματα στο σπήλαιο Shanidar στο νότιο Κουρδιστάν μέχρι τους μητριαρχικούς πολιτισμούς της Μεσολιθικής με τη λατρεία τους στις μητέρες θεές και τη Νεολιθική στην Εύφορη Ημισέληνο, σχεδίασε ένα τόξο για να δείξει ότι η ιστορία των προγόνων των Κούρδων δημιούργησε τα θεμέλια για τους μετέπειτα πολιτισμούς.
“Αυτή η γεωγραφία είναι πολύ διαφορετική από άλλες περιοχές του κόσμου. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας, σε αυτές τις περιοχές αναπτύχθηκαν αξίες και γνώσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική μνήμη της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ayaz σχετικά με τη σημασία της περιοχής για την ανθρώπινη ιστορία.
Μετά από μια σύντομη παύση, ο δικαστής διέκοψε την αγόρευση του κατηγορουμένου και υποστήριξε ότι ο Kenan Ayaz το παρατράβηξε, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει «καταχρηστική χρήση της τελευταίας λέξης».
Ο Kenan Ayaz απάντησε παρεκκλίνοντας από την προετοιμασμένη ομιλία του και μιλώντας ελεύθερα. Είπε ότι μπορούσε να εξηγήσει το κουρδικό ζήτημα μόνο με βάση τα ιστορικά γεγονότα. “Ισχυρίζομαι ότι οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες, έχουν συμβάλει σημαντικά στον πολιτισμό. Ένας λαός που έχει συμβάλει τόσο πολύ στον πολιτισμό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι», συνέχισε εμφανώς ταραγμένος.
«Γιατί οι Κούρδοι πρέπει να αποδεικνύουν την ύπαρξή τους;»
Υπάρχουν πολλοί λαοί που έχουν υποφέρει πολύ, αλλά μόνο οι Κούρδοι πρέπει να αποδείξουν την ύπαρξή τους. Ένας λαός 40 εκατομμυρίων δεν έχει κανένα καθεστώς. Παρόλο που οι Κούρδοι πολέμησαν για 50 χρόνια, έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν ήταν τρομοκράτες. Τα δικαιώματα πολλών λαών είχαν αναγνωριστεί στον απελευθερωτικό αγώνα, όπως αυτά των Βόσνιων, των Κοσοβάρων ή των Μακεδόνων, αλλά αυτά των Κούρδων δεν είχαν ακόμη αναγνωριστεί. Αντιθέτως, χιλιάδες Κούρδισσες πωλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα τον 21ο αιώνα. Όταν ο κουρδικός λαός αντιστέκεται, αποκαλείται τρομοκράτης. Ακόμη και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα δικαιώματα των λαών ήταν αποδεκτά, αλλά οι Κούρδοι ρίχτηκαν στα λιοντάρια.
«Δεν είμαι τρομοκράτης», δήλωσε ο Ayaz. Ο Ερντογάν είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του 21ου αιώνα. Μαζί με το ΙΚ, είχε βυθίσει τη Μέση Ανατολή σε λουτρό αίματος. Θα πρέπει να δικαστεί. “Αλλά κατόπιν αιτήματός του, με οδηγείτε στο δικαστήριο. Αναγκάζομαι να κάνω αυτή την ιστορική σύνδεση. Ισχυρίζομαι ότι η ΕΕ έχει διπλά μέτρα και σταθμά όσον αφορά τους Κούρδους», συνέχισε ο Αγιάζ. Ο Ερντογάν καυχιόταν ότι είχε σκοτώσει 35.000 ανθρώπους. «Δεν έχω βλάψει κανέναν, δεν έχω προσβάλει κανέναν, αλλά στρώνουν κόκκινο χαλί για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Ayaz. Ο Ερντογάν δολοφονεί παιδιά, στέλνει στις μητέρες τα οστά των παιδιών τους με το ταχυδρομείο και όταν οι μητέρες παραπονούνται, καταλήγουν και αυτές στα δικαστήρια.
Στη Ροζάβα στη βορειοανατολική Συρία, όπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να αυτοκυβερνηθούν, ο λαός θα μπορούσε επιτέλους να έχει αναπνεύσει με ανακούφιση, αλλά ο Ερντογάν βομβαρδίζει την περιοχή μπροστά στα μάτια του κόσμου.
Ιστορική αδικία απέναντι στους Κούρδους
Ο Ayaz επέκρινε για άλλη μια φορά το γεγονός ότι το δικαστήριο του στέρησε το λόγο όταν προσπάθησε να αντικρούσει τις αναλύσεις του πραγματογνώμονα Günter Seufert. Η ιστορία θα καταδικάσει τους Κούρδους να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει γίνει στους Κούρδους, πνίγονται στη θάλασσα όπως ο Alan Kurdî, παγώνουν μέχρι θανάτου στα σύνορα το χειμώνα, οι μητέρες περιμένουν τα παιδιά τους μπροστά από τις φυλακές και τα νεκροτομεία.
Ο Κενάν Αγιάζ έκανε μια υπόκλιση στην ιστορία και είπε ότι η κουρδική γλώσσα ήταν μια πρωτογλώσσα, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία προήλθαν από αυτή τη γεωγραφία και ότι οι Κούρδοι αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους όπως οι μητέρες για τα παιδιά τους. Είναι ένας λαός τόσο παλιός όσο και η ίδια η γη, αλλά αν πεις Κουρδιστάν σήμερα, θα σε σκοτώσουν ή θα καταλήξεις στη φυλακή. Ο Ayaz χρησιμοποίησε περαιτέρω παραδείγματα όπως οι σφαγές στο Zîlan ή στο Dersim για να εξηγήσει την ιστορική αδικία απέναντι στους Κούρδους.
Η Γερμανία είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία της κοινότητας των Γεζίντι στο Şengal, αλλά αυτό που δεν είχε ολοκληρώσει το ΙΚ, το συνέχιζε τώρα ο Ερντογάν. Είχε προμηθεύσει όπλα στο ΙΚ και είχε εκπαιδεύσει μαχητές του ΙΚ. Πριν από τις επιθέσεις στο Βέλγιο, ο Ερντογάν απείλησε την Ευρώπη και είπε: «Τι θα κάνετε αν εκραγούν βόμβες στη χώρα σας;». Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο αργότερα.
Ο Ayaz ρώτησε γιατί η Γερμανία δεν εργάζεται για την επίλυση της σύγκρουσης στο Κουρδιστάν και στράφηκε απευθείας στη Γερουσία Κρατικής Ασφάλειας: «Έχω πάει στα δικαστήρια ξανά και ξανά εδώ και 30 χρόνια για να αποκτήσω τα δικαιώματα με τα οποία γεννηθήκατε».
«Έχετε την ευκαιρία να παρέμβετε»
Η Τουρκία είχε μετατρέψει ακόμη και έναν αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε φασιστική εκδήλωση. Με το σύνθημα «Αυτή τη φορά κερδίζουμε», κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αυστρία έγινε αναφορά στην οθωμανική πολιορκία της Βιέννης το 1529.
Η Τουρκία είχε κάψει 4.000 χωριά στο Κουρδιστάν. 20.000 άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί από το Τζιτέμ. “Γιατί ένα κράτος βάζει φωτιά σε 4.000 χωριά; Γιατί ένα κράτος βομβαρδίζει πόλεις όπως το Νισέμπι, το Τζιζάρ ή το Γκεβέρ;» ρώτησε ο Αγιάζ το δικαστήριο.
Η Τουρκία διαπράττει γενοκτονία, αλλά η σύγκρουση δεν επιλύεται. Η απαγόρευση των κουρδικών οργανώσεων αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους Κούρδους να προσεγγίσουν το παγκόσμιο κοινό. «Μας σφαγιάζουν, μας πουλάνε σε σκλαβοπάζαρα, μας καίνε σε κλουβιά, αλλά δεν δικάζετε τους δράστες, αλλά αυτούς που επαναστατούν εναντίον της». Το δικαστήριο θα είχε τη δυνατότητα να παρέμβει αν έλεγε ότι το κουρδικό ζήτημα είναι πολιτική σύγκρουση, απηύθυνε έκκληση ο Αγιάζ.
Ήταν πολύ δύσκολο για τον διερμηνέα να μεταφράσει ολόκληρη την ελεύθερη ομιλία του Kenan Ayaz, καθώς εκφωνήθηκε γρήγορα και πολύ συναισθηματικά. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, έγινε σαφές ότι αυτή η συναισθηματική έκκληση με πλήθος παραδειγμάτων αδικίας σε βάρος του κουρδικού λαού δεν έφτασε στο δικαστήριο.
Έλλειψη ενσυναίσθησης εκ μέρους του δικαστηρίου
Ο Wende-Spohrs δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις περιγραφές των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν κατά των Κούρδων, αλλά χαρακτήρισε την ομιλία του Kenan Ayaz ως υποτίμηση του δικαστηρίου. Είχε πει ότι το δικαστήριο δεν έχει καμία ενσυναίσθηση και ότι «ελέγχεται από τη βία».
Άλλη μια ώρα δαπανήθηκε για να διευκρινιστεί αν ο Ayaz είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «καταναγκασμός» ή όχι. Παρόλο που η διερμηνέας εξήγησε ότι ο Kenan Ayaz δεν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη, αλλά ότι μπορεί να την είχε μεταφράσει λάθος, η Wende-Spohrs επέμεινε ότι ο κατηγορούμενος είχε προσπαθήσει να υποτιμήσει το δικαστήριο.
Μετά από άλλη μια παύση, ο Kenan Ayaz μπόρεσε να συνεχίσει. “Μιλάω για σφαγές που έχουμε βιώσει.
Αν δεν έχετε καμία ενσυναίσθηση γι’ αυτό, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να συνεχίσω», σχολίασε.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε την αρχική του ομιλία και ανέπτυξε τη σημασία της συμβολής της νεολιθικής επανάστασης στη Γόνιμη Ημισέληνο. Ο Ayaz συνέχισε να συζητά τον ρόλο της Ευρώπης στην υποταγή των Κούρδων. Λόγω της παρέμβασης της Μεγάλης Βρετανίας τον 19ο αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία είχε ομοσπονδιακό χαρακτήρα και συνεπώς περιλάμβανε αυτόνομες κουρδικές ηγεμονίες, δέχθηκε πιέσεις. Έτσι ξεκίνησε ένας αιώνας εξεγέρσεων και αντίστασης στο Κουρδιστάν.
Στο σημείο αυτό, ο Αγιάζ διακόπηκε και πάλι και ο δικαστής διέκοψε τη δίκη για τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 9:30 π.μ.
Πηγή: kenanwatch