Νικόλας Παπαδόπουλος: Στήριξη του ΠτΔ στις προσπάθειες λύσης

Την ανάγκη ενότητας γύρω από αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι και στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διεκδίκηση λύσης στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής τη Δευτέρα για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να υπονομεύεται και να του προτείνονται με κάθε ευκαιρία υποχωρήσεις.

Συμπλήρωσε ότι στόχος όλων δεν πρέπει να είναι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι ψήφοι ή τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά ο ιερός αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Είπε ακόμα ότι το αυτομαστίγωμα εντός της ε/κ κοινότητας πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Πρόσθεσε ότι ακόμα και σήμερα άκουσε σε κάποιες ομιλίες θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ως στόχο να δοθεί συγχωροχάρτι για το πραξικόπημα, αλλά και τοποθετήσεις από τις οποίες δυσκολεύεται να καταλάβει εάν είναι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο ή αν ήταν οι Ε/κ.

«Η αντιπαράθεση και επίρριψη ευθυνών ανάμεσα σε Ε/κ και η επιμονή κάποιων να δικαιωθούν για επιλογές ή αποφάσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες ή επικίνδυνες, δίνουν άλλοθι στην Τουρκία η οποία ουδέποτε υποχώρησε, ουδέποτε συνεργάστηκε, ουδέποτε παρέκκλινε από τον πραγματικό της στόχο που είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι πρέπει να επαναληφθεί με την ίδια καθαρότητα και αποφασιστικότητα πως ο κυπριακός λαός δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί λύση δύο κρατών, δεν πρόκειται ποτέ να αποδειχθεί συνομοσπονδία δύο κρατών και μία λύση που θα νομιμοποιεί την κατοχή και θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Πρόσθεσε ότι η επιδίωξη είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για να επιτευχθεί μια λύση στοιχειωδώς σωστή και λειτουργική, που θα απελευθερώσει την Κύπρο από την κατοχή και θα επανενώνει τον κυπριακό λαό τους θεσμούς την κοινωνία και την οικονομία

Σημείωσε ότι η λύση πρέπει να προνοεί τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος και κανονικό κράτος, απελευθερωμένο από την τουρκική κατοχή και απαλλαγμένο από τον τουρκικό στρατό και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Ένα τέτοιο κράτος, πρόσθεσε, μπορεί να είναι το σπίτι του συνόλου του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα δίδυμα εγκλήματα του πραξικοπήματος και της εισβολής είναι χαραγμένα στην ψυχή και στη μνήμη όσων έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα, όσων ακόμα περιμένουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, των γυναικών που βιάστηκαν και όσων βασανίστηκαν στα χέρια του Αττίλα, των εγκλωβισμένων, των χιλιάδων προσφύγων που άφησαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στα βουτηγμένα στο αίμα χέρια των Τούρκων κατακτητών, όλων των Ελληνοκυπρίων που ζουν για 50 χρόνια στη σκιά της προδοσίας και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.

Εξέφρασε τιμή και σεβασμό σε όσους αντιστάθηκαν στην προδοσία και στην εισβολή, σε όσους κατάφεραν να επιβιώσουν παρά την προδοσία και την παρουσία του τουρκικού στρατού, καθώς και στον προσφυγικό κόσμο που πάλεψε και παλεύει να σταθεί στα πόδια του, να ευημερήσει και να δημιουργήσει ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται αποκλειστικώς η τουρκική πλευρά, ενώ τόνισε ότι ο μακροχρόνιος αγώνας στον οποίο αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, δεν ήταν ούτε εισήγηση, ούτε στόχος, ούτε επιλογή αλλά εκτίμηση και πρόβλεψη η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από την τουρκική πολιτική και αδιαλλαξία τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Ανέφερε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάστηκαν για τη λύση αλλά προσέκρουσαν στο τοίχος της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιθετικότητας.

Δειτε Επισης

Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας
Στο Λιμάνι Λεμεσού ξανά το αμερικανικό πολεμικό σκάφος USS–WASP
Επιχείρηση απομάκρυνσης πέραν των 500 Αυστραλών από τον Λίβανο δια μέσου της Κύπρου
Δεν λέει να φθινοπωριάσει-Σταθερά στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Έφτασαν ακόμη 38 Κύπριοι από τη Βυρητό-Καλύφθηκε από τη ΚΔ το κόστος μετάβασης
Στα μαχαίρια και πάλι συντεχνίες και ΟΚΥπΥ-Κρίση χωρίς τέλος η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης