Ουκρανία, Μ. Ανατολή, κλίμα και ακροδεξιά στις ομιλίες υποψηφίων για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στράφηκαν γύρω από τους δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, γύρω από τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς. Επίσης, παρουσίασαν το όραμά τους για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της προεδρίας.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, απερχόμενη Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφια ξανά για τη θέση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί εγγύηση για το κράτος δικαίου, για την ισότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία.  

«Οι προκλήσεις που μας περιμένουν απαιτούν ισχυρή ηγεσία, είτε αυτό σημαίνει το να προωθήσουμε νομοθεσία που χρειάζονται οι πολίτες από εμάς ή να διαπραγματευτούμε με άλλους θεσμούς και να εκπροσωπούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άλλα κράτη», ανέφερε.

Κάνοντας αναφορά στον προκάτοχό της, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, είπε θα συνεχίσει να εργάζεται για να ενώσει τους ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει «να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας, ώστε το Κοινοβούλιο να είναι ο πολιτικός και νομοθετικός οίκος που θέλουμε». Ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεχίσει να ασκεί πίεση για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, «να βελτιώσουμε τις εξουσίες ελέγχου, να λογοδοτούν οι άλλοι θεσμοί σε εμάς και να αντιμετωπίζουμε τις θεσμικές ανισορροπίες», είπε, μιλώντας για ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο σε μια ισχυρή Ένωση, όπως προβλέπεται από τις συνθήκες και χρειάζονται οι πολίτες.

Ο ρόλος μας ως Ευρωβουλευτές θα πρέπει να ενισχυθεί, συνέχισε η κ. Μέτσολα, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε δυνατότητα να λέμε πότε οι προτάσεις είναι υπερβολικές ή δεν είναι αρκετές, όταν είναι ακριβές, ή όταν είναι αδύνατο να εφαρμοστούν», είπε, αναφέροντας ότι πρέπει να προωθούμε τη νομοθεσία που θέλουν οι πολίτες μας. Σκιαγραφώντας το όραμά της για το Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι πρέπει να είναι χώρος συζητήσεων, σεβασμού, ένας χώρος που «θα μπορούμε να συζητούμε έντονα τις απόψεις μας», όπου η αχρείαστη γραφειοκρατία θα περιορίζεται και κάθε κατάχρηση θα καταπολεμάται. «Ένα Ευρωκοινοβούλιο αξιοπρέπειας που θα λογοδοτούμε».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, θα ενισχύσουμε τη φωνή της ανθρωπιάς στη Μ. Ανατολή, καθώς αναζητούμε μία βιώσιμη λύση και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας ως ένας παγκόσμιος ηγέτης ισότητας, ασφάλειας, κλίματος, ευκαιριών, ανταγωνισμού, ελεύθερες αλλά δίκαιες αγορές, με έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα που θα επιτρέπει στον καθένα να είναι όπως θέλει και όπου κανένας δεν θα μένει πίσω».

Η δεύτερη υποψήφια, Ιρένε Μοντέρο, που κατέρχεται μετά από πρόταση της ομάδας της Αριστεράς, είπε ότι η υποψηφιότητά της υποβλήθηκε «για να υπερασπιστούμε την Ευρώπη της ειρήνης, για να τελειώσει η γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, μια Ευρώπη φεμινιστική, πράσινη, αντιφασιστική, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, με κοινωνική δικαιοσύνη».

Σημείωσε ότι επιβάλλεται στους λαούς της Ευρώπης μια καταναγκαστική συναίνεση προς τους πολέμους, τη λιτότητα, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί. «Υποφέρουμε στον εφοδιασμό τροφίμων και ενέργειας, πολλοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν το τέλος του μήνα, έχουμε βασικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, μεταφορές», είπε, προσθέτοντας ότι στεγαστικά και εργασιακά δικαιώματα περιορίζονται.

«Να υπερασπιστούμε τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ζουν αξιοπρεπώς», είπε, ζητώντας αποκλιμάκωση από την πολεμική πίεση που στρέφεται και κατά του περιβάλλοντος.

Η κ. Μοντέρο αναφέρθηκε, ακόμα, στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα πλαίσιο εξασφάλισης κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, για να ξεπεραστούν οι διακρίσεις, «να μην έχουμε ομοφοβία, ξενοφοβία και να μη σκεφτόμαστε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως κίνδυνο. Να σταματήσουν οι συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων μεταναστών».

Σημείωσε ότι η ειρήνη η πιο επείγουσα ανάγκη, αναφέροντας ότι νίκη κατά του Πούτιν θα ήταν η ειρήνη, καθώς από τον πόλεμο κερδίζουν οι ολιγάρχες, που φτιάχνουν πολεμικό εξοπλισμό. «Οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάγονται στα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν μπορούν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι το τίμημα του πολέμου, τη στιγμή που προστατεύουμε έναν άνθρωπο που έχει διαπράξει γενοκτονία, τον Νετανιάχου. Να μην είμαστε συνένοχοι σε γενοκτονία. Γιατί δεν αναλαμβάνουμε νομική δράση κατά του Νετανιάχου, όπως και με τον Πούτιν; Η σιωπή μας είναι ύποπτη. Να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμα την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς, την ανάγκη για διαφάνεια, αλλά και την «απειλή και πίεση της άκρας δεξιάς», απέναντι στην οποία, όπως είπε, μπορεί να σταθεί μόνο η αριστερά. «Να σταματήσουμε τους φασίστες εξασφαλίζοντας δικαιώματα για τους εργαζομένους, ώστε να υποστηρίξουμε την ειρήνη, κατά της γενοκτονίας, με πράσινες πολιτικές, κοινωνική δικαιοσύνη, κατά του φασισμού. Να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο», είπε.

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων, άρχισε η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Αν το αποτέλεσμα βγει από τον πρώτο γύρο, τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 1.30μμ ώρα Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκλέγει Πρόεδρο και Αντιπρόεδρους η νέα ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Δειτε Επισης

Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους
Εξελίξεις στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Κάθοδος FBI στην Κύπρο
Διαβήματα Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης