Πρόταση νόμου για κουμπί πανικού μετά τη γυναικοκτονία στην Πάφο

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζήτησε το θέμα της γυναικοκτονίας που σημειώθηκε τις 14 Ιουνίου στην Πάφο, σε συνδυασμό με την πρόταση νόμου που κατέθεσε Παύλου Μυλωνά και συνυπογράψαμε, σε σχέση με την δημιουργία της έξυπνης εφαρμογής «κουμπί πανικού», για την προστασία γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως, «ο υπουργός Δικαιοσύνης μας ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πειθαρχική διερεύνηση εναντίον των εμπλεκόμενων μελών της αστυνομίας, η οποία εντοπίζει εκ πρώτης όψεως πειθαρχικά αδικήματα. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».

Όπως είπε, «επειδή ακούστηκαν από κάποιους προβληματισμοί, σε σχέση με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της άτυχης γυναίκας, να αναφέρω ότι πολλά από τα θύματα βίας δεν μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση ή να κρίνουν τα δεδομένα σε σχέση με τον σύντροφο τους, με τον τρόπο που μπορεί να το κάνει ένας τρίτος παρατηρητής. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του λεγόμενου Battered woman syndrome, το οποίο εμφανίζεται στις γυναίκες που έχουν βιώσει για πολλά χρόνια συζυγική, συντροφική βία. Συνεπώς, δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις αντιδράσεις των θυμάτων βίας με την ψυχρή λογική ενός τρίτου προσώπου».

Επιπρόσθετα η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι, «κάποιος που έχει μελετήσει το συγκεκριμένο σύνδρομο, βλέπει ότι τα θύματα βίας καταντούν έρμαιο στις ορέξεις των θυτών, οι οποίοι τα απομονώνουν και δεν τους επιτρέπουν να έχουν πρόσβαση ούτε και σε κινητά τηλέφωνα, ούτε σε άλλους τρόπους επικοινωνίας, ώστε να τα έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους. Σε ότι αφορά την έξυπνη εφαρμογή «κουμπί πανικού», ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι έγιναν ήδη βήματα για την υιοθέτηση μιας τέτοιας εφαρμογής, σε συνεργασία με την CYTA και η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Αυτό που λέχθηκε, είναι ότι θα πρόκειται για την εγκατάσταση μια εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα έξυπνης τεχνολογίας, μέσω της οποίας θα αποστέλλεται ειδοποίηση στην CYTA από την οποία θα ενημερώνεται άμεσα η αστυνομία για να επέμβει. Ο χρόνος ανταπόκρισης της αστυνομίας στο περιστατικό δεν μπορεί να καθοριστεί από τώρα λόγω αστάθμητων παραγόντων».

«Από πλευράς εμπλεκόμενων συνδέσμων και οργανώσεων εκφράστηκαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Τέθηκαν διάφορα ζητήματα ως προς την πρακτική εφαρμογή αυτής της λειτουργίας, όπως το πως θα τύχουν χειρισμού περιπτώσεις όπου τα θύματα δυσκολεύονται να χειριστούν τεχνολογικά αυτή την εφαρμογή, ο χρόνος αντίδρασης από πλευράς αστυνομίας μετά την λήψη του σήματος κινδύνου. Πως μπορεί να λειτουργεί αυτή η εφαρμογή χωρίς να απαιτείται η σύνδεση μέσω Wi-Fi ή 4G, ή αν υπάρχουν άλλα συστήματα που να χρησιμοποιούν άλλους τρόπους σύνδεσης και επικοινωνίας», πρόσθεσε επίσης.

Παράλληλα η βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε πως, «ακούστηκαν και απόψεις για την δημιουργία μιας συσκευής που να καταγράφει και ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια ως τεκμήρια στο δικαστήριο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικά θέματα για κάποιες εισηγήσεις. Θέση μου είναι ότι το Σύνταγμα χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό για ουσιώδη θέματα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εισακούσει τις εκκλήσεις του ΣΠΑΒΟ και άλλων εθελοντικών οργανώσεων και να αυξήσει την κρατική χορηγία, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα διάφορα προγράμματα και δράσεις ανεμπόδιστα, δεδομένης και της συνεχούς αύξησης των περιστατικών βίας κατά των γυναικών.  Στόχος όλων είναι η προστασία των θυμάτων. Υπάρχει η καλή θέληση για συνεργασία ώστε να λειτουργήσει ένα ακόμα μέτρο προστασίας των θυμάτων, παρά τις όποιες αδυναμίες ενδεχομένως να υπάρχουν στο αρχικό στάδιο της λειτουργίας του».

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»