Ο Εισαγγελέας θα ελέγξει το Νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό των εξουσιών του-Ήγειρε θέμα στον Χαρτσιώτη η Ειρήνη

Ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης, έθεσε εκ νέου η Ειρήνη Χαραλαμπίδου το θέμα του διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως δήλωσε μετά την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η βουλευτής του ΑΚΕΛ, «ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σύντομα θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία».

Πρόσθεσε παράλληλα ότι, «εδώ εγείρεται ένα μείζον θέμα. Πως θα τύχει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία η όλη προσπάθεια από τη στιγμή που ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την κάθετη διαφωνία του για τον διαχωρισμό των εξουσιών, παρά την προεκλογική δέσμευση του προέδρου της Δημοκρατίας. Να υπενθυμίσω ότι στη διάρκεια συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, στην επιτροπή Νομικών, ο Γ. Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη, ότι ο Πρόεδρος παραπληροφορήθηκε από τους συνεργάτες του και γι’ αυτό συμφώνησε με τον διαχωρισμό, ενώ σε μια πιο πρόσφατη συνεδρία στο κοινοβούλιο κατηγόρησε γενικά και αόριστα ότι υποσκάπτουμε το θεσμό σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, λες και κάποιοι βουλευτές μπορούν να επιβάλουν την άποψη τους στις Βρυξέλλες». 

Όπως ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, «προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια θεσμικά ζητήματα και διλήμματα, διερωτώμαι γιατί δεν εμπλέκουμε σε τέτοιες διαδικασίες διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου για το διαχωρισμό εξουσιών του Εισαγγελέα στην περίπτωση της Μάλτας, στην οποία επίσης εφαρμόζεται το Κοινοδίκαιο. Στην διαδικασία διαχωρισμού των εξουσιών στην περίπτωση της Μάλτας, η Επιτροπή της Βενετίας, είχε αποφασιστική εμπλοκή στην όλη προσπάθεια και δεν ήταν απλά συμβουλευτικός ο ρόλος της. Θεωρώ, ότι και εμείς θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια τέτοια διαδικασία, δεδομένης της εκπεφρασμένης αντίθεσης του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Εισαγγελέα με την ουσία του ζητήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο διαχωρισμός εξουσιών πίσω από τις λέξεις και το Δικαστήριο ως τελευταίο οχυρό

Δειτε Επισης

Πρώτη συνάντηση με τη Φον ντερ Λάιεν είχαν οι υποψήφιοι για τη νέα Κομισιόν
Διαβεβαίωση αρμόδιας επιτροπής ΕΚ για Επιτρόπους-«Θα ενεργήσουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες»
Επίσπευση διαδικασίας για αναθεώρησης νομοθεσίας ΡΙΚ ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπέγραψε την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας
ΠτΔ: Ο Κρανιδιώτης ήταν κυνηγός του ονείρου και θιασώτης του εφικτού
Τον ερχόμενο Μάρτιο το συνέδριο του ΡΤΚ-Ξανά υποψήφιος ο Έρχουρμαν
Διεθνές ενδιαφέρον για την απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη (pics)
«Μία μαύρη μέρα για την Ελεγκτική, κατάμαυρη για την Κύπρο»-Κατηγορηματικός ο Οδυσσέας
Αντιδράσεις κομμάτων και πολιτικών προσώπων στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Σήκωσε το γάντι η Κυβέρνηση και απάντησε στα πυρά Οδυσσέα σε ΠτΔ-«Απορρίπτουμε αυτή την αντίληψη»