Επικύρωση κάθειρξης 13 ετών σε προπονητή ιστιοπλοΐας για ασέλγεια της ανήλικης Αμαλίας
12:58 - 18 Ιουλίου 2024
Επικυρώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας η πρωτόδική ποινή της κάθειρξης 13 ετών, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, στον προπονητή ιστιοπλοΐας για το αδίκημα της κατάχρησης ανήλικου σε ασέλγεια σε βάρος της 13χρονης αθλήτριας και μετέπειτα πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας Αμαλίας Π.
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στο ΜΟΔ, η Αμαλία Π. δεν ήταν παρούσα και οι τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ομόφωνα και στο δεύτερο βαθμό ότι ο τότε 29χρονος προπονητής, θα πρέπει να καταδικαστεί για το αδίκημα που του αποδίδεται (ασέλγεια).
Αντίθετα, ως προς το αδίκημα του βιασμού, το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο κατά πλειοψηφία (6-1), μειοψηφούσα την πρόεδρο του ΜΠΔ η οποία είχε την άποψη ότι υπήρχε μία πράξη βιασμού.
Η πρόεδρος του ΜΟΔ, αναφερόμενη τους λόγους που επιβλήθηκε στον προπονητή η πρωτόδικη ποινή ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μακροχρόνια περίπτωση γενετήσιων πράξεων με ανήλικο. Ο κατηγορούμενος δεν μετάνιωσε. Έλεγε ότι μετάνιωσε αλλά μετά έβαζε ένα 'αλλά'… δηλαδή δικαιολόγησε τον εαυτό του».
Η μειοψηφία της πρόεδρου
Το σκεπτικό της πρόεδρου του ΜΟΔ η οποία μειοψήφησε ως προς το αδίκημα του βιασμού, έχει ως εξής: «Ο βιασμός μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Οι πράξεις αυτές δεν γίνονται ποτέ όταν είναι άλλοι μπροστά, είναι πράξεις που γίνονται κρυφά, ο δράστης είναι μόνος του με το θύμα. Πώς θα βγάλουμε λοιπόν εμείς πως έγινε πράξη χωρίς άλλο μάρτυρα; Έχουμε το λόγο του ενός εναντίον του άλλου. Δεν έχουμε ιατροδικαστικές εκθέσεις ή εκτιμήσεις, αλλά μόνο αυτό που λένε ο ένας και ο άλλος» ανέφερε η πρόεδρος, και συνέχισε: «Έχουμε έναν κατηγορούμενο που από την πρώτη στιγμή σχεδόν λέει τα ίδια πράγματα και την παθούσα που κατά τις καταθέσεις της μπερδεύεται ως προς το χρόνο ή τον τόπο. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν λέει την πλήρη αλήθεια… Κάθε αμφιβολία είναι υπέρ του κατηγορούμενου στο δίκαιο μας και όταν γίνεται μια δίκη ο κατηγορούμενος είναι στη «γωνία». Πρέπει να το κάνουμε αυτό σε κάθε δίκη, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ θα βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση. Και πρέπει αν το διαφυλάττουμε αυτό, να είμαστε απολύτως βέβαιοι για να καταδικάσουμε έναν άνθρωπο».
Πηγή: Protothema