«Το να σταματάς τα όνειρα των παιδιών για μένα είναι δολοφονία, πραγματικά συγνώμη...»

Δεκατρία χρόνια μετά την φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η πολιτεία και συγγενείς των 13 θυμάτων, τίμησαν σήμερα τη μνήμη τους στο 13ο ετήσιο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό των εν Κύπρο Αγίων Νεομαρτύρων στη Ναυτική Βάση. 

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από το μνημόσυνο, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως «τέτοια μέρα κάθε χρόνο το μυαλό μας πάει πίσω. Επιβάλλεται να προσδώσουμε τις δέουσες τιμές σ’ αυτούς τους ήρωες, τους 13 λεβέντες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι μέσα από την οδύνη και τον πόνο δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τέτοιοι τραγικό περιστατικό».

Η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη του Μαρί, ευχήθηκε «καλή θητεία στους νεοσύλλεκτους και δύναμη στις μαμάδες και προσευχή».

Πρόσθεσε ότι «13 χρόνια του Μίλτου και του Χρίστου και των άλλων θυμάτων από τη γη, αλλά και 13 χρόνια παρουσίας στον ουρανό. Θέλω να πω ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά, στη γενιά του 2011 που με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, δολοφονήθηκαν τα όνειρα τους, σταμάτησαν τις σπουδές τους, άλλοι δεν κατάφεραν να πάνε να σπουδάσουν λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν».

Η έκρηξη στο Μαρί συνέχισε «δεν ήταν μόνο οι 13 θυσιασθέντες και οι πληγωμένοι, αλλά είναι και η ανθρώπινη για μένα τραγωδία, γιατί το να σταματάς τα όνειρα των νέων παιδιών, για μένα είναι δολοφονία. Πράγματι ζητώ ένα μεγάλο, μεγάλο συγγνώμη» είπε.

Ευχαριστώ το Θεό, συνέχισε «τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, που με την συμβολή και τη συνδρομή τους θεμελειώθηκε πάνω στις σάρκες και το αίμα των 13 θυσιασθέντων, η εκκλησία των Κυπρίων Νεομαρτύρων και από τόπος τραγωδίας μεταμορφώθηκε σε τόπο ανακούφισης, δύναμης, κουράγιου και αγάπης και μπορούμε να προχωρούμε σε όλη μας τη ζωή».

Η κ. Χριστοφόρου ανέφερε ακόμα ότι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούν να κάνουν οι δημοσιογράφοι και οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι να βάζουν ένα μικρό βίντεο με το πόρισμα του Πόλυ Πολυβίου «τον οποίο ευχαριστούμε πολύ», γιατί, όπως εξήγησε υπάρχει κόσμος που ζητά να μάθει τι έγινε την 11η Ιουλίου του 2011.

Εξάλλου η Κάτια Κλεάνθους χήρα του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους είπε πως «13 χρόνια μετά ήρθαμε να τιμήσουμε τους 13 ήρωες εδώ στον τόπο του μαρτυρίου με τις τιμές που τους αρμόζουν. Δεκατρία χρόνια μετά ήρθαμε να θυμίσουμε και να ξαναθυμηθούμε όλα όσα οι υπεύθυνοι και η πολιτεία δεν έπραξαν τότε, για να μην είμαστε εμείς εδώ».

Πρόσθεσε ότι «τα συναισθήματα είναι ανάμικτα, είναι θλίψη, πόνος, οργή και απογοήτευση. Σήμερα όμως η μέρα απαιτεί αξιοπρέπεια, περηφάνεια, απαιτεί να σταθούμε αγέρωχοι στη θυσία τους στο μεγαλείο της ψυχής τους και στο γεγονός ότι τίμησαν επάξια τη στολή που φορούσαν και το χρέος τους απέναντι στο καθήκον».

Σημειώνεται ότι μετά το μνημόσυνο στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επίσημοι, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη των μελών της Δύναμης που υπηρετούσαν εκεί και έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Χριστοδουλίδης για Μαρί: Η 11η Ιουλίου 2011 οδοδείκτης έτσι ώστε να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»