Συνεχίζεται ο απόηχος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Είναι ξεκάθαρο πως έλειψαν τα λεφτά στην Αστυνομία»

Την ώρα που οι ομάδες προετοιμάζονται για την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου και οι χιλιάδες φίλαθλοι αναμένουν να δουν την μπάλα στη σέντρα, οι αρμόδιοι επιδίδονται σε συζητήσεις επί συζητήσεων σε σχέση με το μέτρο για την μετακίνηση φιλάθλων. Μέχρι τώρα, παρά τις ανακοινώσεις και τις συζητήσεις, δεν έχει κανένας αντιληφθεί με βεβαιότητα που έγκειται το πρόβλημα. Είναι δηλαδή επιχειρησιακή αδυναμία της Αστυνομίας; Είναι μια πολιτική απόφαση για να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο ή μήπως δεν υπάρχουν επαρκή κονδύλια για πληρωμές επιπλέον αστυνομικών; Πάντως, όλη αυτή η συζήτηση φέρνει στο προσκήνιο διαχρονικές αδυναμίες αναφορικά με την αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων.

Οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής που είναι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε όλες αυτές τις συζητήσεις, αφενός δεν ερωτήθηκαν από κανένα, όπως αναφέρουν, και αφετέρου, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ο ρόλος τους είναι να εκτελούν οδηγίες.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, αφού ξεκαθάρισε την υποχρέωση των μελών της Δύναμης να αστυνομεύουν εκεί και όπου διαταχθούν, εστίασε στο ζήτημα των κονδυλίων, τονίζοντας πως, «είναι ξεκάθαρο πως έλειψαν τα λεφτά στην Αστυνομία και κανένας δεν ξέρει γιατί δεν ζητήθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός και θεωρώ ότι αν θα έχει μετακίνηση οπαδών, κάθε Σαββατοκύριακο θα πρέπει να πληρώνουν περίπου 700 Αστυνομικούς, είτε επί καθήκοντι, είτε υπερωριακά. Ένας από τους λόγους της απαγόρευσης, ίσως να είναι και αυτός».

Παράλληλα σημείωσε πως, «η πρόταση που έφθασε στη Βουλή για 65 συμβασιούχους που θα τους τοποθετούσαν στην ΜΜΑΔ, τελικά δεν ήταν για το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό, αλλά ήταν για τις αντιοχλαγογικές ομάδες για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και αυτό γιατί δεν υπάρχουν λεφτά, κάτι που μας δείχνει ότι κινούμαστε σε ένα μοντέλο πατσιαρίσματος και ερασιτεχνισμού».

Μέσα σε όλο αυτό το κύμα αβεβαιότητας, Αστυνομία και Υπουργείο Δικαιοσύνης, ουσιαστικά θέλουν να κερδίσουν χρόνο μέχρι και τον Οκτώβρη, όπου θα τεθούν ενώπιον της Βουλής τα νομοσχέδια για τη βία στα γήπεδα, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι αυτά θα περάσουν, μιας και εκφράστηκαν αρκετές διαφωνίες, κυρίως από τις ομάδες και τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο, προβλέπεται και η διενέργεια αλκοτέστ και ναρκοτέστ σε φιλάθλους.

Κληθείς να σχολιάσει τα νομοσχέδια ο κ. Λοϊζίδης, επεσήμανε πως ως συντεχνία διαφωνούν κάθετα με τις προτάσεις στα νομοσχέδια αναφορικά με το αλκοτέστ και νάρκωτεστ, εξηγώντας ότι, «ο λόγος της διαφωνίας μας είναι γιατί δεν έχουμε τις εγκαταστάσεις για να γίνονται αλκοτέστ και νάρκωτεστ, επίσης χρειάζονται πάνω από 100 αστυνομικοί να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτά». Επιπλέον, όπως είπε ο Πρόεδρος της συντεχνίας Ισότητα, μέσα στο νομοσχέδιο προνοείται πως, όποιος εντοπίζεται είτε υπό την επήρεια αλκοόλης, είτε υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα πρέπει να φεύγει 500 μέτρα από το γήπεδο, υπογραμμίζοντας πως, «εμείς ήμαστε άνθρωποι πρώτα και μετά αστυνομικοί. Όταν βρίσκω ένα μεθυσμένο θα τον αφήσω απλά να φεύγει από το γήπεδο, χωρίς να με νοιάζει η υπόλοιπη κοινωνία; Αυτό το μέτρο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανακοίνωση του ΠΑΣΠ για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Η λύση είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας»

Ζητήματα φαίνεται να προκύπτουν και με τις εγκαταστάσεις, με το κ. Λοϊζίδη, να θέτει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερό κάγκελο στις εισόδους των γηπέδων, δεν υπάρχουν σταθερές περιφράξεις πρώτης περιμέτρου γύρω από τα γήπεδα και όπως είπε, «μέχρι σήμερα όλα αυτά τα παίρνει η Αστυνομία, είτε παίζουν στην Πάφο, είτε στη Λευκωσία, οι αστυνομικοί φορτώνονται τα κάγκελα και τα μεταφέρουν για κάθε γήπεδο».

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την ασφάλεια διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων είναι και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης. Άλλωστε ήταν εκ των ουκ άνευ η σωστή λειτουργία CCTV στα γήπεδα για την ορθή εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου, ενώ ακόμη και σήμερα οι κάμερες σε κάποια από τα γήπεδα είναι σε κακή κατάσταση και αυτό φαίνεται μέσα από τις εικόνες από καταζητούμενα πρόσωπα που συμμετείχαν σε επεισόδια, που κατά καιρούς δημοσιεύει η Αστυνομία.

Αρμόδια πηγή που μίλησε στον REPORTER, επεσήμανε, «πως δεν υπάρχει κάποια οδηγία προς τους υπεύθυνους των γηπέδων να ανανεώνουν τις κάμερες ασφαλείας, άρα ο κάθε ένας τις ανανεώνει όποτε και αν θέλει. Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, ωστόσο υπάρχουν γήπεδα που έχουν παλιά συστήματα ασφαλείας και ο λόγος είναι το κόστος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών ο Κίκης-«Αν δεν το μυρίζεται η ΚΟΠ, να πάνε στον ωριλά»

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Την προεδρία του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) ανέλαβε η Κύπρος
Αίσιο τέλος-Εντοπίστηκε και είναι καλά στην υγεία της η 13χρονη
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Υπό ανάκριση ο 18χρονος που συνελήφθη για την κλοπή τριών οχημάτων-Θα αφεθεί ελεύθερος
Σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση οι σφαίρες στο Βατί-Στάλθηκαν για επιστημονικές εξετάσεις
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»