Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών»

«Σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το DPA σημειώνει πως λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 50 χρόνων από «τη διχοτόμηση της Κύπρου», παρά τις πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η επανένωση της νήσου, καθώς το τελευταίο διάστημα τόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Eρσίν Τατάρ, όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της λύσης δύο κυρίαρχων κρατών, κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο η Λευκωσία, αλλά και το Βερολίνο, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ.

«Είμαι ευγνώμων για τη συνδρομή της Γερμανίας», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου, Σταϊνμάγιερ, στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ πρόσθεσε ότι η εμπειρία της επανένωσης της Γερμανίας είναι πολύτιμη για την Κύπρο, όπως επίσης η συνδρομή του Βερολίνου στη διαμόρφωση μιας θετικής ευρω-τουρκικής ατζέντας είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της επανένωσης.

Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά την προσέλευση του στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που ξεκίνησε σήμερα στην ιστορική έπαυλη Μπλένιμ που βρίσκεται λίγο έξω από την Οξφόρδη ο κ. Μητσοτάκης αρχικά ευχαρίστησε τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας για την διοργάνωση της Συνόδου και του ευχήθηκε καλή τύχη. Παράλληλα ευχήθηκε η σύνοδος αυτή να συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και της ΕΕ.

Αμέσως μετά τόνισε πως αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ σημαντική ψηφοφορία στο Στρασβούργο για την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικό «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να έχουμε συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης«.

Παράλληλα επεσήμανε πως η ατζέντα των προτεραιοτήτων που παρουσίασε η κα Φον Ντερ Λάιεν και αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα , την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και το μεταναστευτικό ,« θα συζητηθούν σήμερα και εδώ στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα καθώς είναι θέματα που αφορούν όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας πως σε δύο μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο η οποία οδήγησε στην συνεχιζόμενη κατοχή. «Η Κύπρος είναι το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχίζοντας εξέφρασε την ελπίδα πως το ζήτημα αυτό «επιτέλους θα επιλυθεί και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων να επαναρχίσουν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανή λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα».

Τέλος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας πως η ΕΕ έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και αυτό, όπως υπογράμμισε «είναι μια σωστή προτεραιότητα». Έχουμε υπογράψει το Ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και χρειάζεται να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης ώστε να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να επικεντρωθούμε περισσότερο σε νόμιμες οδούς μετανάστευσης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα για παράδειγμα έχει συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Τουρκία έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν αποφασίζουν οι διακινητές ποιος εισέρχεται στην ΕΕ αλλά οι χώρες μέλη να έχουν την τελική ευθύνη για να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»
Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών