Μπηχτές Προέδρου στην Αννίτα-«Διάβασα την επιστολή από τα sites, ευτυχώς κρατούνται πρακτικά στο Εθνικό»

Με ξεκάθαρες μπηχτές προς την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την επιστολή της για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι η Αννίτα Δημητρίου, πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες για το Κυπριακό, ώστε να επιδείξει τη βούληση της πλευράς μας, ενώ του συνέστησε να προχωρήσει σε κατεδάφιση του φράκτη που χτίστηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Επίσης ήθελε να αποκηρύξει τις πολιτικές θέσεις κάποιων εκ των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει επιστολή, μετά το μνημόσυνο στο Μαρί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής. Φυσικά και θα απαντήσω, όπως απαντώ στις επιστολές των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Να αναφέρω μόνο δύο πράγματα. Χθες βρισκόμουν για λίγες ώρες στην Αθήνα, ευτυχώς που υπάρχει η τεχνολογία και διάβασα την επιστολή από το διαδίκτυο, από τις εφημερίδες, τα σχετικά sites». Ερωτηθείς αν με το σχόλιο του αναφέρεται στο ότι πρώτα δημοσιοποιήθηκε η επιστολή στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμουν στην Αθήνα για λίγες ώρες και τη διάβασα μέσα από τα σχετικά notifications που πέφτουν από τα sites στις εφημερίδες».

«Το δεύτερο είναι, ευτυχώς στις συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου κρατούνται πρακτικά και συμμετέχουν πέραν των δύο ατόμων. Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω. Έχω και άλλα να πω. αλλά από σεβασμό, ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, γιατί είμαστε σήμερα εδώ, δεν θα ήθελα στην παρούσα φάση να πω περισσότερα», πρόσθεσε.

«Ο ΓΓ δεν πρόλαβε να μιλήσει με την κ. Δημητρίου»

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τοποθετήθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη η πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο κ. Λετυμπιώτης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υποδεικνύοντας ότι η κ. Δημητρίου δεν διατύπωσε αυτές τις θέσεις εντός του Εθνικού Συμβουλίου αλλά εκ των υστέρων, ενώ αμφισβήτησε και το timing που επέλεξε. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως πρώτα διάβασαν στο Προεδρικό την επιστολή της από τα ΜΜΕ και μετά από ώρες έφτασε στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Είχαμε την ευκαιρία να δούμε την επιστολή της κ. Δημητρίου από τα ΜΜΕ και μετά από τέσσερις ώρες την παραλάβαμε και στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιο ήταν την Παρασκευή αλλά η επιστολή της κ. Δημητρίου έχει σταλεί χθες, ενώ ο Πρόεδρος απουσίαζε εκτός Κύπρου και η κ. Δημητρίου ήταν προεδρεύουσα. Ερωτηθείς αν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε αυτά τα ζητήματα εντός του Εθνικού Συμβούλιο, απάντησε «σε καμία των περιπτώσεων». Πρόσθεσε, δε, πως για το θέμα του φράκτη το έθιξε τώρα η Αννίτα Δημητρίου για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπενθύμισε ότι απασχόλησε συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε τα μέλη τις απόψεις τους «και σίγουρα δεν ακούστηκε αυτή η άποψη από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ και δεν θυμάμαι αν άκουσα εκεί τοποθέτηση για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν ξέρω αν ακολουθήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αυτή την τακτική, αυτή την πολιτική. Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι μεσολάβησε μέσα σε λίγες μέρες. Δεν ξέρω αν πρέπει να συνεδριάζει έτσι το Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή να τυγχάνει μιας ενημέρωσης και μετά να διαβουλεύονται οι πολιτικές δυνάμεις με όποιους πρέπει να διαβουλεύονται και να στέλνουν δημόσια επιστολές για ζητήματα τα οποία συζητούνται εντός του Εθνικού Συμβουλίου, για ευνόητους λόγους», τόνισε.

Περαιτέρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι υπάρχουν αναφορές στην επιστολή που θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικές, λέγοντας ότι έπρεπε να επιδειχθεί περισσότερος σεβασμός και προς τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και προς την κ. Ολγκίν. «Δεν μπορούμε να προκαταβάλλουμε το τέλος της αποστολής της, λίγες ώρες πριν παραδώσει την έκθεσή της, την ημέρα που παραδίδει την έκθεση και όχι μόνο αυτό αλλά να επιμερίζουμε και ευθύνες», υπογράμμισε.

«Είμαι βέβαιος ότι ο ΓΓ δεν είχε προλάβει να μιλήσει με την κ. Δημητρίου», είπε, υπογραμμίζοντας πως θα έπρεπε από στοιχειώδη πολιτική ευθιξία να περιμένουμε την παράδοση της έκθεσης.

«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα»

Για το θέμα της επιστολής της τοποθετήθηκε, πάντως, και η πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά το μνημόσυνο, χωρίς να απαντά ευθέως στις μπηχτές. Υπεραμύνθηκε των ενεργειών της αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί επί του περιεχόμενου της επιστολής της ή για το γεγονός πως αφήνεται να νοηθεί πως δεν υπέβαλε αυτές τις εισηγήσεις εντός του Εθνικού Συμβουλίου.

«Την Παρασκευή που ήταν το Εθνικό Συμβούλιο ενημέρωσα προσεκτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα στέλναμε, όπως και την προηγούμενη φορά, ως ΔΗΣΥ τις θέσεις μας», είπε η Αννίτα Δημητρίου. «Βεβαίως θεωρώ, στα πλαίσια της διαφάνειας, το έχω πει και με δήλωση, ταυτόχρονα με τη διά χειρός και διά email επιστολή, βεβαίως την έχω δημοσιοποιήσει. Διότι εδώ που φτάσαμε, χρειάζεται να γνωρίζουν οι πολίτες αλλά και οι πολίτες να γνωρίζουν από εμάς τις θέσεις μας», εξήγησε.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά και δεν είναι προσωπικά τα θέματα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται έτσι. Είμαστε υπεύθυνα πολιτικά όντα, εκπροσωπούμε πολιτικούς χώρους και με υπευθυνότητα πρέπει να τοποθετούμαστε, όχι εκ των υστέρων αλλά εκ των προτέρων. Τουλάχιστον η δική μου λογική αυτό λέει», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Το Politico επικρίνει τον Φειδία-«Ο άνθρωπος του Elon Musk στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»
Οι δύο εταιρείες με έδρα την Κύπρο που επέβελαν κυρώσεις οι ΗΠΑ και το μήνυμα της Julie Davis Fisher
Νέα αναφορά του Πάπα για την Κύπρο-Ζήτησε διπλωματία της ελπίδας
Επίσκεψη Προέδρου Κάτω Βουλής και Αντιπροέδρου ισπανικής Γερουσίας στην Κύπρο
Μετέφερε πρόσκληση για τις Βρυξέλλες στον Αουν ο Πρόεδρος-Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου
Επενδύει στα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν, ζητά «θάρρος» για το Κυπριακό
Για «οδικό χάρτη» και σημασία συνάντησης Μαρτίου έκανε λόγο ο Ερχιουρμάν
Στόχος Χριστοδουλίδη το θετικό αποτέλεσμα σπό συνάντηση με Τατάρ-«Θα πάω με πνεύμα να βρούμε κοινή συνισταμένη»
Ο πρώτος Πρόεδρος που επισκέπτεται τον Αουν ο Χριστοδουλίδης-Ικανοποίηση για αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου
Μεταβαίνει στον Λίβανο για συνάντηση με Joseph Aoun ο Πρόεδρος-Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή