Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα κατεχόμενα οι συλλήψεις σφετεριστών-Ζητούν να ερευνηθεί η... Κυπριακή Δημοκρατία

Το ΕΔΑΔ και η ΚΣΣΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα κατά της ε/κ πλευράς για το θέμα των συλλήψεων ατόμων για το περιουσιακό, υποστήριξε ο Ογουζχάν Xασίπογλου, «βουλευτής», Αμμοχώστου του ΚΕΕ, μιλώντας στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Χασίπογλου μίλησε για άδικες προσπάθειες σύλληψης με βάση τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και δήλωσε ότι «η επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είναι «ένα αποτελεσματικό μέσο εσωτερικού δικαίου».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Χασίπογλου μιλούσε σε συνεδρία της Επιτροπής στα Τίρανα, όπου συζητήθηκε η έκθεση του Βουλευτή, Κωνσταντίνου Ευσταθίου σχετικά με το ρόλο της ΚΣΣΕ και των Βουλευτών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και έγκαιρης εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ. Ο Ελληνοκύπριος δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης έκανε επίσης μια παρουσίαση σχετικά με τις αποτελεσματικές μεθόδους για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, προστίθεται.

Στην ομιλία του, ο Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να παίζουν ρόλο στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων» και υποστήριξε ότι «η ε/κ διοίκηση πολιτικοποίησε το θέμα με τις πρόσφατες συλλήψεις».

Αναφέροντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί εσωτερικού δικαίου που υιοθετούνται από το ΕΔΑΔ για κάθε χώρα, είπε ότι «η επιτροπή ακίνητης περιουσίας ιδρύθηκε σχετικά με τις περιουσίες που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι στην τδβκ πριν από το 1974 και έγινε αποδεκτή ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο» και με βάση τον σχετικό «νόμο», «ο αποδέκτης των Ελληνοκυπρίων ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών της τδβκ αντί της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Ο «νόμος αριθ. 67/2005», συνέχισε, έχει περάσει από την εξέταση και έγκριση του ΕΔΑΔ. «Αντιθέτως, η Κυπριακή Δημοκρατία επινόησε τον θεσμό του Κηδεμόνα ειδικά για τις περιουσιακές αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων που άφησαν περιουσία στο νότο, ψήφισε το νόμο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και περιόρισε τα περιουσιακά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νότο», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις συλλήψεις ατόμων για καταπάτηση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, ο κ. Χασίπογλου υποστήριξε ότι «οι συλλήψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό δίκαιο και το ΕΔΑΔ και η ΚΣΣΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνα κατά της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου το συντομότερο δυνατό», όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας είναι μέλος, για την έναρξη αυτών των ερευνών. «Αποτελεί μεγάλη αντίφαση και ασυνέπεια το γεγονός ότι από τη μια πλευρά, ο δικηγόρος, και Βουλευτής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που έχει πολλές αιτήσεις στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας, έρχεται στην Επιτροπή Νομικών και παρουσιάζει μια έκθεση για το ‘πώς να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ’ και παρουσιάζει ακαδημαϊκές απόψεις στην επιτροπή, από την άλλη πλευρά, προσπαθούν να εμποδίσουν τις αποφάσεις της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, τις οποίες η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, της οποίας είναι πολίτες, αναγνωρίζει ως αποτελεσματικό εσωτερικό δίκαιο. Έθεσα αυτή την αντιφατική κατάσταση υπόψη όλων των Βουλευτών της επιτροπής», είπε.

Ο κ. Χασίπογλου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΚΔ απαλλοτριώνει τουρκοκυπριακές περιουσίες στο «νότο», όπως αναφέρθηκε στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς πληρωμή, τις ενοικιάζει χωρίς άδεια και περιορίζει το δικαίωμα διάθεσης τους. «Αυτό το διπλό μέτρο της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου έχει τεθεί στην ατζέντα της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία είναι η πιο αρμόδια επιτροπή όσον αφορά το ΕΔΑΔ, και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά το θέμα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη