Μέτρα για πάταξη του χουλιγκανισμού που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν-Τα παραδείγματα άλλων χωρών

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, με συγκρουόμενες απόψεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, την ώρα που η έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς βρίσκεται στο παρά πέντε πριν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς εάν θα εφαρμοστεί το μέτρο που λήφθηκε στα μισά της περσινής περιόδου.

Από την μία είναι η απόφαση Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, οι οποίοι βάζουν βέτο στη μετακίνηση οπαδών και από την άλλη, τόσο η ΚΟΠ όσο και οι ομάδες, επαναλαμβάνουν την διαφωνία τους στο συγκεκριμένο μέτρο.

Η Αστυνομία προτάσσει ως το κύριο της επιχείρημα ότι η απαγόρευση μετακίνησης, η οποία εφαρμόστηκε στα μισά της περσινής σεζόν, λειτούργησε και έφερε θετικά αποτελέσματα, συνεπώς πρόθεση είναι να συνεχιστεί το μέτρο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής τα σχετικά νομοσχέδια. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως με κάποιες από τις πρόνοιες αυτών των νομοσχέδιών, εξέφρασαν ήδη τις διαφωνίες τους οι ίδιοι οι αστυνομικοί, σε σχέση με την διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ στους οπαδούς, καθώς θεωρούν ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί στην πράξει να εφαρμοστεί.

Το αλαλούμ το οποίο επικρατεί για μια ακόμα φορά στους κόλπους του ποδοσφαίρου και των αγνών φιλάθλων, είναι ξεκάθαρα διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας, η οποία δεν κατάφερε σε καμία από τις ευκαιρίες που είχε, να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να βρει τους τρόπους για να μειώσει τα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κλείνουν τα γήπεδα, λόγω των αδυναμιών που παρουσιάζει η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιγοβράζει το ποδόσφαιρο πριν την έναρξη της σεζόν-Κόκκινη στην οριζόντια απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Μια πρώτη ευκαιρία, ήταν η ποδοσφαιρική σεζόν 2018-2019, όπου εισήχθη το μέτρο της Κάρτας Φιλάθλου. Η φιλοσοφία του εν λόγω μέτρου, ήταν σωστή. Ο κάθε ένας στη θέση του, με επιτήρηση για να αποφευχθούν επεισόδια, ωστόσο αυτή η φιλοσοφία δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη. Την ίδια περίοδο, οι οργανωμένοι οπαδοί αποφάσισαν να απέχουν από τα γήπεδα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους για την εφαρμογή της κάρτας. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο κόσμος στα γήπεδα και να μην υπάρχουν επεισόδια, λόγω της απουσίας των οργανωμένων, με τους αρμόδιους από την πλευρά τους να θεωρούν πως η εφαρμογή της κάρτας ήταν σωστή.

Η δεύτερη ευκαιρία αναδιοργάνωσης των αρμοδίων φορέων και του ίδιου του ποδοσφαίρου, ήταν λίγο καιρό αργότερα, όταν τα γήπεδα έκλεισαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο και πάλι κανείς από όσους λαμβάνουν αποφάσεις δεν εκμεταλλεύτηκαν τις συγκυρίες αλλά και τον χρόνο που παρήλθε, ώστε να διορθώσουν τις στρεβλώσεις στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, προκειμένου να είναι έτοιμοι όλοι οι εμπλεκόμενοι, με την επιστροφή των των οργανωμένων.

Επί της ουσίας, οι αρμόδιοι είχαν μια κοντόφθαλμη πολιτική για την καταστολή της βίας στα γήπεδα και δεν είχαν plan b. Eνδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γιώργου Σαββίδη όταν εκτελούσε χρέη Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε πως, «είναι απόλυτα επιτυχημένος ο θεσμός της Κάρτας Φιλάθλου ο οποίος ήρθε για να μείνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόλυτη παραδοχή αποτυχίας στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου με μια φωτογραφία

Η δήλωση αυτή έγινε τον Φεβρουάριο του 2020. Την συγκεκριμένη περίοδο, οι οργανωμένοι οπαδοί σχεδόν όλων των ομάδων τηρούσαν αποχή και ως εκ τούτου θα έλεγε κανείς, πως η εικόνα που είχαν μπροστά τους οι αρμόδιοι την συγκεκριμένη περίοδο, ήταν πλασματική.

Για κακή τύχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων όμως, το 2022, οι οργανωμένοι οπαδοί επέστρεψαν στα γήπεδα, πιάνοντας απροετοίμαστους τους πάντες. Και αυτό φάνηκε στο γεγονός ότι, ναι μεν μειώθηκαν τα επεισόδια εντός των γηπέδων, ωστόσο, τα έκτροπα μεταφέρθηκαν εκτός αυτών.

Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά, τα επεισόδια που καταγράφηκαν στο παιχνίδι ΑΕΚ- Σαλαμίνα, με ένα αστυνομικό τραυματία, καθώς και αυτά που σημειώθηκαν στο ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, με σοβαρές ζημιές σε περιουσίες. Σοβαρά επεισόδια επίσης σημειώθηκαν και έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος, με ένα νέο παιδί, το οποίο απλά περνούσε από την περιοχή για να πάρει το σκύλο του βόλτα, να καταλήγει στο νοσοκομείο, παλεύοντας για τη ζωή του.

Επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες περιπτώσεις, ενώ και εντός των γηπέδων, υπήρχαν ρίψεις κροτίδων σε ποδοσφαιριστές ακόμα και σε ball boy.

Έχοντας όλα τα πιο πάνω σαν δεδομένα, διαφαίνεται πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προσωρινά. Ακόμα και να συνεχιστεί η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, τα επεισόδια θα συνεχίζουν να εκτυλίσσονται εκτός γηπέδων, όπως έγινε την περσινή χρονιά.

Το παράδειγμα των άλλων χωρών

Η Κύπρος δεν αποτελεί τη μοναδική χώρα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ζητήματα με την οπαδική βία. Εξάλλου, αυτά που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε επίπεδο χουλιγκανισμού, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο τι συμβαίνει κατά καιρούς σε άλλες χώρες, οι οποίες βρίσκουν τρόπο να το αντιμετωπίζουν, χωρίς να κλείνουν γήπεδα, πλην της Ελλάδας.

Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό που έκαναν οι ομοσπονδίες σε συνδυασμό με άλλες Αρχές, ήταν να επενδύσουν στο ίδιο το ποδόσφαιρο, κάνοντας τις ομάδες και τους φιλάθλους μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Στη Γερμανία υιοθέτησαν το σχέδιο δράσης οπαδών, με κοινωνικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όπου ενημερώνουν και εκπαιδεύουν νεαρούς φιλάθλους. Αυτές οι οργανώσεις υπάγονται σε ομάδες και πραγματοποιούν δράσεις, ενώ οργανώνουν ταξίδια και εκδίδουν περιοδικά, στα οποία γράφουν και εκφράζονται οι ίδιοι οι φίλαθλοι, με τις δράσεις να επιχορηγούνται από τις ίδιες τις ομάδες.

Παρόμοια προγράμματα γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία, με την Κυβέρνηση να χρηματοδοτεί και προωθεί αυτά τα προγράμματα, ενώ παράλληλα οι νομοθεσίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Επιτρέπει στους αστυνομικούς να προβαίνουν σε προληπτικές συλλήψεις οπαδών, ενώ η εκδίκαση των υποθέσεων ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και οι ποινές είναι αυστηρότατες και αποτρεπτικές.

Η Αγγλία είναι ίσως η χώρα η οποία ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από τον χουλιγκανισμό, ωστόσο, αυτή τη στιγμή αποτελεί πρότυπο. Πολλοί μνημονεύουν την Θάτσερ ως της γυναίκα που άλλαξε το ποδόσφαιρο με τα σκληρά μέτρα που πήρε κατά του χουλιγκανισμού. Ένα από αυτά ήταν και η κάρτα μέλους (φιλάθλου). Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα το μέτρο της κάρτας μέλους εγκαταλείφθηκε, έπειτα από αναφορά του δικαστή Πίτερ Τέιλορ, ο οποίος σχολιάζοντας το μέτρο είπε, «είναι σαν να χρησιμοποιείς βαριοπούλα για να ανοίξεις ένα καρύδι».

Η εικόνα των αγγλικών γηπέδων άλλαξε ριζικά, όταν η ομοσπονδία επένδυσε στο ποδόσφαιρο, δημιουργώντας υπερσύγχρονα γήπεδα, ενώ επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους παραβάτες, ακόμα και δια βίου αποκλεισμό από τα γήπεδα.

Δειτε Επισης

Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο-«Συνθήκες πολέμου» στην αγορά του Μαγδεμβούργου
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών στον Πρωταρά και το Παραλόμνι
Παρανάλωμα του πυρός μοτοσυκλέτα στη Λευκωσία-Δεν εντοπίστηκε ο ιδιοκτήτης της
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την επίθεση στη Γερμανία-«Τον χτύπησε και έφυγε από την αγκαλιά μου»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Πύραυλος των Χούθι έπληξε πάρκο στο Τελ Αβίβ-Τουλάχιστον 16 τραυματίες
Συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες ο καιρός-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Στιγμές τρόμου για γνωστό δικηγόρο στις Αχαρνές-Ληστές τον φίμωσαν και τον λήστεψαν