Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Ζαννέτου-Απαντά παραδοχή ή μη στις κατηγορίες για ευρωπαϊκά κονδύλια

Στα βαθιά μπαίνει η υπόθεση του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Χρίστου Ζαννέτου, ο οποίος κατηγορείται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου, για εξασφάλιση 765,000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια πριν από 12 χρόνια, για αναβάθμιση ξενοδοχείου, του οποίου ήταν τότε μέτοχος και διευθυντής, αφού θα κληθεί να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραπέμφθηκε στο Κακουργιοδικείο ο δήμαρχος Αγίας Νάπας-Ελεύθερος με εγγύηση εκατό χιλιάδων

Η ορισμένη για σήμερα διαδικασία, έχει στο πρόγραμμα της, την απάντηση από πλευράς του κ. Ζαννέττου, στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, για το κατά πόσον δηλώνει παραδοχή ή μη παραδοχή. Σε περίπτωση που ο κ. Ζαννέτος παραδεχθεί τις κατηγορίες, τότε η διαδικασία θα είναι πολύ σύντομη, αφού θα οριστεί ημερομηνία για αγόρευση για μετριασμό ποινής και στη συνέχεια ανακοίνωση της ποινής.

Εάν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας απαντήσει μη παραδοχή στις κατηγορίες, κάτι το οποίο θεωρείται δεδομένο, τότε θα αρχίσει ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Αμμοχώστου, με την Κατηγορούσα Αρχή να καλείται να αποδείξει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεσαι πως ο Δήμαρχος παρέμενε ελεύθερος υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η καταβολή εγγύησης 100 χιλιάδων ευρώ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε έντονη συζήτηση για το κατά πόσον ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, που επανεκλέχθηκε στις 9 Ιουνίου, θα έπρεπε να τεθεί σε αργία μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, με βάσει τον νέο Περί Δήμων Νόμο που εφαρμόστηκε την 1η Ιουλίου. Με βάση τον Νόμο που τερματίστηκε την 30η Ιουνίου, ο κ. Ζαννέτου δεν θα έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού καλυπτόταν από το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου Νόμου, κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καταχωρήθηκε υπόθεση στο Κακουργιοδικείου εναντίον Ζαννέττου για ευρωπαϊκά κονδύλια

Τελικά η υπεράσπισή του, με ανακοίνωσή της, υποστήριξε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού όπως εξήγησαν «το άρθρο 113 του σχετικού Περί Δήμων Νόμου 52(Ι)/2022, αναφέρεται και καλύπτει περιπτώσεις καταγγελιών που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από τις αστυνομικές αρχές («Δήμαρχος… εναντίον του οποίου διερευνάται από τις διωκτικές αρχές αδίκημα…»). Εναντίον του κ. Ζανέττου δεν διερευνάται και δεν υπάρχει εν εξελίξει ανάκριση. Η ανάκριση διενεργείτο για χρόνια και κατέληξε παραμονές των εκλογών σε καταχώριση ποινικής υπόθεσης, η οποία πλέον βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα άσκησης οποιασδήποτε ενέργειας του αρμόδιου Υπουργού και οι οποιεσδήποτε ενέργειες θα πρέπει να σεβαστούν το γράμμα του νόμου και την αρχή της νομιμότητας».

Τελικά, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία στάλθηκε την 1η Ιουλίου και ανέφερε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι να τεθεί σε αργία ο κ. Ζαννέτου. Αυτή η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός «η έναρξη και η ολοκλήρωση της έρευνας των υπό διερεύνηση αδικημάτων ή/και η καταχώριση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του υπό αναφορά ατόμου, έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος των προνοιών του άρθρου 113 του περί Δήμων Νόμου του 2022 [Ν. 52 (I)/2022].

Όπως αναφέρετο εξάλλου στην ανακοίνωση του Υπουργείου, «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο εν ισχύ μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2024 περί Δήμων Νόμος (Ν.111/1985) δεν περιείχε ανάλογες διατάξεις με το άρθρο 113 του περί Δήμων Νόμου του 2022 για αργία αιρετών μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Ζαννέττου δεν θα μπορούσε να τεθεί σε αργία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άδειασε η κλεψύδρα για το θέμα της αργίας του Ζαννέτου, παραμένει στη Δημαρχία μέχρι νεοτέρας

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»