Με την πλάτη στον τοίχο η Αννίτα-Πλήγματα στη δημόσια εικόνα, αναβρασμός στον ΔΗΣΥ

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είχε κάποτε δηλώσει πως «κάποιοι με περιμένουν στη γωνία». Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, ωστόσο, η εικόνα που δημιουργήθηκε ήταν πως η γωνία ξεπεράστηκε και η ίδια είναι στημένη με την πλάτη στον τοίχο και βάλλεται από παντού. Μάλιστα, η εντύπωση είναι πως μόνη της τοποθέτησε τον εαυτό της σε αυτή τη δυσμενή θέση, με την απόφασή της να στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, στην οποία του ζητούσε να αναλάβει δύο μονομερείς πρωτοβουλιές, ακύρωνε μία απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ασκούσε αντιπολίτευση ζητώντας από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να συγκρουστεί με κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ δεν ήταν προετοιμασμένη να διαχειριστεί τον αντίκτυπο.

Πέραν της δημόσιας αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση για το ζήτημα της επιστολής, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δημητρίου δέχεται και εσωκομματικά πυρά για το θέμα, καθώς στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ επικρατεί αναβρασμός. Πηγές από το κόμμα αναφέρουν πως δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το περιεχόμενο της επιστολής και υπάρχουν αντιδράσεις. Σε αυτές τις φωνές, δε, προστέθηκαν και άλλες, για την επιλογή του κόμματος να εκδώσει ανακοίνωση αδειάζοντας τον βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου για τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα, στην οποία μάλιστα του απέδιδαν και σκοπιμότητες.

Ο βουλευτής επέμεινε στην κριτική του και απάντησε, λέγοντας πως η μοναδική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί είναι το καλύτερο για τον Συναγερμό, ενώ ερωτηθείς εάν έχει επικοινωνία με την Αννίτα Δημητρίου, απάντησε «προφανώς όχι, μου στέλνει ανακοινώσεις», γεγονός που παραπέμπει σε έλλειψη εσωτερικής επικοινωνίας στο κόμμα. Και αυτή η έλλειψη επικοινωνίας φαίνεται πως θίγεται και από τα στελέχη που αντιδρούν για την επιστολή, αφού θεωρούν ότι δεν προηγήθηκε η απαραίτητη διαβούλευση. Μάλιστα, δεν υπήρξε η ευκαιρία να γίνει ούτε και συζήτηση, καθώς η καθιερωμένη συνεδρία της Πέμπτης δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω του μνημόσυνου στο Μαρί.

Παράλληλα με όλα αυτά, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ είναι αντιμέτωπη και με τον εντονότατο δημόσιο σχολιασμό της επιστολής της, η οποία προφανώς δεν είχε την έκβαση που ανέμενε, καθώς αντί να αναδειχθεί ο ΔΗΣΥ ως μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που λειτουργεί δημιουργικά στις δύσκολες στιγμές, αμφισβητήθηκε το timing της σε συνάρτηση με το περιεχόμενό της, όχι μόνο από το Προεδρικό αλλά και από το ΑΚΕΛ, το οποίο περίπου της υπενθύμισε ότι υιοθέτησε δική του θέση εναντίον της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη δημοσιοποίηση της επιστολής που του απηύθυνε ενώ γνώριζε πως απουσίαζε στην Ελλάδα (αφού τον αντικαθιστούσε ως προεδρεύουσα της Δημοκρατίας), σχολιάζοντας πως «ευτυχώς υπάρχει η τεχνολογία και διάβασα την επιστολή από το διαδίκτυο, από τις εφημερίδες, τα σχετικά sites», με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει νωρίτερα πως η επιστολή έφτασε στο γραφείο του Προέδρου ώρες μετά που έφτασε στα ΜΜΕ.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης άφησε και υπονοούμενα ότι η κ. Δημητρίου δεν είπε τα ίδια στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας πως «ευτυχώς στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου κρατούνται πρακτικά και συμμετέχουν πέραν των δύο ατόμων». Πιο καθαρά το είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, καθώς, ερωτηθείς αν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε αυτά τα ζητήματα εντός του Εθνικού Συμβούλιου, απάντησε «σε καμία των περιπτώσεων». Πρόσθεσε, δε, πως το θέμα του φράκτη το έθιξε τώρα η Αννίτα Δημητρίου για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Ειδικά με το τελευταίο, πάντως, φαίνεται να συμφωνεί και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος πήρε εμμέσως θέση στη συζήτηση, με σκοπό όμως να προβάλει τη διαχρονική θέση του κόμματός του. Η Αννίτα Δημητρίου εισηγήθηκε την άμεση αφαίρεση του φράκτη στην πράσινη γραμμή, με αφορμή τη σχετική αναφορά στην έκθεση του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το ΑΚΕΛ, ωστόσο, διαφωνούσε με τον φράκτη από την πρώτη στιγμή.

«Στην πολιτική έχει τεράστια σημασία η παρέμβαση στον ουσιώδη χρόνο», ανέφερε ο κ. Στεφάνου σε ανάρτησή του στο Χ. Το ΑΚΕΛ, είπε, σημείωνε από τον Μάρτιο του 2021 πως «Η απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής..., ενώ κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο, στέλνει και επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα». «Κάποιοι τώρα το θυμήθηκαν. Έστω και αργά», τόνισε, εννοώντας την πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Η ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριου Κουλλά, η οποία ακολούθησε, δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα βοηθητική. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ειρωνείες, επικοινωνιακό χειρισμό και αποτυχία να πείσει, ενώ στις σπόντες περί διαφορετικής θέσης της Αννίτας Δημητρίου εντός του Εθνικού Συμβουλίου, περιορίστηκε να απαντήσει ότι «στο Εθνικό Συμβούλιο προείχε η ενημέρωση, η υποβολή ερωτημάτων, όπως και έγινε από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, και οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ως αποτέλεσμα της αντεπίθεσης, ο ΔΗΣΥ δέχθηκε σφοδρότατα πυρά από την Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να επανέρχεται και να κατηγορεί το κόμμα ότι είτε επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την πραγματική πολιτική αστοχία, είτε -ακόμη χειρότερα- δεν την αντιλαμβάνεται. «Παρατηρούμε με μεγάλη μας έκπληξη, τόσο μέσα από την επιστολή της προέδρου του ΔΗΣΥ όσο και μέσα από την πρόσφατη δήλωση, δυστυχώς, να υιοθετούνται ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που προβάλλει μέχρι σήμερα η άλλη πλευρά. Αυτοί, λοιπόν, που ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Τουρκίας είναι καλό να προβληματιστούν αν αξίζει στον βωμό άλλων σκοπιμοτήτων να πλήττουν εθνικές επιδιώξεις», υπογράμμισε περαιτέρω, ενώ επανέλαβε πως ο ΔΗΣΥ δεν εξέφρασε τις θέσεις αυτές ούτε εντός του Εθνικού Συμβουλίου, ούτε το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Κουλλά επανήλθε, κάνοντας λόγο για «αχαρακτήριστη» αντίδραση της Κυβέρνησης και καταγγέλλοντας προσπάθεια φίμωσης της αντίθετης άποψης. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την τουρκική αδιαλλαξία. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τη διαρρήξουμε ή τουλάχιστον να καταφέρουμε να την εκθέσουμε διεθνώς. Με τις προτάσεις/εισηγήσεις μας αυτό επιδιώκουμε», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει αυτούς που πρέπει και καταφεύγει σε ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης.

Είναι γεγονός πως η κ. Δημητρίου τελεί υπό τεράστια πίεση το τελευταίο διάστημα. Παρά το γεγονός πως ο ΔΗΣΥ ήταν εντός στόχων στις Ευρωεκλογές, έστω με απώλεια ποσοστού, καταφέρνοντας να διατηρήσει την πρωτιά και τις δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπήρξε τεράστιο πρόβλημα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έγιναν κακές επιλογές στα πρόσωπα για τα υψηλόβαθμα αξιώματα και απέτυχαν να εισακούσουν τις τοπικές κοινωνίες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσφορία, η οποία προστέθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν με τις τοπικές εκλογές από πριν, με ανταρσίες, στελέχη του κόμματος που εργάζονταν για αντιπάλους και έντονες αντιπαραθέσεις στην σκιά των προσωπικών ατζεντών και της αντιπαράθεσης των Προεδρικών.

Και σαν να μην έφτανε η ανάγκη για διαχείριση αυτών των μετώπων, παράλληλα με την προώθηση ενεργειών για εκσυγχρονισμό του κόμματος, ώστε να συμβαδίζει με τα μηνύματα των τελευταίων Ευρωεκλογών και να καταστεί πιο αποτελεσματικό, τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κρίση των Προεδρικών αναβίωσε και επισκίασε τα πάντα, αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση. Η κ. Δημητρίου ενδεχομένως να θεωρούσε ότι με την παρέμβασή της στο Κυπριακό θα έστρεφε τα βλέμματα στην πολιτική και όχι στην πολεμική πλευρά του ΔΗΣΥ, όμως η προσπάθειά της φαίνεται να εκπυρσοκρότησε και βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Το κατά πόσον η ανακοίνωση κατά του Δημήτρη Δημητρίου ήταν προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την επιστολή για το Κυπριακό ή κρύβει μέσα της κάτι βαθύτερο θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι δεν συμβάλλει στην αποσυμπίεση της κατάστασης.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»