Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα

Διορισμό Επιτρόπου για την περιοχή της Μεσογείου, στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, προανάγγειλε, μεταξύ άλλων, η προτεινόμενη για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί της Πέμπτης, ζητώντας την ψήφο των Ευρωβουλευτών για δεύτερη θητεία.

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρώτη προτεραιότητά της είναι η ενίσχυση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Αν εκλεγεί, σημείωσε, θα προτείνει νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας, Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, νέο ταμείο ανταγωνιστικότητας, ουσιαστική Ένωση Άμυνας, ενίσχυση της Europol και της Frontex. Μίλησε, ακόμα, για νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη γεωργία και τον τομέα των τροφίμων και για διορισμό Επιτρόπου για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Σημείωσε, ακόμα, την ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε και για άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Έκανε, επίσης, αναφορά, σε ευρωπαϊκή ασπίδα για τη δημοκρατία.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η εικόνα της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει η καλύτερη εκδοχή της Ευρώπης στην ιστορία της», είπε. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ευρωβουλευτών, γιατί, όπως είπε, μπήκε στην πολιτική για να κάνει τη διαφορά.

Σημείωσε τη βούλησή της να μην αφήσει την πόλωση να γίνει αποδεκτή και οι εξτρεμιστές να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας, εκφράζοντας ετοιμότητα να ηγηθεί της μάχης με τις δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είπε, το όραμά της αφορά μια ισχυρότερη Ευρώπη που προσφέρει ευημερία, που προστατεύει τους ανθρώπους και που υπερασπίζεται τη δημοκρατία. «Μια ισχυρότερη Ευρώπη που προσφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και στηρίζει τους ανθρώπους. Μια ισχυρότερη Ευρώπη που εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με δίκαιο τρόπο. Και που τηρεί τους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας με ρεαλισμό, τεχνολογική ουδετερότητα και καινοτομία».

Πρώτη προτεραιότητα η ευημερία και ανταγωνιστικότητα

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ χρειάζεται ενδυνάμωση. Όπως σημείωσε, τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν. «Όσοι γίνουν ανταγωνιστικοί θα προχωρήσουν», είπε, αναφέροντας ότι θέλει η Ευρώπη να αλλάξει ταχύτητα. «Πρέπει να εμβαθύνουμε την ενιαία αγορά μας σε όλους τους τομείς. Χρειαζόμαστε λιγότερες αναφορές, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη εμπιστοσύνη, καλύτερη εφαρμογή και ταχύτερη αδειοδότηση». Είπε ότι θα ζητήσει από τον κάθε Επίτροπο να δει πώς μπορεί να αρθεί το διοικητικό βάρος στο χαρτοφυλάκιο που του αναλογεί.

Κάνοντας αναφορά σε αριθμούς, σε σχέση με την ενέργεια, είπε ότι το πρώτο μισό του 2024 το 50% παραγωγής ηλεκτρισμού στην ΕΕ προερχόταν από ΑΠΕ, ενώ οι τοπικές καθαρές επενδύσεις τριπλασιάστηκαν κατά τη θητεία της. Ανέφερε, ακόμα, ότι η ΕΕ προσέλκυσε επενδύσεις σε καθαρό υδρογόνο, περισσότερες από τις ΗΠΑ και την Κίνα μαζί. «Έχουμε συνάψει με διεθνείς εταίρους 35 συμφωνίες για κρίσιμες πρώτες ύλες και καθαρές τεχνολογίες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η Πράσινη Συμφωνία στην πράξη.

Εξέφρασε την πρόθεσή της να παρουσιάσει νέο σύμφωνο καθαρής βιομηχανίας, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις στη βιομηχανία για τομείς που δαπανούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. «Η Ευρώπη μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και βιομηχανοποιείται ταυτόχρονα», ανέφερε.

Αυτό το σύμφωνο, σημείωσε, θα μειώσει και τους λογαριασμούς ενέργειας. «Οι ψηλές τιμές επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και οδηγούν σε ενεργειακή ένδεια», είπε, θυμίζοντας πώς ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε την Ευρώπη με το να κόψει την παροχή ορυκτών καυσίμων. «Παραμείναμε ενωμένοι, επενδύσαμε μαζικά στις φθηνές ΑΠΕ και μπορέσαμε να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας. Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι η εποχή εξάρτησης θα λήξει μια για πάντα», είπε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν επισήμανε, επίσης, ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στη γεωργία, τη βιομηχανία, σε ψηφιακές και στρατηγικές τεχνολογίες, και επενδύσεις για ενίσχυση των δεξιοτήτων των πολιτών. «Η θητεία αυτή πρέπει να είναι εποχή επενδύσεων», είπε, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο €300 δισ. αποταμιεύσεων  φεύγουν από την Ευρώπη σε ξένες αγορές επειδή οι κεφαλαιαγορές μας είναι κατακερματισμένες. Αυτά τα λεφτά χρησιμοποιούνται για αγορά ευρωπαϊκών καινοτόμων επιχειρήσεων που φεύγουν από την Ευρώπη. Υπογράμμισε τη σημασία αυτός ο πλούτος να χρησιμοποιηθεί για να φέρει την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, είπε ότι προτείνει τη δημιουργία Ένωσης αποταμιεύσεων και επενδύσεων, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μια ισχυρή κεφαλαιαγορά με ρευστότητα.

Επιπλέον, είπε ότι χρειαζόμαστε και δημόσια χρηματοδότηση. Ο νέος προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με μεγαλύτερες δυνατότητες επενδύσεων, με πολιτική πιο εύκολη για τα κράτη μέλη, με καλύτερα αποτελέσματα και δυνατότητες για προσέλκυση επενδύσεων. «Προτείνω νέο ταμείο ανταγωνιστικότητας που θα επικεντρωθεί σε κοινά και διασυνοριακά προγράμματα, που να στηρίξει το σύμφωνο για την καθαρή βιομηχανία», είπε.

Ένωση Άμυνας, συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία

Η προτεινόμενη για την Προεδρία της Κομισιόν είπε, ακόμα, ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα και ασφάλεια. Σημειώνοντας ότι η επίθεση της Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται και στηρίζεται στο ότι η Ευρώπη και η δύση θα υποχωρήσουν. «Ορισμένοι στην Ευρώπη ακολουθούν αυτό το παιχνίδι. Πριν δυο βδομάδες ένας Πρωθυπουργός της Ευρώπης πήγε στη Μόσχα. Αυτή η λεγόμενη αποστολή ειρήνης ήταν αποστολή κατευνασμού», σημείωσε αναφερόμενη στην επίσκεψη Ορμπαν στη Ρωσία, λέγοντας ότι δύο μέρες μετά την επίσκεψή του η Ρωσία χτύπησε νοσοκομείο στην Ουκρανία.

«Η επίθεση δεν ήταν ένα λάθος, ήταν ένα μήνυμα από το Κρεμλίνο προς όλους μας. Η απάντησή μας θα πρέπει να είναι εξίσου ξεκάθαρη. Κανείς δεν θέλει ειρήνη περισσότερο από τους πολίτες της Ουκρανίας. Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειάζεται», είπε.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικές επιλογές για το μέλλον μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά για δεκαετίες βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία των Ευρωπαίων. «Είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε τα απαραίτητα για να προστατεύσουμε Ευρωπαίους πολίτες, να προστατεύσουμε την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα καθήκον της Ευρώπης. Έχει έρθει η στιγμή να δημιουργήσουμε μια ουσιαστική Ένωση Άμυνας», υπογράμμισε, σημειώνοντας, για όσους ανησυχούν, ότι η εθνική ασφάλεια και ο στρατός των κρατών μελών, αλλά και το ΝΑΤΟ θα παραμείνουν ο πυλώνας «της συλλογικής μας άμυνας».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ είναι χαμηλές και ανεπαρκείς και γι’ αυτό θα πρέπει «να δημιουργηθεί ενιαία αγορά άμυνας, να επενδύσουμε στις αμυντικές μας δυνατότητες» και να επενδύσουμε σε περισσότερα κοινά έργα, όπως ένα πλήρες σύστημα αεράμυνας, όχι μόνο για να προστατεύσουμε εναέριο χώρο αλλά και ως σύμβολο της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, όπως είπε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η ασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με εξωτερικές απειλές, καθώς αυξάνονται οι υβριδικές και ψηφιακές απειλές. Σημειώνοντας ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη απειλή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα προτείνω να διπλασιαστεί το προσωπικό της Europol και να ενισχυθεί η εντολή της. Να μετατραπεί σε ουσιαστική υπηρεσία αστυνόμευσης», σημείωσε.

Επίτροπος για τη Μεσόγειο, προστασία συνόρων

Πρέπει να κάνουμε και περισσότερα για εξωτερικά σύνορα, ιδίως τα ανατολικά, που έχουν δεχθεί υβριδικές απειλές και προκλήσεις, ανέφερε. Επισήμανε ότι η Ρωσία προσελκύει μετανάστες από την Υεμένη προς τα βόρεια και τους σπρώχνει στα φινλανδικά σύνορα. Σημειώνοντας ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι ευρωπαϊκά, είπε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα ενισχύσουμε. «Να ενισχύσουμε και τη Frontex, να γίνει πιο αποτελεσματική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Προτείνω να τριπλασιαστεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων σε 30.000», είπε.

Υπογράμμισε την ανάγκη διαχείρισης της μετανάστευσης με οργανωμένο και δίκαιο τρόπο, αναφέροντας ότι το Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος. Τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της ανταπόκρισης της ΕΕ, σημειώνοντας την ανάγκη εστίασης στην υλοποίηση του συμφώνου και στήριξης των κρατών μελών για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στο έδαφός τους. Είπε, ακόμα, ότι η περιοχή της Μεσογείου πρέπει να τύχει αμέριστης προσοχής. «Γι' αυτό θα διορίσω Επίτροπο για την περιοχή και θα προτείνω ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο μαζί με την Kaja Kallas. Γιατί το μέλλον των δύο ακτών της Μεσογείου είναι ένα και το αυτό», είπε.

Διεύρυνση

Η κ. φον ντερ Λάιεν είπε ότι μια διευρυμένη ΕΕ είναι μια ενισχυμένη ΕΕ. «Θα μειώσουμε την εξάρτηση μας, και θα αποδείξουμε ότι η δημοκρατία, η ευημερία και σταθερότητα μπορεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη», είπε, σημειώνοντας ότι η προσχώρηση θα είναι πάντα μια διαδικασία με αξιοκρατικά κριτήρια, «θα διασφαλίσουμε ότι είναι έτοιμες πριν προσχωρήσουν». Πρόσθεσε ότι η ολοκλήρωση της Ένωσης είναι προς το συμφέρον μας και θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα για Επιτροπή της.

Μέση Ανατολή

Η Ευρώπη έχει ευθύνη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο, ξεκινώντας από τη γειτονιά της και τη Μέση Ανατολή. «Η αιματοχυσία στη Γάζα πρέπει να σταματήσει τώρα», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μόνιμη εκεχειρία και απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Όπως είπε, η ΕΕ έχει αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε €200 εκ. το 2024, ενώ είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερο πακέτο «για να υποστηρίξουμε μια αποτελεσματική Παλαιστινιακή Αρχή». Επισήμανε ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και των δύο, Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή αξίζουν ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Και η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό τους», είπε.

Ενίσχυση αγροτών και κλιματική αλλαγή

Αναφερόμενη στο ζήτημα του αγροτικού κόσμου, μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, είπε ότι ξεκίνησε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον γεωργίας στην Ευρώπη, όπου οι γεωργοί θα συζητήσουν με τις οργανώσεις του περιβάλλοντος και ειδικούς από την αλυσίδα τροφίμων. «Θα τους ακούσω όλους, και θα προτείνω νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη γεωργία και τον τομέα των τροφίμων», είπε, ενώ δεσμεύτηκε να έχουν ένα δίκαιο εισόδημα οι αγρότες.

Είπε ότι η θέση των αγροτών πρέπει να ενισχυθεί, με περισσότερα κίνητρα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. «Όποιος αντιμετωπίζει βιώσιμα τη φύση και το περιβάλλον να ανταμείβεται ανάλογα», ανέφερε.

Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, είπε, ακόμα, ότι η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και ως αποτέλεσμα, το πρόσωπο της υπαίθρου αλλάζει. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προετοιμάσουμε τη γεωργία μας για την κλιματική αλλαγή. Θα προτείνω σχέδιο για τη γεωργία για να μπορεί να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή», είπε, ενώ είπε ότι θα προτείνει και στρατηγική για βιώσιμη αντιμετώπιση του νερού.

Κοινωνικός διάλογος και Επίτροπος στέγασης

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του κοινωνικού διαλόγου, σε όλο το πεδίο της οικονομίας. Είπε ότι χρειάζεται να αυξηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που νιώθουν οι Ευρωπαίοι σημαντικότερα για την καθημερινότητα τους, όπως η στέγαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ότι θα ορίσει για πρώτη φορά Επίτροπο για το θέμα της στέγασης, ενώ εξήγγειλε και ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής στέγασης.

Είπε, ακόμα, ότι δεσμεύεται για ισχυρή πολιτική συνοχής σχεδιασμένη από κοινού με τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές

Αναφερόμενη σε θέματα ψυχικής υγείας, είπε ότι θα συγκαλέσει την πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα για την επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην ευημερία των νέων.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύσταση οδικού χάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών, σημειώνοντας την πρόοδο που έχει γίνει για το θέμα.

Αντιμετώπιση παραπληροφόρησης

Σημείωσε, ακόμα, ότι η Ρωσία διεξάγει αδιάκοπο πόλεμο στο έδαφος της ΕΕ για πάνω από 2 χρόνια μέσω της παραπληροφόρησης. Είπε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για «να παρεμποδίσουμε τους εχθρικούς ξένους παράγοντες, να μην τους επιτρέψουμε να εμπλέκονται στις δημοκρατικές διαδικασίες και να τις καταστρέφουν», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα προτείνει ευρωπαϊκή ασπίδα για τη δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι ΕΕ χρειάζεται να έχει τη δική της δομή για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης. Αυτή η δομή προβλέπει και συνεργασία με εθνικές αρμόδιες υπηρεσίες. «Είναι επείγον να προσφέρουμε στην ΕΕ αποτελεσματικά εργαλεία κυβερνοπροστασίας, να υπάρχει διαφάνεια για ξένη χρηματοδότηση της δημόσιας ζωής, και ένα αξιόπιστο πλαίσιο για συλλογή πληροφοριών», είπε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να προωθήσει την εκπαίδευσης στα Μέσα.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη αλλαγής των συνθηκών, εν όψει και της διεύρυνσης, σημειώνοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για αυτό το θέμα.

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17