Σε νέες περιπέτειες η βασανισμένη υπόθεση Θανάση-Ερώτημα η γραμμή πλεύσης Εισαγγελέα ενώπιον Ανωτάτου
06:00 - 16 Ιουλίου 2024
Όπως πολύ ορθά ανέφερε η Ολομέλεια του Ανωτάτου στην απόφαση της για να τεθεί ενώπιον της η αίτηση του Πανίκου Σταυριανού που ζητά την ακύρωση του πορίσματος της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, επειδή αποκλείστηκε ως εμπλεκόμενο μέρος αλλά και μάρτυρας, η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου, έλαβε μια ασυνήθιστη εξέλιξη και τροπή. Πρωτοφανή, όπως ανέφερε, με κατ' επανάληψη Αστυνομικές και Στρατιωτικές έρευνες, καθώς και σε τρείς διαδοχικές Θανατικές Ανακρίσεις. Επίσης, όπως πολύ ορθά ανέφερε το Ανώτατο, το ζήτημα του θανάτου του 26χρονους εθνοφρουρού, που βρέθηκε νεκρός το 2005, απασχόλησε επί σειρά ετών, ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών, ενώ η υπόθεση έχει καταστεί ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγκρίθηκε από Ανώτατο το αίτημα Σταυριανού-Επανεξετάζεται η απόφαση για τη δολοφονία του Θανάση
Αν και το Ανώτατο παρέλειψε να αναφερθεί στους λόγους που αυτή η υπόθεση ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια, θεωρείται πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός, δεδομένου και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση, πως οι ευθύνες για αυτή την «ασυνήθιστη τροπή» αγγίζουν όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς. Αστυνομία, Νομική Υπηρεσία, Εθνική Φρουρά αλλά και Δικαστήρια, τα οποία πολλές φορές μένουν στο απυρόβλητο.
Η υπόθεση ωστόσο, συνεχίζει να έχει μια «ασυνήθιστη εξέλιξη». Και αυτό διότι, αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια παραδοξότητα, με φόντο την προσπάθεια του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, για ακύρωση του πορίσματος της Θανατικής Ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, η οποία ανέτρεψε το αφήγημα 19 ετών και στην βάση επιστημονικής μαρτυρίας, κατέληξε πως ο Θανάσης δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε.
Καταρχάς, με απλά λόγια, θα πρέπει λεχθούν τα εξής: Η Κύπρος το 2020 καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση, κατά κύριο λόγο, εξαιτίας του Πανίκου Σταυριανού. Ακολούθησαν νέες έρευνες, έγινε εκταφή των οστών και διορίστηκαν ως ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, Μάτσας-Αλεξόπουλος. Το πόρισμα τους κατέληξε πως ο θάνατος του Θανάση επήλθε από εγκληματική ενέργεια, καταλογίζοντας μάλιστα ποινικές ευθύνες σε σχέση με τους λανθασμένους χειρισμούς, ενώ στο κάδρο των ευθυνών βρισκόταν και ο Πανίκος Σταυριανός. Ακολούθησε νέα έρευνα από την Αστυνομία, η οποία και πάλι δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν με τον χειρισμό της υπόθεσης.
Περί τα τέλη του 2023, ξεκίνησε η τρίτη θανατική ανάκριση, ενώπιον της δικαστού, Ντόριας Βαρωσιώτου. Αν και αυτό που θα ανέμενε κανείς, είναι πως η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα και της οικογένειας θα βρίσκονταν σε κοινή συνισταμένη, αφού στόχος ήταν να ριχθεί φως στην υπόθεση, εντούτοις η θανατική ανάκριση μετατράπηκε σε «πόλεμο», μεταξύ δύο στρατοπέδων, που είχαν εντελώς διαφορετικό αφήγημα. Από τη μία, η εκπρόσωπος του Εισαγγελέα, στήριζε με έντονο τρόπο πως δεν πρόκειται για δολοφονία, ζητώντας μάλιστα κατά την τελική της αγόρευση όπως το πόρισμα παραμείνει ανοιχτό, χωρίς αιτία, ενώ από την άλλη, οι δικηγόροι της οικογένειας επέμεναν πως ο Θανάσης δολοφονήθηκε, παρουσιάζοντας τους δικούς της εμπειρογνώμονες.
Το ότι επρόκειτο για αντίπαλους, διαφάνηκε εξαρχής, όταν η Εισαγγελία απέκλεισε από τους μάρτυρες της τον Σάββα Μάτσα, ενώ στήριξε το αίτημα του Πανίκου Σταυριανού για να συμμετάσχει ως εμπλεκόμενος μέρος και στη συνέχεια να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Δηλαδή, η Εισαγγελία, τάχθηκε υπέρ του ιατροδικαστή, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΕΔΑΔ και τις βαριές ευθύνες που του καταλογίστηκαν, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας, κρατούσε ως σημαία τα ευρήματα του Πανίκου Σταυριανού, απορρίπτοντας κάθε θέση που προέβαλλε η οικογένεια.
Στις 10 Μάϊου 2024, η Ντόρια Βαρωσιώτου, βασιζόμενη στην εμπειρογνώμονα Δήμητρα Καραγιάννη, απέδωσε τον θάνατο του Θανάση σε εγκληματική ενέργεια, ενώ η απόφαση της, άφηνε άκρως εκτεθειμένη την Νομική Υπηρεσία, που επέμενε στο ίδιο αφήγημα, περί αυτοκτονίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση όπως αυτή εξελίχθηκε και δεδομένου πως η οικογένεια δεν θα μπορούσε να εμπιστευτεί ξανά την Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, αφού σε βάρος τους προέκυπταν ευθύνες, διόρισε τους δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, για νέες έρευνες, στην βάση του πορίσματος από την τρίτη θανατική ανάκριση.
Επίσης, την ίδια περίοδο, έγινε γνωστό πως η Νομική Υπηρεσία, δεν θα ασκούσε έφεση επί της απόφασης της Θανατικής Ανακρίτριας και όντως δεν προσέφυγε στο Ανώτατο. Πράγμα όμως που έπραξε από την πλευρά του ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, με την οικογένεια να αφήνει αιχμές κατά του Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως ενδεχομένως να κρύβεται πίσω από τις ενέργειες του.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου, με απόφαση της, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2024, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολυταλαιπωρημένη υπόθεση, αφού έδωσε άδεια στον Πανίκο Σταυριανό για καταχώρηση αίτησης για έκδοση διατάγματος certiorari, με την οποία επιδιώκει την ακύρωση του πορίσματος, προτάσσοντας ως βασικό λόγο, ότι η θανατική ανακρίτρια τον απέκλεισε από την διαδικασία, ενώ όπως υποστήριξε, η μαρτυρία του ήταν απαραίτητη. Το Ανώτατο έκρινε, στην βάση των όσων τέθηκαν ενώπιον του, πως ο Πανίκος Σταυριανός έχει έννομο συμφέρον και πλέον θα εξεταστεί η ουσία της αίτησης του.
Και σε αυτό το σημείο, τα πράγματα παίρνουν μια ασυνήθιστη τροπή, αφού προκύπτει ένα βασικό ερώτημα. Ποια θα είναι η στάση της Νομικής Υπηρεσίας; Θα φέρει ένσταση και θα στηρίξει την πλευρά της οικογένειας, δεδομένου πως δεν άσκησε έφεση; Ή θα στηρίξει το αίτημα του Πανίκου Σταυριανού, τον οποία ήθελε ως μάρτυρα στην θανατική ανάκριση και δεν έφερε καμία ένσταση στο αίτημα του για να συμμετάσχει ως εμπλεκόμενο μέρος; Αν και σε αυτό το σενάριο, θα καταγραφεί η απόλυτη παραλογία, αφού αν διαφωνούσε με το πόρισμα θα έπρεπε η ίδια η Εισαγγελία να καταχωρήσει τέτοιου είδους αίτηση, ενώ από την άλλη, θα επιβεβαιωθούν αυτοί που βλέπουν πως ο ιατροδικαστής τυγχάνει στήριξης στο αίτημα του, από την Νομική Υπηρεσία.
Η λογική λέει, με βάση τα όσα εκτυλίχθηκαν στην διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, πως η Νομική Υπηρεσία θα τηρήσει «αποχή» στην διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου, κρατώντας στην ουσία ουδέτερη στάση και αφήνοντας την οικογένεια να μονομαχήσει - ξανά - με τον ιατροδικαστή. Βέβαια και αυτή η στάση θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι παράδοξη, αφού η Νομική Υπηρεσία γνωρίζει τις ευθύνες που καταλογίζονται στον Πανίκο Σταυριανό από την απόφαση του ΕΔΑΔ, ωστόσο επέλεξε να στηριχθεί στα ευρήματα του, ακόμα και στην τρίτη θανατική ανάκριση. Εξού και στην απόφαση της η Θανατική Ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, ανέφερε πως: «Ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των Ιδιωτών Ποινικών Ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».
Ενώπιον του Ανωτάτου, το οποίο πλέον θα εξετάσει την ουσία της αίτησης, αναμένεται να τεθεί όλο το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον της Θανατικής Ανακρίτριας, μεταξύ του οποίου και οι εκθέσεις του ιατροδικαστή. Συνεπώς, αυτό που θα πρέπει απαντήσει ενώπιον του Ανωτάτου η πλευρά του ιατροδικαστή, είναι τι περισσότερο θα μπορούσε να πει στην προφορική μαρτυρία του ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, πέραν των όσων καταγράφονται στις εκθέσεις του, το οποίο δεν είπε και δεν λήφθηκε υπόψη από την Θανατική Ανακρίτρια, η οποία, όπως υποστηρίζει στην αίτηση του, υπέπεσε σε νομική πλάνη, αφού απέκλεισε την μαρτυρία του.
Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας δεν κατέθεσε κανένας ιατροδικαστής, ενώ η απόφαση της Θανατικής Ανακρίτριας στηρίχθηκε στην εμπειρογνώμονα της οικογένειας, Δήμητρα Καραγιάννη, που έδειξε πως ο θάνατος του άτυχου εθνοφρουρού επήλθε από στραγγαλισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατατέθηκε η αίτηση Σταυριανού για ακύρωση του πορίσματος για Θανάση-«Απόλυτα απαραίτητη η μαρτυρία μου»