K. Λετυμπιώτης: Αγώνας καθημερινός και αδιάλειπτος για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
14:28 - 14 Ιουλίου 2024
Ως Κυβέρνηση δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στην Πάφο, προσθέτοντας πως «αγωνιζόμαστε καθημερινά και αδιάλειπτα», από την πρώτη στιγμή που αναλάβαν για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που είχαν διακοπεί.
Η μόνη βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα είναι αυτή που καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, σημείωσε.
Μιλώντας στο Μνημόσυνο των ηρώων της Κάτω Πάφου που τελέστηκε κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης Κάτω Πάφου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει διακηρύξει ότι κύριο μέλημά μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε μια λύση για ένα ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
Εργαζόμαστε, συνέχισε, για τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας μέσω της επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, με πρωτοβουλία και επιμονή κατάφερε, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να καταστήσει δυνατό τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων, τις προσπάθειες της οποίας, καθώς και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, ο ΠτΔ στήριξε ευθύς εξ αρχής και συνεχίζει να στηρίζει.
«Η πλευρά μας ανέλαβε και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «οι οποίες στόχευσαν και στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και αναβίωσης της διαδικασίας».
Πρόσθεσε ακόμη πως με ευλάβεια και αμείωτη προσήλωση θα συνεχίσουμε να αναλώνουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για την οικοδόμηση μιας Κύπρου που θα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σταθερότητας και πρόοδου στην περιοχή. Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα-πρότυπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να εγγυάται την ελπίδα και που θα έχει ως βάση της τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, έτοιμη να χαράξει τη δική της ξεχωριστή πορεία στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, όπως είπε.
Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως τα παιδιά μας πρέπει να λάβουν από μας μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, σύμβολο ειρήνης, χωρίς στρατεύματα κατοχής να την υποδουλώνουν. Είναι χρέος μας, συνέχισε, να τους παραδώσουμε μια πατρίδα ευρωπαϊκή, όπου όλοι οι κάτοικοι της, ασχέτως καταγωγής, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι θα ζουν και θα εργάζονται αρμονικά, ασφαλείς, με ευημερία και ευμάρεια και θα εδραιώσουν την Κύπρο σαν έναν κόμβο - πρότυπο ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και στον παγκόσμιο χάρτη.
Ανέφερε περαιτέρω πως έχουμε χρέος να μη λησμονήσουμε ποτέ και πως η βαριά κληρονομιά που τιμούμε σήμερα μάς υπαγορεύει το καθήκον μας, «να αγωνιστούμε αταλάντευτα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού».
Η ιστορική μας ευθύνη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη μηχανική ανάγνωση καταλόγων ημερομηνιών και ατελεύτητες λίστες ηρώων, είπε. Οφείλουμε, συνέχισε, «να μετουσιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας στο ίδιο μας το «είναι». Με ειλικρίνεια και νηφαλιότητα να αναλογιστούμε το χρέος μας προς τους ένδοξους αυτούς ήρωες, αλλά και προς τις μελλοντικές γενιές».
Είπε ακόμη πως ψηλαφίζοντας τις σελίδες της ιστορίας μας λοιπόν, ατενίζουμε και το μέλλον. Αντλούμε διδάγματα, ανακαλούμε μνήμες, κατανοούμε τη σημασία της αποστολής μας.
Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης.
Η καθαρότητα αυτής της ιστορικής μνήμης διατηρεί ανεξίτηλες τις πληγές που επέφεραν η διχόνοια, ο διχασμός και οι εμφύλιες συγκρούσεις. Χρέος μας λοιπόν η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε λύτρωση, όπως είπε.
Εμπνευσμένοι από την ηρωική θυσία των ηρώων που μνημονεύουμε σήμερα και όλων όσων κατέθεσαν τη ζωή τους στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας, αλλά και όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας, ας εδραιώσουμε είπε ο κ. Λετυμπιώτης, το ανίκητο μέτωπο της ενότητας. Όλοι μαζί για να ατενίσουμε την ιστορία, το έθνος, τους αγώνες και τους αγωνιστές με το κεφάλι ψηλά.
Η συναίσθηση του χρέους και της ιστορικής μας ευθύνης, ιδιαίτερα απέναντι στις νέες γενιές, για μια επανενωμένη πατρίδα, ας μας καθοδηγεί σε κάθε μας βήμα ανέφερε, δίδοντας την υπόσχεση πως οι προσπάθειες μας θα είναι αδιάλειπτες. Είναι χρέος μας έναντι των προγόνων μας, των ηρώων μας και ιδιαίτερα έναντι των παιδιών μας, συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως οι ήρωες της Κάτω – Πάφου που μνημονεύθηκαν είναι ο Λάμπρος Σιέπης, που δολοφονήθηκε από Τουρκοκύπριους το 1964 στην περιοχή Μουττάλου στην Πάφο, ο Στέλιος Σιέπης, Αστυνομικός, που έπεσε αγωνιζόμενος εναντίον του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 1974, ο Χριστόδουλος Κεφαλονίτης, ναύτης, που έπεσε αγωνιζόμενος εναντίον της τουρκικής εισβολής στις 20/07/1974. Μετά το πέρας του μνημοσύνου έγινε κατάθεση στεφάνων στο πάρκο Αγίας – Μαρίνας στο μνημείο των ηρώων.
Στο μνημόσυνο παρέστη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.
Πηγή: KYΠΕ