Τα είπαν και ξεθύμαναν στον ΔΗΣΥ-Αναζητούνται λύσεις και καλύτερη συνεννόηση

Σε προσπάθεια αποκατάστασης της ηρεμίας βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, μετά από μία εκρηκτική εβδομάδα, κατά την οποία απασχόλησε εξαιτίας πράξεων ή ενεργειών που δημιούργησαν αλυσιδωτά προβλήματα. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις απαντήσεις που έδωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στον Αβέρωφ Νεοφύτου, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο την μεταξύ τους αντιπαράθεση, η οποία αποτελεί ναρκοπέδιο για το κόμμα από πριν τις Προεδρικές Εκλογές. Ως αποτέλεσμα των δημόσιων τοποθετήσεων ο εφιάλτης ξύπνησε ξανά και χάθηκε η ψυχραιμία.

Ακολούθως, στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν δύο πρόσωπα, η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου, η οποία δέχθηκε έντονα πυρά λόγω του περιεχόμενου της επιστολής της για το Κυπριακό και της διαχείρισης που ακολούθησε, καθώς και ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, εναντίον του οποίου η Πινδάρου εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τον για σκοπιμότητες και συντήρηση της εσωστρέφειας, επειδή διαφώνησε με τον τρόπο που έγινε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι τόνοι, τουλάχιστον δημοσίως, έχουν πέσει και φαίνεται πως έχει σε κάποιο βαθμό μειωθεί και ο εσωτερικός αναβρασμός, που έφτασε μέχρι και το σημείο να αποστέλλονται στην Πινδάρου επιστολές διαμαρτυρίας από μέλη. Η κατάσταση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποσυμπιεστεί, παρά τις ενέργειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνεχίζουν να αιωρούνται ερωτήματα για επιλογές και χειρισμούς που έγιναν από την πρόεδρο. Κυρίως, όμως, εξακολουθεί να μην γίνεται ούτε συζήτηση, ούτε κινήσεις, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του μεγαλύτερου προβλήματος του ΔΗΣΥ, από το οποίο εκπηγάζουν και πολλά από τα υπόλοιπα, την μόνιμη πλέον κατάσταση εσωστρέφειας που προκαλεί η διατήρηση της αντιπαράθεσης Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, είτε εσωτερικά είτε στη δημόσια σφαίρα.

Τη Δευτέρα υπήρξε έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το ζήτημα του Δημήτρη Δημητρίου. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και υπέρ και κατά των χειρισμών που έγιναν από την ηγεσία του κόμματος και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συζήτηση δεν ήταν μονοδιάστατη, αλλά εξαπολύθηκαν πυρά και προς τις δύο πλευρές. Υπήρξε, μάλιστα, η επισήμανση προς την Αννίτα Δημητρίου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο η Πινδάρου να εκδώσει ανακοίνωση εναντίον βουλευτή της επειδή άσκησε κριτική, και μάλιστα να του αποδοθούν και σκοπιμότητες.

Υπήρξαν, ωστόσο, αρκετές επικρίσεις στον κ. Δημητρίου για την στάση που τηρεί, ιδιαίτερα από κάποιους από τους συναδέλφους του, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα. Αυτές εστιάζονταν και στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Δημητρίου στην εφημερίδα Καθημερινή, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «αν δεν επέμενα μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά μου, η Αννίτα δεν θα ήταν υποψήφια και σήμερα μπορεί να ήταν πρόεδρος του Συναγερμού ο Χάρης ή ακόμη και ο Αβέρωφ, και σίγουρα με αυτούς τους δύο η ηγεσία θα ήταν πιο στιβαρή πολιτικά». Ο ίδιος, από πλευράς του, φαίνεται να επέμενε στη θέση ότι η κριτική του για την αποτίμηση των εκλογών δεν ήταν προσωπική αλλά αμιγώς πολιτική και κακώς η αντίδραση του κόμματος ήταν προσωπική εναντίον του.

Συζήτηση έγινε και αναφορικά με την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το γεγονός πως τα στελέχη της παράταξης δεν είχαν προηγούμενη γνώση. Και σε αυτήν την περίπτωση κάποιοι εξέφρασαν διαφωνία επί του περιεχομένου, αν και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά και πιο διεξοδικά, ενδεχομένως σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς τη διαχείριση που έγινε από το κόμμα, καθώς εμφανίστηκε απροετοίμαστο για τον απόηχο, ενώ το γεγονός πως υπήρξαν εσωτερικές αντιδράσεις προερχόμενες από τη βάση προβληματίζει αρκετούς.

Όπως αναφέρουν πηγές από τον ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε ότι θα υπάρχει καλύτερη συνεννόηση το επόμενο διάστημα. Σε μία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα, διευθετήθηκε την ερχόμενη εβδομάδα κοινή έξοδος, ενώ αποφασίστηκε όπως γίνεται μια εβδομαδιαία συζήτηση επί θεμάτων της επικαιρότητας, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στα στελέχη της πρώτης γραμμής να εκφράζουν εκ των προτέρων απόψεις και προβληματισμούς. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αποτρέπουν δηλώσεις και ενέργειες που εκθέτουν τον ΔΗΣΥ, μέσα από τη βελτίωση του συντονισμού και της επικοινωνίας, ώστε να μην αναλώνεται σε εσωτερικά ζητήματα αντί στην προσπάθεια παραγωγής πολιτικής.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»