Επ. Ισότητας: Τις γυναίκες αθλήτριες αντί να τις συγχαίρουμε, βρίσκουμε πάντα κάτι και εστιαζόμαστε στο αρνητικό

Τις γυναίκες αθλήτριες αντί να τις συγχαίρουμε, βρίσκουμε πάντα ένα κάτι τι διαφορετικό και εστιαζόμαστε στο αρνητικό, δηλώνει σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

«Είναι ένα στερεότυπο, βαθιά ριζωμένο σε αυτές τις πατριαρχικές αντιλήψεις και αυτό πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι μετά από 128 χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων βλέπουμε την ισότιμη πλέον συμμετοχή γυναικών και ανδρών στους Ολυμπιακούς και αυτό στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και όλες και αναγνωρίζεται σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων ο γυναικείος αθλητισμός και η ισότητα των φύλων.

Η κ. Χριστοδούλου παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, στους οποίους η διοργανώτρια χώρα έβαλε στόχο και το πέτυχε να έχει ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Από το 2% του 1900 στο 50% του 2024 η συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Όπως αναφέρει η Επίτροπος, έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε όσον αφορά την ισότητα στην Κύπρο στον αθλητισμό.

Σε παρατήρηση ότι το Παρίσι 2024 δικαίως ονομάζεται ως η διοργάνωση της ισότητας, καθότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που θα λάβουν μέρος είναι ίσος, ενώ και το 1900 το Παρίσι πάλι έγραψε ιστορία επιτρέποντας σε δύο αθλήματα τη συμμετοχή γυναικών, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων είπε ότι η συμμετοχή των γυναικών το 1900 άγγιζε ένα ποσοστό 2%.

«Είναι γεγονός ότι η Γαλλία πρωτοπορεί σε θέματα ισότητας και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι μετά από 128 χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων βλέπουμε την ισότιμη πλέον συμμετοχή γυναικών και ανδρών στους Ολυμπιακούς και αυτό νομίζω στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους και όλες και αναγνωρίζεται επιτέλους σε εκείνο το επίπεδο, στο επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων ο γυναικείος αθλητισμός και η ισότητα των φύλων», πρόσθεσε.

Σε σχόλιο ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία της ολυμπιακής της ομάδας της Κύπρου είναι γυναίκες, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν είναι ο στόχος να είναι περισσότερες οι γυναίκες ή οι άνδρες σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό ή οποιονδήποτε τομέα.

«Ο στόχος είναι να δίδεται η ευκαιρία σε όλους και όλες ανεξαρτήτως του φύλου και να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή, διότι με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε ένα μήνυμα προς την ευρύτερη κοινωνία, κυρίως σε νεαρότερες γενιές ότι μπορούν και οι γυναίκες να ενασχοληθούν με τον αθλητισμό όπως φυσικά και οι άνδρες», σημείωσε.   

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η πορεία των αθλητριών προς την ισότητα παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο ή αποτελεί κατάκτηση, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε όσον αφορά την ισότητα στην Κύπρο στον αθλητισμό.

Σε ό,τι αφορά τον ομαδικό και τον ατομικό αθλητισμό, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων ανέφερε ότι «βλέπουμε να υπάρχει μια καλή συμμετοχή και να προωθείται ο γυναικείος αθλητισμός όσον αφορά το ατομικό επίπεδο».

«Όσον αφορά όμως το ομαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του αθλητισμού, εκείνο που παρατηρούμε ακόμα είναι ότι δεν υπάρχει, αν θέλετε, η ισότιμη και ίση πρόσβαση προς τον αθλητισμό και ως κοινωνία ευρύτερα, θεωρούμε ακόμη δυστυχώς ότι δεν θεωρείται ισότιμος ο γυναικείος αθλητισμός όπως και ο ανδρικός», είπε.

Ακούμε πολλές φορές ακόμα, πρόσθεσε, «να υπάρχει χάσμα αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών στα ομαδικά. Ακούμε επίσης το επιχείρημα ότι ο γυναικείος αθλητισμός δεν επιφέρει τα ίδια εισοδήματα όσο ο ανδρικός αθλητισμός και ως εκ τούτου δεν επενδύουμε».

«Δική μου προσωπική άποψη είναι ότι είναι ακριβώς ο λόγος που πρέπει να επενδύσουμε και στον γυναικείο αθλητισμό», επισήμανε.

Όπως είπε, αυτά που προσπαθούν τώρα στην Κύπρο να προωθήσουν σε ό,τι αφορά τον γυναικείο αθλητισμό, ότι πρέπει να επενδύσουν οικονομικά και άλλως πως στον γυναικείο αθλητισμό, στην Αμερική είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του 70, για να δούμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα το 2024.

«Άρα και εμείς σαν Κύπρος πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να επενδύουμε προς το γυναικείο αθλητισμό , ώστε να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα τόσο σε εισοδήματα αλλά κυρίως προς τα μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε στην κοινωνία. Και τα ΜΜΕ θεωρούμε ότι παίζουν μεγάλο ρόλο προς την προώθηση του γυναικείου και του ανδρικού αθλητισμού», ανέφερε.

Παρατηρούμε, συνέχισε η Επίτροπος Ισότητας, «ότι δεν προωθείται ούτε από τα ΜΜΕ ο γυναικείος αθλητισμός όσο ο ανδρικός». «Ένα παράδειγμα είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του γυναικείου ποδοσφαίρου, το οποίο δεν είχε την ίδια δημοσιότητα όσο έχει το ανδρικό ποδόσφαιρο σε εκείνο το επίπεδο στην Κύπρο, ενώ τα γήπεδα ήταν γεμάτα και γιορτάζαμε τον γυναικείο αθλητισμό στη χώρα όπου είχε γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», πρόσθεσε.

Εκείνο, είπε η κ. Χριστοδούλου, που τους έκανε εντύπωση στο γραφείο ήταν ότι καθημερινά μελετούσαν στον έντυπο Τύπο, πόσες φωτογραφίες γυναικών αθλητριών υπάρχουν, πόσα άρθρα υπάρχουν σε σύγκριση με τα αντρικά, και ήταν σχεδόν μηδενικός ο αριθμός που έβρισκαν σε φωτογραφίες αθλητριών σε άρθρα που αφορούσαν τον γυναικείο αθλητισμό, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

«Το εντυπωσιακό ήταν ότι τα ΜΜΕ αμέσως μετά τη σεξουαλική παρενόχληση του προπονητή προς την Αρχηγό της ισπανικής ομάδας, αφού κέρδισαν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, είχαν γεμίσει με φωτογραφίες της αθλήτριας ως θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης», σημείωσε. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι μεν σωστό να ενημερώνουμε τον κόσμο για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και πρέπει να βρίσκονται στην επιφάνεια αλλά την ίδια στιγμή δεν είχαμε παρουσιάσει αυτές τις γυναίκες ως πρωταθλήτριες ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος αλλά τις είχαμε παρουσιάσει μόνο ως θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης».

Έθεσε το ερώτημα «τι είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε νέες γυναίκες», δίνοντας την απάντηση: «το πιο πιθανόν είναι 'μην ασχοληθείτε με τον αθλητισμό διότι θα καταλήξετε ως θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης'».

Δεν είναι μόνο αυτό, είπε η Επίτροπος Ισότητας Φύλων, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνο θύματα.

«Οι γυναίκες είναι ενδυναμωμένες, γνωρίζουν τι θέλουν, ξέρουν που θέλουν να φτάσουν και αυτό που πρέπει και εμείς ως πολιτεία και ο αθλητισμός ως αθλητισμός να δώσει και το χώρο στις γυναίκες, στα κορίτσια ώστε να είναι και αυτές πρωταθλήτριες και να γιορτάζουμε τις δικές τους ιστορίες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή αφετηρία για την ισότητα και ενδυνάμωση των γυναικών, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι φυσικά θεωρεί ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει όλα αυτά και ακόμα περισσότερο για τις γυναίκες, διότι όλες οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού ξεκινούν ακριβώς από το γεγονός ότι προωθεί την αριστεία, τον σεβασμό, την φιλία, αλλά και σε ατομικό επίπεδο ενισχύει τις ηγετικές ικανότητες, αλλά και την αυτοπεποίθηση και την ενδυνάμωση.

«Και είναι ακριβώς ένας από τους κύριους λόγους, γιατί πρέπει να υπάρχει ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στον αθλητισμό για να έχουμε ακόμα πιο ενδυναμωμένους και ενδυναμωμένες νέες και νέους», ανέφερε.   

Σε ερώτηση αν από όλες τις επαφές που έχει κάνει σήμερα έχουν γίνει κάποια βήματα προς την ισότητα ή έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι γενικά για την ισότητα θεωρεί ότι έχουν αναβαθμίσει τα θέματα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

«Τα έχουμε συνεχώς στην επιφάνεια με στόχο να δημιουργούμε κριτική σκέψη, να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιηθούμε, γιατί ακριβώς αφορά κουλτούρα και ένας από τους στόχους του γραφείου είναι να θεμελιώσουμε την κουλτούρα της ισότητας, μέσα από ενημέρωση αλλά και μέσα από ολιστικές προσεγγίσεις και στοχευμένες πολιτικές», ανέφερε.

Τον τελευταίο χρόνο, πρόσθεσε, «έχουν γίνει πάρα πολλές δράσεις και πολιτικές προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας και ενισχύοντας όμως περισσότερες συνέργειες και συνεργασίες και με την κοινωνία των πολιτών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προωθήσουμε τα θέματα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την παρουσία και συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό γενικότερα, είπε ότι πάντα υπάρχει χώρος για την παρουσία και τη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και σε όλα τα επίπεδα που αφορούν τον αθλητισμό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινούμαστε.

«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στην στρατηγική για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών 2024-2026 περιλαμβάνουμε το "γυναίκα και αθλητισμός", διότι η Κυβέρνηση δίδει βαρύτητα στον αθλητισμό γενικότερα και για τα θέματα ισότητας ως οριζόντια πολιτική δεν μπορούσε να απουσιάζει η ισότητα στον αθλητισμό. Και είναι αλήθεια με τον ΚΟΑ έχουμε αρχίσει μια συνεργασία και προχωρούμε στρατηγικά για να προωθήσουμε τον αθλητισμό και στις νέες όπως εξίσου και στους νέους», σημείωσε.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στο μνημόνιο συνεργασίας που έχουν συνάψει με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, και προς εκείνη την κατεύθυνση ήδη έχουν αρχίσει την υλοποίηση του μνημονίου, έχουν αρχίσει κάποια εργαστήρια με νέους και νέες προπονητές και προπονήτριες, «που μιλούμε για τα στερεότυπα , την αποδόμηση των στερεοτύπων, έχουμε αναφερθεί και σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις τι είναι, που αρχίζει και που σταματά, για το σεβασμό και για τον τρόπο που προωθούμε γυναίκες και άνδρες στον αθλητισμό και συγκεκριμένα για την καλαθοσφαίριση μέσα από τον μνημόνιο συνεργασίας», όπως είπε.   

«Την ισότητα των φύλων δεν πρέπει να την θεωρούμε ως ακόμα ένα πρόβλημα που έχουμε να λύσουμε αλλά είναι η λύση και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαζόμαστε . Οι γυναίκες αποτελούν το 50%, 51% του πληθυσμού μας και πρέπει επιτέλους να τις αντιμετωπίσουμε ως ισότιμα μέλη του πληθυσμού σε όλους τους τομείς είτε είναι ο αθλητισμός, η εργασία, η διπλωματία, η ναυτιλία, μεταξύ πολλών άλλων», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει μια ανάρτηση της Ελληνίδας Πρωταθλήτριας Κατερίνας Στεφανίδη στα κοινωνικά της δίκτυα  στην οποία ξέσπασε για σχόλια που άκουσε για το φαγητό που κατανάλωνε, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος, λέγοντας τι πρέπει να πετύχει ως αθλήτρια για να μην έχει τον κάθε ένα να της λέει τι και πόσο τρώει, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων είπε ότι είναι το ίδιο που είχε αναφερθεί στο παράδειγμα με την Αρχηγό της ισπανικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Τις γυναίκες τις αθλήτριες αντί να τις γιορτάζουμε, βρίσκουμε πάντα ένα μικρό κάτι τι διαφορετικό και εστιαζόμαστε στο αρνητικό. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι ένα στερεότυπο, βαθιά ριζωμένο σε αυτές τις πατριαρχικές αντιλήψεις και αυτό πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικών του εκδηλώσεων
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής