Τραβά κόκκινη γραμμή στη μετακίνηση της ΑΔΕ Λεμεσού ο Χαρτσιώτης-Πώς απαντά για τις συνθήκες κράτησης

Κόκκινη γραμμή τραβάει στο ενδεχόμενο μετακίνησης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Λεμεσού, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος αναφέρει ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ένα χώρο που καλύπτει πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας και διευκολύνει ταυτόχρονα την εξυπηρέτηση του κοινού, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων αλλά και των κρατούμενων, δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί.

Εξάλλου, η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην ΑΔΕ Λεμεσού, διαπιστώθηκε και μέσα από την έκθεση του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, η οποία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει υπερπληθυσμός με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την ύπαρξη εκπτώσεων στα δικαιώματα των κρατουμένων, ότι ενδείκνυται έλεγχος του συνόλου των αποχετευτικών εγκαταστάσεων και ότι ο χώρος δεν ενδείκνυται για την κράτηση των ανήλικων κρατούμενων.

Το εν λόγω θέμα, επανέφερε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, η οποία κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης, όπως ενημερώσει για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την ΑΔΕ Λεμεσού, αφού έχει διαπιστωθεί ότι στο χώρο, που μέχρι και σήμερα δεν λειτουργεί ανελκυστήρας, υπάρχει καθημερινά μεγάλη επισκεψιμότητα από πολίτες, ενώ εργοδοτούνται εκατοντάδες αστυνομικοί και ταυτόχρονα, οι συνθήκες παραμονής των κρατουμένων δεν είναι οι κατάλληλες.

Σε απαντητική του επιστολή, ο Μάριος Χαρτσιώτης, αναφέρει ότι, «ως Αστυνομία, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για διατήρηση του κτηρίου σε λειτουργική και ασφαλή κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, το 2023, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ανελκυστήρα για εξυπηρέτηση του κοινού και των επισκεπτών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή ανακαίνιση διάφορων χώρων της Αστυνομικής Διεύθυνσης».

Όσον αφορά στα κρατητήρια του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λεμεσού, όπως σημειώνει ο υπουργός, έχουν ανακαινιστεί και επεκταθεί περίπου το 2000, ενώ καταβάλλονται συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων, έχοντας υπόψη τα πρότυπα της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα εν λόγω κρατητήρια, όπως υποδεικνύει ο κ. Χαρτσιώτης, «διαθέτουν τεχνητό και φυσικό φωτισμό και εξαερισμό, σύστημα κλιματισμού με ζεστό και κρύο αέρα, κουδούνια επικοινωνίας των κρατουμένων με τα μέλη της Αστυνομίας και χώρους υγιεινής. Επιπλέον, τα κελιά είναι εξοπλισμένα με κρεβάτι, τραπέζι και καρέκλα, ενώ υπάρχει χώρος προαυλισμού, τον οποίο οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν για τουλάχιστον μια ώρα ημερησίως. Οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε μέσα ψυχαγωγίας (βιβλία σε διάφορες γλώσσες, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κ.ά.) και πόσιμο νερό καθ’ όλο το 24ώρο, ενώ τους παρέχονται τρία γεύματα καθημερινά. Κατά την εισδοχή τους στον χώρο ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους με έντυπο, το οποίο τους παραδίδεται σε κατανοητή γλώσσα».

Μάλιστα, πέραν των πιο πάνω, σημείωσε ο υπουργός, εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να ανακαινιστούν οι χώροι υγιεινής των κρατητηρίων, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο υπάρχει πρόθεση δημιουργίας δεύτερου επισκεπτηρίου για κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων και αναδιαμόρφωσης της πτέρυγας ανηλίκων.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται και στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, για να σημειώσει ότι εντοπίστηκαν αρκετές θετικές αναφορές οι οποίες επικεντρώνονται στο πνεύμα συνεργασίας με όλο το προσωπικό του χώρου, στη γνώση από όλο το προσωπικό των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης Βασανιστηρίων, στην καθαριότητα κρατητηρίων από ιδιωτική εταιρεία, στην ύπαρξη βρυσών με πόσιμο νερό και κεντρικού συστήματος κλιματισμού, για τη διατήρηση ικανοποιητικής θερμοκρασίας στο χώρο αναλόγως της εποχής και στη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων για χρήση του εξωτερικού χώρου άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφοδος Λοττίδη στα αστυνομικά κρατητήρια Λεμεσού-Υπερπληθυσμός, ανήλικοι και παραβίαση δικαιωμάτων

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»