Επιμένει από το Βαρώσι για απευθείας πτήσεις ο Σμιθ-«Ελπίζω να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό»

Στο Βαρώσι μετέβη μαζί με τον «βουλευτή» και γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου ο Βρετανός Βουλευτής Iain Duncan Smith που επισκέφθηκε τα κατεχόμενα και είχε συνάντηση προ ημερών με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος ανέφερε ότι ευρισκόμενος στο Βαρώσι ο κ. Smith δήλωσε ότι «κάποτε υπήρχε ζωή εδώ. Τώρα μοιάζει με πόλη φάντασμα. Πριν από 50 χρόνια ήταν μια όμορφη πόλη διακοπών, τώρα είναι μια παραμεθόρια πόλη, ελπίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία όπως ελπίζουν και οι δύο πλευρές και ότι θα επιτευχθεί λύση σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια που καταβάλλει για έναρξη απευθείας πτήσεων προς και από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Smith είπε ότι ελπίζει πως οι απευθείας πτήσεις θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν. «Διότι υπάρχουν πολλοί Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Κύπρο, θέλουν απευθείας πτήσεις για να επισκέπτονται τους συγγενείς τους εδώ ή στην Αγγλία. Ελπίζω ότι αυτές οι απευθείας πτήσεις θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να επισκέπτονται τις οικογένειές τους στην Αγγλία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χασίπογλου ευχαρίστησε τον Βρετανό Βουλευτή για την υποστήριξή του στο θέμα των απευθείας πτήσεων. «Είναι δικαίωμα των πολιτών της τδβκ να πετούν απευθείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα τέτοιο εμπάργκο είναι απαράδεκτο σε αυτή την εποχή» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικό γι’ αυτούς να δουν ότι ενεργούν εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου στο Βαρώσι.

Σε δηλώσεις κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό Βουλευτή, ο «πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ είπε ότι η Κύπρος επαρκεί και για τους Τούρκους και για τους Ελληνοκύπριους και για τις περιοχές των βρετανικών βάσεων και πρόσθεσε ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη λύση των δύο κρατών.

Επανέλαβε τη θέση ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός θα ζει στο δικό του κράτος και έδαφος» και υποστήριξε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή μπορεί να επεκταθεί και να αναληφθεί κοινή δράση σε οικονομικά θέματα.

Αναφέροντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Τορέ ανέφερε ότι θέλουν η εγγυήτρια χώρα Αγγλία να υλοποιήσει αυτό το βήμα και ότι αναμένουν αυτή την ευκαιρία από το Λονδίνο.

Ο κ. Smith ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον όλων «να συνεχιστεί η συμφωνημένη διαδικασία για τα ακίνητα. Όλοι πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους μεταξύ τους με ίση εκπροσώπηση, ίσο καθεστώς και ίσα μέσα. Αυτή είναι μία από τις βασικές αρχές του συστήματος του κοινού δικαίου. Η αφετηρία για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι η ισότητα. Διερωτόμαστε γιατί γίνεται μια τέτοια προσπάθεια σύλληψης, όταν υπάρχει μια συμφωνημένη και λειτουργική νομική διαδικασία. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη για κανέναν».

Επομένως, συνέχισε, μπορεί να βρεθεί μια λύση στην οποία θα προστατεύονται τα δικαιώματα και των δύο πλευρών και δεν θα αδικούνται. Είναι καλύτερο για όλους να λυθεί ένα πρόβλημα παρά να διαιωνίζεται, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράνομη επίσκεψη Βρετανού βουλευτή στο κατεχόμενο Βαρώσι

Δειτε Επισης

Σε διαθεσιμότητα και αξιωματικός για την απόδραση του Σουηδού-Ερώτημα η παραμονή του σε Ιδιωτική κλινική
Στις φλόγες φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έκλεισε η μια λωρίδα
Οι απειλές του 50χρονου Σαουδάραβα-Όσα ύποπτα έλεγε χρόνια πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά
ΒΙΝΤΕΟ: Φρικτό περιστατικό στη Νέα Υόρκη-Άνδρας έβαλε φωτιά σε γυναίκα στο μετρό
Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο λόγω έντονων βροχοπτώσεων-Συστήνεται προσοχή
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Έσπασε το σίδερο του κρεβατιού και πήδηξε από το παράθυρο ο δραπέτης-Ζήτησε έκθεση γεγονότων ο Αρναούτης
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μενού του καιρού-Πότε τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Η διπλωματική αντεπίθεση του Αλ Τζολάνι-Το σχέδιο του για να τοποθετήσει τη χώρα του στο κέντρο των εξελίξεων