Ο επηρεασμός της ΕΔΕΚ από τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση και οι προειδοποιήσεις Σιζόπουλου για Κυπριακό

Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής θα κάνει η ΕΔΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά από μία σειρά συζητήσεων στα πιο υψηλόβαθμα συλλογικά όργανα, οι Σοσιαλιστές όρισαν τη συνεδρία τους για συνολική αξιολόγηση των διπλών εκλογών για την Τετάρτη, 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Γραμματεία του κόμματος ετοιμάστηκε έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται τα βασικά συμπεράσματα αυτών των συζητήσεων, αποφεύγοντας ωστόσο την καταγραφή των εισηγήσεων, ώστε αυτές να γίνουν μετά τη συνολική αποτίμηση από την Κεντρική Επιτροπή.

Στην ΕΔΕΚ φαίνεται να υπάρχει διάθεση αυτοκριτικής, καθώς εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις σε διάφορα επίπεδα, με πλέον σημαντικό την αδυναμία της να στείλει τα μηνύματά της στους πολίτες, η οποία αγγίζει και ολόκληρο το φάσμα της δραστηριότητάς της, σε πολιτικό, οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρόμοιο πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε άλλα κόμματα, καθώς φαίνεται ότι οι μέθοδοι που επιστρατεύονταν στο παρελθόν για να φτάσουν και να επεξηγηθούν οι θέσεις τους στους πολίτες δεν είναι πλέον αποτελεσματικές. Από εκεί και πέρα, εντοπίστηκαν και αδυναμίες θεσμικής και λειτουργικής φύσεως, που συνέβαλαν στην μείωση των ποσοστών του κόμματος, αλλά καλύτερη είναι η αξιολόγηση που αφορά την οργανωτική λειτουργία.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον εύρημα του μέχρι στιγμής διαλόγου είναι, ωστόσο, αυτό που αφορά τις σχέσεις του κόμματος με την Κυβέρνηση. Η ΕΔΕΚ, όπως και το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ, έχουν μια πολύ ιδιόμορφη σχέση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κυβέρνησή του, καθώς, παρά τη συμμετοχή τους στη συμπολίτευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τα τρία κόμματα σε μία απόσταση. Στις πρώτες διαπιστώσεις φαίνεται πως η ΕΔΕΚ αναγνωρίζει ότι αυτό δεν λειτουργεί υπέρ της, καθώς δεν καταφέρνει να περάσει όσες από τις θέσεις της θα ήθελε στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Συμβαίνει, μάλιστα, το αντίθετο, καθώς η εκτίμηση είναι πως κρατά μια πισινή, κυρίως σε κοινωνικοοικονομικά θέματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται λιγότερο διεκδικητική από όσο συνήθως σε αυτούς τους τομείς, επειδή αποφεύγει να έρθει σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση ή να φανεί αδύναμη να την πείσει για κάτι που προτείνει.

Σε αυτή την άβολη κατάσταση στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα θα πρέπει να προστεθεί και η απόσταση στο Κυπριακό, η οποία προϋπήρχε και αποτελούσε πάντοτε συστατικό στοιχείο της σχέσης της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι καλά γνωστό πως ΕΔΕΚ και Νίκος Χριστοδουλίδης δεν συμφωνούσαν στο Κυπριακό, αλλά υπήρχαν μεταξύ τους μίνιμουμ συγκλίσεις, οι οποίες αφορούν τις βασικές αρχές. Ενόσω το Κυπριακό βρισκόταν χαμηλά ή εκτός της ημερήσιας διάταξης, το ζήτημα δεν απασχολούσε και τόσο συχνά. Τώρα, ωστόσο, που παρατηρείται κινητικότητα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, έσπευσε να καταθέσει εκ νέου τις θέσεις των Σοσιαλιστών και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας στην επέτειο του πραξικοπήματος, διατυπώνοντας δημοσίως τις προειδοποιήσεις του για το Κυπριακό, όπως ότι η επανάληψη της αποτυχημένης διαδικασίας του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει στα δύο κράτη που ήθελε ο Ντενκτάς. Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επιδίωξε να στείλει μήνυμα στον Πρόεδρο, ενόψει των επόμενων κινήσεων, μέσα σε ένα επίσημο πλαίσιο.

Ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε την νέα προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών αμφιλεγόμενη και διερωτήθηκε «σε ποια βάση και με ποια διαδικασία θα επαναλάβουμε αυτό που από το 1977 επιχειρήσαμε επτά φορές και απέτυχε; Η επανάληψη είναι σίγουρο ότι θα πετύχει αυτή τη φορά; Εάν αποτύχει ποια θα είναι η κατάληξη; Μήπως τα δύο κράτη και η ειρηνική συνύπαρξη πλάι - πλάι όπως κατ’ επανάληψη μας είχε τονίσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς;». «Η χρεοκοπία αυτής της πολιτικής επιβεβαιώθηκε στην Πενταμερή διάσκεψη του Crans Montana», τόνισε.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπέδειξε ότι «οφείλουμε να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα».

Τόνισε ότι το Κυπριακό δεν επιλύεται με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη τακτική και με πολιτική χειραγώγησης. «Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού. Γι αυτό και επιβάλλεται με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να αξιοποιήσουμε τα νέα περιφερειακά και ευρωπαϊκά δεδομένα, να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Δεν επιβάλλεται να υπερτιμούμε, αλλά ούτε και να υποτιμούμε τις δυνατότητές μας», είπε ο κ. Σιζόπουλος, επαναφέροντας ταυτόχρονα τη θέση της ΕΔΕΚ για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος.

Ζήτησε, επίσης, «να διεκδικήσουμε ως περιεχόμενο της λύσης την κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, στις περιουσίες τους, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια, την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας και εργασίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Πρέπει να γίνει αντιληπτό, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ότι αν ένας λαός υπό κατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει. «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»