Σκληρή διαπραγμάτευση για το τερματικό στο Βασιλικό-Κλειδί για τις λύσεις σε προβλήτα και χερσαίο τμήμα του έργου

Γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει κατάληξη για το όλο θέμα του απόπλου της πλωτής μονάδας στο έργο του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη.

«Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση που συνδέει τον απόπλου της πλωτής μονάδας με τις υπόλοιπες λύσεις οι οποίες προδιαγράφεται να δοθούν για τα υπόλοιπα δύο μέρη του τερματικού», είπε ο Υπουργός προσερχόμενος στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης της ΑΗΚ για το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν τρία μέρη στο συγκεκριμένο τερματικό με το πιο σημαντικό την πλωτή μονάδα υλοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο μέρη, η προβλήτα και το χερσαίο κομμάτι του τερματικού.

«Πιστεύουμε ότι τα δύο τελευταία είναι εύκολο να ολοκληρωθούν, έχουν ήδη 60% κατασκευή και το υπόλοιπο 40% πιστεύουμε ότι με κάποια δικά μας μέσα μπορούμε να το ολοκληρώσουμε», ανέφερε.

Σχετικά με την πλωτή μονάδα, είπε ότι πρόκειται αυτή τη στιγμή για το σημείο διαπραγμάτευσης.

«Η ΕΤΥΦΑ έχει επικεντρωθεί στην παραλαβή της συγκεκριμένης πλωτής μονάδας αφού αποτελεί το 75% του έργου», ανέφερε.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαβούλευση μεταξύ της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της εταιρεία CPP που ηγείται της κοινοπραξίας για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού στο Βασιλικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο όσον αφορά την κατάληξη. Το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι μια έντονη διαβούλευση μεταξύ των δύο μερών ώστε να καταλήξουν σε μια λύση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτή η λύση προδιαγράφηκε μέσα σε δύο σχέδια, δύο στοχεύσεις από πλευράς της ΕΤΥΦΑ που συμφωνήθηκαν με το Υπουργείο.

Εξήγησε ότι το πλάνο Α ήταν πάντοτε η ολοκλήρωση του τερματικού με μέσα που διαθέτει η συγκεκριμένη κοινοπραξία και το πλάνο Β είναι εκτός της συγκεκριμένης σύμβασης.

Σημείωσε ότι δεν έχει καταλήξει οπουδήποτε η διαβούλευση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, και είναι εύκολο να καταλήξει.

Πρόσθεσε ότι και τα δύο μέρη αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της συνέχισης της σύμβασης.

«Η πλευρά η δική μας βλέπει ότι υπάρχει ένα τερματικό το οποίο δεν ολοκληρώνεται, έχει πάρει πολλές παρατάσεις για να ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι υπάρχει αδυναμία στην άλλη πλευρά να το ολοκληρώσει και ουσιαστικά θα ήθελε να υπάρχει μια λύση γύρω από αυτές τις καθυστερήσεις τις οποίες έχουμε για τη λειτουργία του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου», ανέφερε.

Όσον αφορά την άλλη πλευρά, είπε ότι πιθανόν και η ίδια να αντιλαμβάνεται τις αδυναμίες της, οι οποίες πιθανόν να είναι τεχνικές ή και οικονομικές, «οπότε φαίνεται ότι η κατεύθυνση είναι κοινή προς μια λύση η οποία θα είναι έξω από τη συγκεκριμένη σύμβαση». Διευκρίνισε πώς αναφερόμενος σε λύση εκτός της σύμβασης, εννοείται ότι δεν θα είναι κάτι το οποίο περιγράφεται πλήρως μέσα από τη σύμβαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λύση στο θέμα του καλωδίου έχει ο Τατάρ-Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία
Έπιασαν τόπο οι απειλές των Τούρκων στο Netflix-Μόνο στην Ελλάδα θα προβληθεί το Famagusta
Δημοσιοποίησε και το ΕΛΑΜ τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες
Παίζει για τα χαρτοφυλάκια Μεσογείου ή Περιβάλλοντος το όνομα του Καδή
Τέλος τα εκλογικά βιβλιάρια, θα ψηφίζουμε και με άδεια οδήγησης-Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Συνεχίζεται η συζήτηση για τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Ελάχιστοι οι Ε/κ που έχουν καταφύγει στην "επιτροπή ακίνητης περιουσίας"
Με ΕΕ και ΟΗΕ απαντά η Κυβέρνηση στις προκλήσεις κατοχικού καθεστώτος
Κλείδωσε η τριμερής των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
Τους 28 Κοινοβουλευτικούς Συνεργάτες του δημοσιοποίησε ο ΔΗΣΥ