Εννέα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό-Πέραν των 140.000 ευρώ το κόστος
Στέλιος Χαραλάμπους 06:57 - 07 Ιουλίου 2024
Οι επιπτώσεις μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά είναι συνήθως πολλές και αυτό διότι, πέραν από τις προφανείς καταστροφές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα, αλλάζει και τη μορφολογία του εδάφους, με αποτέλεσμα κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας, καθώς το χώμα είναι σκληρό και δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό, ενώ δεν υπάρχει βλάστηση για να αποτρέψει τα νερά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η μεγάλη έγνοια των αρμοδίων μετά της καταστροφικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό τον Αύγουστο του 2023, ήταν η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αποτραπεί μια δεύτερη καταστροφή.
Το ζήτημα, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, έπειτα από ερώτηση της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου προς το αρμόδιο Υπουργείο, για το πού βρίσκονται τα αντιπλημμυρικά έργα. Απαντώντας στην ερώτηση η υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, ενημέρωσε πως, «το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Λεμεσού μελέτησε επισταμένα και διεξοδικά τις λεκάνες απορροών των υδατορεμάτων που διέρχονταν από τις πληγείσες περιοχές και αφού εντόπισε τα κρίσιμα σημεία, προέβη στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων».
Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας, έγιναν συνολικά εννέα αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων τα δυο στην κοινότητα Αψιού και τα επτά εντός των ορίων της Παραμύθας, με το συνολικό κόστος των έργων να ανέρχεται στις €114.000. Τα σημεία όπου έγιναν τα αντιπλημμυρικά έργα επιλέγηκαν έπειτα από σχετική μελέτη, η οποία κατέδειξε ότι τα συγκεκριμένα σημεία υπέστησαν τις περισσότερες ζημιές από τις πυρκαγιές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπασμένα γυαλιά προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πελαθούσα
Επιπλέον, η υπουργός, σημείωσε πως, «έχει ολοκληρωθεί η βρόχινη περίοδος και επιβεβαιώθηκε η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα των έργων που έχουν κατασκευαστεί».
Τα αντιπλημμυρικά έργα, περιλάμβαναν τοποθέτηση λιθοπλήρωτων συρματοκιβώτιων. Πρόκειται για μικρά τεχνικά έργα με πέτρα, τα οποία περιορίζουν τη ροή και μειώνουν την ταχύτητα του νερού για να αποφευχθούν οι πλημμύρες.
Αναφορικά με την αποκατάσταση της καμένης άγριας βλάστησης, όπως σημείωσε η υπουργός, έπειτα από ενημέρωση που έτυχε από το Τμήμα Δασών, αυτή θα επανέλθει μέσω της φυσικής διαδικασίας, προσθέτοντας πως, «η προϋπάρχουσα φυσική βλάστηση αποτελείτο κυρίως από θαμνώνες, οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να πρεμνοβλαστούν από μόνοι τους. Για τον λόγο αυτό, δεν υφίσταται ανάγκη για σχεδιασμό δράσεων για υποβοήθηση της αποκατάστασης της βλάστησης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναμμένο αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό δάσος Πάφου-Τέθηκε έγκαιρα υπό έλεγχο
Προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της καμένης γης, το Τμήμα Δασών εφαρμόζει από το 2019 το Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε Κοινοτικά Συμβούλια, σε συνεργασία με οργανωμένα σύνολα, να εξασφαλίσουν δωρεάν δενδρύλλια.
Στο πλαίσιο του υπό αναφορά Προγράμματος, τέσσερις από τις πυρόπληκτες Κοινότητες υπέβαλαν αιτήσεις και τους παραχωρήθηκαν δωρεάν δενδρύλλια. Συγκεκριμένα στην Απεσιά δόθηκαν 140 φυτά, στο Καπηλειό 320 φυτά, στη Φασούλα 640 φυτά και στη Γεράσα 480 φυτά.
Η πρόθεση ήταν να φυτευτούν σε δημόσιους χώρους πρασίνου, εντός των κοινοτικών ορίων, δράση που θα συμβάλει στην ενίσχυση του πρασίνου στις εν λόγω Κοινότητες, οι οποίες πλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά.