Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ο Μητσοτάκης

Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Τόνισε, παράλληλα, ότι οι όροι προκειμένου να συμβεί αυτό είναι απαράβατοι: «πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει ότι αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη μετάβασή του στην Κύπρο για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα είναι μια δύσκολη μέρα το Σάββατο για τον ελληνισμό» και πρόσθεσε ότι «50 χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε το ένα τρίτο μιας ευρωπαϊκής χώρας υπό κατοχή ουσιαστικά. Είναι μία ευκαιρία, όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, μια ευκαιρία αναστοχασμού για το τι ενδεχομένως και εμείς δεν κάναμε καλά».

«Το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»

Σημειώνεται πως διπλωματικές πηγές από Ελλάδα αναφέρουν πως η Αθήνα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία, τόσο με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για την οποία εκτιμούν ότι η εντολή θα ανανεωθεί το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, καταδικάζει σθεναρά την τουρκική εισβολή και παράνομη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή επί 50 χρόνια της Κύπρου, ενώ είναι αυτονόητο ότι η ελληνική θέση παραμένει αταλάντευτα σταθερή για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνεται, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην παρούσα φάση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο διάλογος με την Τουρκία έχει στηριχθεί στη θετική ατζέντα και στα Μέσα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν συζητηθεί θέματα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, τονίζεται, ενώ σαφώς θέματα κυριαρχίας εκφεύγουν των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια μακρά περίοδος ειρήνης και ηρεμίας είναι ευκταία, ωστόσο η εδραίωσή της θα επιτευχθεί μόνο όταν υπάρξει πρόοδος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι δεν θα υπάρξει πολύ σύντομα πρόοδος στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες