Προβληματισμός για τους παράνομους σκυβαλότοπους και τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Στέλιος Χαραλάμπους 06:58 - 07 Ιουλίου 2024
Ανησυχία προκαλούν στους αρμοδίους οι παράνομοι σκυβαλότοποι, οι οποίοι «ξεφυτρώνουν» ο ένας μετά τον άλλο σε διάφορα σημεία της Κύπρου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σωρεία προβλημάτων. Εις γνώση των αρμοδίων αυτή τη στιγμή είναι 120 παράνομοι χώροι, όπου ο κάθε ένας μπορεί να πετάξει τα απορρίμματα του, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο αριθμός των σημείων που αφήνονται σκουπίδια κάθε λογής, από έπιπλα μέχρι τρόφιμα, είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο προβληματισμός εντείνεται ακόμη περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι τα τέλη Ιουνίου ανταποκρίθηκε σε 355 πυρκαγιές σε παράνομους σκυβαλότοπους, οι οποίες επεκτείνονται και θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και περιουσίες. Τελευταίο παράδειγμα, η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάφο, η οποία ξεκίνησε από παράνομο χώρο απόρριψης σκουπιδιών και επεκτάθηκε, καίγοντας δέντρα και άγρια βλάστηση, ενώ προκάλεσε ζημιές και σε περιουσίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπασμένα γυαλιά προκάλεσαν την πυρκαγιά στην Πελαθούσα
Μιλώντας στον REPORTER, ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφέρθηκε στις αιτίες που οδηγούν στην δημιουργία παράνομων σκυβαλότοπων, εξηγώντας πως, «για να πάει ένας πολίτης να πετάξει τα σκουπίδια του στους χώρους διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει να πληρώσει και για αυτό επιλέγουν να δημιουργούν παράνομους χώρους, για να πετούν τα σκουπίδια τους».
Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοπέμπτου, έκανε ειδική αναφορά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για τους πολίτες σε απομακρυσμένες κοινότητες και όπως επεσήμανε ο βουλευτής των Οικολόγων, «επειδή δεν δόθηκαν λύσεις για αυτές τις κοινότητες, ορισμένοι κοινοτάρχες κάνουν από μόνη τους πράσινα σημεία όπου μπορούν να πετούν οι πολίτες τα απόβλητα τους και να τα μεταφέρει η κοινότητα στους χώρους διαχείρισης αποβλήτων, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις τους στοιχίζει ο κούκος αηδόνι. Δεν ξέρει ο κόσμος τι θα κάνει με τα ογκώδη απόβλητα».
Επιπλέον, ο κίνδυνος σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν ελλοχεύει μόνο στο ότι μπορεί να προκληθεί φωτιά στα σκουπίδια η οποία στη συνέχεια θα επεκταθεί, αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, «μπορεί τα ίδια τα απόβλητα να προκαλέσουν την πυρκαγιά. Αν κάποια από τα απόβλητα που κατά καιρούς θάβονται κάτω από το χώμα στις χωματερές είχαν φυσική προέλευση, όπως είναι φλούδες φρούτων, κλαδιά ακόμα και αποφάγια, αυτά όταν βρεθούν κάτω από τη γη χωρίς αέρα, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα λόγω των αναερόβιων μυκήτων. Αυτοί οι μύκητες παράγουν ένα αέριο, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και μπορεί να προκαλέσει φωτιά, η οποία στη συνέχεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβήσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οι πρώτες ενδείξεις για την πυρκαγιά στην Πάφο-Φαίνεται να ξεκίνησε από παράνομο σκυβαλότοπο
Επίσης, πέραν από τους κινδύνους για πρόκληση πυρκαγιών, οι παράνομοι σκυβαλότοποι προκαλούν και σωρεία άλλων προβλημάτων στο φυσικό περιβάλλον, τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο. «Ανάμεσα στα απόβλητα υπάρχουν πλαστικά, τα οποία με τον ήλιο και τον αέρα διαλύονται και μπορεί να καταλήξουν ακόμα και στη θάλασσα και κατ’ επέκταση στα ψάρια, ενώ με τις βροχές αυτά τα υπολείμματα των πλαστικών μπορεί να καταλήξουν και στο νερό που καταναλώνουμε», τόνισε ο Χαραλάμπος Θεοπέμπτου, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Από την πλευρά τους, τόσο το Υπουργείο Γεωργίας, όσο και άλλα εμπλεκόμενα μέρη, βλέποντας το πρόβλημα, δρομολογούν την λήψη μέτρων όπως, ο καθαρισμός αυτών των περιοχών αλλά και η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, οι οποίες θα έχουν ρόλο επιτηρητή για να αναφέρουν πού υπάρχουν παράνομες χωματερές. Οι κοινότητες, στο πλαίσιο των εκστρατειών για άμβλυνση του προβλήματος με τους σκυβαλότοπους, θα μπορούν να αποταθούν το Υπουργείο Γεωργίας για να λάβουν χρηματική βοήθεια, ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και παρακολούθησης της περιοχής τους, αλλά και να καταγράψουν τον όγκο των αποβλήτων που θα πρέπει να καθαριστούν. Στόχος είναι ο καθαρισμός αλλά πολύ περισσότερο η εξάλειψη των παράνομων σκυβαλότοπων.