Έγιναν όλα τα διαβήματα για την παρουσία Ορμπάν στον ΟΤΚ-Εάν χρειαστεί θα γίνουν και άλλες ενέργειες

Διαχρονικά ενεργοποιούμε και επιστρατεύουμε την ισχυρή μας διπλωματία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας είναι μεγαλύτερο από τα γεωγραφικά της όρια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες της Τουρκίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, αλλά και κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΤΚ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτές οι προσπάθειες, βεβαίως, από την Τουρκία και από το κατοχικό καθεστώς είναι διαχρονικές. Και διαχρονικά είναι που ενεργοποιούμε, επιστρατεύουμε την ισχυρή μας διπλωματία.

Το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας είναι σαφώς μεγαλύτερο από τα γεωγραφικά μας όρια και αυτό φαίνεται και αποδεικνύεται μέσα από τις προσπάθειες και των τελευταίων μηνών, αλλά και διαχρονικά.

Είναι ασφαλώς και ο λόγος που και το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει εκδώσει ανακοίνωση μόλις ενημερώθηκε για την παρουσία ηγέτη κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ο ίδιος ως Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπορέλ, με γραπτή του δήλωση, έχει ξεκαθαρίσει πρώτον, την στήριξή του στο μοναδικό αναγνωρισμένο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, το αυτονόητο, αλλά και την ίδια στιγμή, αποσαφηνίζοντας ότι η παρουσία του Προέδρου της Ουγγαρίας δεν ήταν ως Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για αυτό το εξάμηνο, αλλά υπό την ιδιότητά του ως ηγέτης κράτους μέλους, που και αυτό ακόμη δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ήδη, έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά διαβήματα από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν οι όποιες επόμενες ενέργειες κριθεί ότι πρέπει να γίνουν.

Εκείνο, το οποίο έχει σημασία και εκείνο, το οποίο αποδεικνύει ακόμα μια φορά είναι ότι, ναι, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτή η αυτονόητη αλληλεγγύη, αυτή η αυτονόητη στήριξη στο διεθνές δίκαιο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως το αναγνωρισμένο κράτος».

Κομματικές αντιδράσεις

Την παρουσία Ορμπάν σχολίασε και ο ΔΗΣΥ. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα τόνισε πως «η προσφιλής και συστηματική τακτική της Τουρκίας να προωθεί με κάθε τρόπο την αναγνώριση του ψευδοκράτους στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών είναι απαράδεχτη και καταδικαστέα».

«Αυτό όμως το οποίο συνιστά τεράστια πρόκληση και μας θλίβει περισσότερο είναι η απογοητευτική στάση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, του οποίου η χώρα ασκεί και την Προεδρία της ΕΕ. Παραγνωρίζοντας, με την παρουσία του στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τα ψηφίσματα των ΗΕ», ανέφερε ο ΔΗΣΥ.

«Πρόκειται για μια ενέργεια που συνιστά περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο και αντιτίθεται στις ίδιες τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ», σημείωσε.

«Σημειώνουμε τη συμπαράσταση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, όπως εκφράστηκε μέσα από την καθαρή στάση του Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Ζοζέ Μπορέλ, οι οποίοι αποδοκίμασαν τη στάση Ορμπάν δηλώνοντας ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως το νόμιμο κράτος στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και καλούμε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να παραμείνουν πιστά στις αρχές της αλληλεγγύης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αποδοκιμάζοντας τέτοιες ενέργειες που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενότητα και συνεργασία», κατέληξε.

Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την παρουσία του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, κ. Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ, στη Σύνοδο των τουρκογενών κρατών, στην οποία παρέστη και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Την ίδια ώρα χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση του ECR το οποίο με επίσημη δήλωση του, από τον συμπροέδρου του ECR Nicola Procaccini, ο οποίος σημείωσε με έμφαση, ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και πώς, πατριωτισμός σημαίνει υπεράσπιση των ευρωπαϊκών εθνών, όχι υποστήριξη παράνομων κατοχικών καθεστώτων», σημείωσε το κόμμα.

«Όπως είχαμε εξαγγείλει, ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή θα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και η προβολή του κυπριακού ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ