Απώλεια 30.000 τουριστών και ζημιά 25 εκ. ευρώ για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου

Στην αναγκαιότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και αύξησης του αριθμού των ξενοδοχειακών μονάδων, που θα λειτουργήσουν ολόχρονα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Θάνος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, σημειώνοντας πως η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η εποχικότητα στην αγορά εργασίας και παράλληλα θα αυξηθούν το εμπόριο και οι εισπράξεις του κράτους. Την ίδια ώρα, η σταθερότητα που θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, θα ωθήσει όλο και περισσότερα άτομα να ασχοληθούν με τα τουριστικά επαγγέλματα, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως εξίσου σημαντική πρόκληση είναι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ενδεικτικά ανέφερε πως η τουριστική βιομηχανία εργοδοτεί περίπου 53.000 άτομα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11% του εργοδοτούμενου πληθυσμού της Κύπρου. Στους εργοδοτούμενους περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών με τεχνικές και ακαδημαϊκές γνώσεις όπως είναι σεφ, επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί, σερβιτόροι κλπ. Η εργοδότηση όλων αυτών των επαγγελματιών καθιστά τη βιομηχανία πολύ σημαντική, διότι η πρόοδός της έχει ευρεία επίδραση στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις προκλήσεις για τη φετινή χρονιά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτές είναι αρκετές, σημειώνοντας πως το «2024 φαίνεται πως δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με την περσινή χρονιά και εκτιμάται ότι οι ετήσιες πληρότητες στα ξενοδοχεία θα είναι μειωμένες συγκριτικά με τις πληρότητες του 2023».

Οι κυριότεροι λόγοι που προκάλεσαν αυτή τη μείωση είναι, όπως είπε, «η ξαφνική κρίση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η επιβράδυνση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το γεγονός ότι το Καθολικό Πάσχα ήταν τον Μάρτιο αλλά και η μείωση του αριθμού των πτήσεων προς την Κύπρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 150.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών».

Επεσήμανε ακόμη πως στις αρχές Ιουνίου σημειώθηκε πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών της Γερμανίας.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου έχει για τη φετινή σεζόν απώλεια περίπου 30.000 τουριστών και υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Επεσήμανε ακόμη πως μια σημαντική πρόκληση είναι η περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις πλείστες δυνητικές τουριστικές αγορές. Είναι ευρέως γνωστό πως η βιομηχανία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά της Βρετανίας, την ώρα που υπάρχει χαμηλή αναγνωρισιμότητα της Κύπρου σε σημαντικές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως αυτήν της Γερμανίας και σχεδόν καθόλου αναγνωρισιμότητα στην ίσως πιο σημαντική τουριστική αγορά παγκοσμίως, αυτή των ΗΠΑ, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα
Αρχίζει εκστρατεία για τον καρκίνο του θυρωειδούς-Δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στις γυναίκες
Ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας στο μενού του καιρού
Η πλατφόρμα του δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με την αγορά εργασίας
Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με την ευλογιά των πιθήκων στην Κύπρο-Καθησυχάζει ο Δρ Καραγιάννης
Δεκάδες μεταγγίσεις αίματος αναβλήθηκαν-Ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Αίματος