Στάση εργασίας την ώρα του κεντρικού δελτίου της 12ης Ιουλίου από τις συντεχνίες του ΡΙΚ
15:31 - 05 Ιουλίου 2024
Στάση εργασίας την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων την ερχόμενη Παρασκευή 12 Ιουλίου, αποφάσισαν οι συντεχνίες του ΡΙΚ, προκειμένου να καταβληθούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα σε εργαζόμενους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο.
Τη Δευτέρα αναμένεται οι συντεχνίες να ανακοινώσουν επιπλέον κλιμακούμενα μέτρα, τα οποία πιθανώς να επηρεάσουν και το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου 13 και 14 Ιουλίου, περιλαμβανομένης και της προβολής του τελικού του Euro.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Νίκος Γρηγορίου, ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, είπε ότι σε διάσκεψη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, οι τρεις συντεχνίες του ΡΙΚ, ΕΥΡΙΚ και ΣΥΤΥΡΙΚ - ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ενημέρωσαν ότι από τον Δεκέμβριο 2022 που έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οχτώ εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στο ΡΙΚ έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν πάρει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα που προκύπτει από τον νόμο. Μεταξύ αυτών, υπάρχει εργαζόμενος που περιμένει εδώ και 18 μήνες να του καταβληθεί η σύνταξη.
«Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το ΡΙΚ έχει αποστείλει όσα διαθέσιμα στοιχεία έχει στην κατοχή του, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν καταφέρει μαζί με το ΡΙΚ να βρουν χρυσή τομή για να καταβληθούν τα δικαιώματα. Είναι συμβατική υποχρέωση της πολιτείας προς τους εργαζόμενους να τους καταβάλλει τη σύνταξη», ανέφερε.
Ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες του ΡΙΚ έχουν κάνει τεράστια υπομονή και έχουν δείξει μεγάλη υπευθυνότητα όλους αυτούς τους 18 μήνες και έδωσαν όλο το περιθώριο που μπορεί να δοθεί. «Όμως, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε μέτρα, επειδή δεν εφαρμόζεται η συμβατική υποχρέωση της πολιτείας για σύνταξη».
«Δεν δεχόμαστε κανένας εργαζόμενος να μη λαμβάνει τα συμβατικά του δικαιώματα και δη τη σύνταξη, που είναι και περιουσιακό στοιχείο. Γι’ αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα», σημείωσε.
Όπως είπε, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 12 Ιουλίου, την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, 8μμ-9μμ, θα υπάρχει στάση εργασίας, που σημαίνει ότι κανένα πρόγραμμα δεν θα μεταδοθεί. «Την ίδια στιγμή, μελετούμε και θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα κι άλλα μέτρα που θα κλιμακώνουν και δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις εκπομπές του Σαββάτου και της Κυριακής, 13 και 14 Ιουλίου, περιλαμβανομένης και της μετάδοσης του τελικού του EURO», ανέφερε.
Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ είπε ότι οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να λάβουν τα μέτρα, δεν θέλουν να ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. «Θέλουμε να καταλάβει η Κυβέρνηση και το ΡΙΚ ότι πρέπει να ασχοληθεί και να επιλύσει το πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή. Αν θέλει, μπορεί να το κάνει. Πρέπει να σεβαστεί και τα εργατικά και τα νομικά δικαιώματα των ανθρώπων και την αξιοπρέπειά τους που τους εμπαίζουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα», σημείωσε.
Απαντώντας αν το κώλυμα παρουσιάζεται από πλευράς ΡΙΚ ή Υπουργείων, είπε ότι παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς ΡΙΚ, έγιναν κάποιες κινήσεις, τις οποίες φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι δεν είναι επαρκείς. «Δεν ξέρουμε ποιος έχει δίκιο και άδικο, ποιος φέρει την ευθύνη και ποιος θα το λύσει. Μας ενδιαφέρει να λυθεί και αυτό οφείλει η πολιτεία», είπε, σημειώνοντας ότι, αν χρειαστεί, θα πρέπει να ασχοληθεί και η Προεδρία με το θέμα.
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ηλία, ΓΓ της ΟΗΟ-ΣΕΚ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «στο ΡΙΚ είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Εργαζόμενοι μετά από πολλά χρόνια υπηρεσίας να αφυπηρετούν και να μην εξελίσσεται ορθολογιστικά η απόδοση των συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων». Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι εργαζόμενος αφυπηρέτησε από τον Ιανουάριο 2023 και ακόμη εκκρεμεί η απόδοση σε αυτόν των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων, δημιουργώντας προβλήματα διαβίωσης και παρεμβαίνοντας στον οικονομικό προγραμματισμό του κάθε συνταξιούχου.
«Είναι πρωτόγνωρο μέσα από τη διεργασία εφαρμογής της νομοθεσίας για το νέο συνταξιοδοτικό του 2022 να διαπιστώνονται διαδικαστικές αστοχίες και αδυναμίες, σε σχέση με τα στοιχεία που τίθενται ενώπιον του Ειδικού Ταμείου που συστάθηκε και είναι εντεταλμένο να αποδίδει τις συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», ανέφερε ο κ. Ηλία.
Πρόσθεσε ότι ίδιας μεταχείρισης θα τυγχάνει και κάθε νέος εργαζόμενος που αφυπηρετεί στο ΡΙΚ. «Αυτό έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια και θυμό στους εργαζόμενους, κατά τρόπο που τους οδήγησε, μετά από πολλές προσπάθειες, να αποφασίσουν τη λήψη μέτρων, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, 12/7», ανέφερε.
Ο κ. Ηλία κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους, με πρώτο το ΡΙΚ, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών, κάτω από την εποπτεία του οποίου λειτουργεί το Ειδικό Ταμείο, να παρέμβουν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. «Δεν είναι σκοπός μας να παίρνουμε μέτρα και να ταλαιπωρούμε τους πολίτες. Δεν μπορούμε όμως να κλείνουμε τα μάτια και να μην αντιδρούμε σε τέτοιου είδους κεφαλαιώδη ζητήματα για τη συνταξιοδότηση και αξιοπρεπή διαβίωση συνταξιούχων», σημείωσε.
Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να έρχεται ως πρόσκομμα το ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία πρόσληψης και μισθοδοσίας για κάποια έτη και αυτό να αποτελεί λόγο να μην αποδίδονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. «Δεν ήταν ευθύνη του εργαζόμενου να τηρούνται αυτά τα στοιχεία. Τουναντίον, οι εργαζόμενοι, όταν κλήθηκαν, προσκόμισαν στοιχεία από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις εισφορές που έκανε το ΡΙΚ για αυτούς, για την αντιμισθία τους, καθώς και στοιχεία από τον Φόρο Εισοδήματος αλλά και από δικά τους αρχεία, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την εργοδότησή τους στο ΡΙΚ.
Διευκρίνισε ότι στο ΡΙΚ υπολείπονται στοιχεία πριν το 2003, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστολές εργοδότησης των εργαζομένων σε πολλούς φακέλους. «Δημιουργείται ένα μπλέξιμο, ένα πρόβλημα για το πώς θα μπορούν να υπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις. Ο νόμος δίνει διεξόδους», ανέφερε, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη του ΡΙΚ να διερευνήσει και να ξεκαθαρίσει τα συγκεκριμένα θέματα, να δώσει ξεκάθαρες τοποθετήσεις στο Ειδικό Ταμείο, προκειμένου να υπολογιστούν και να αποδοθούν τα δικαιώματα του καθενός.
Είπε, επίσης, ότι το ΡΙΚ συνεργάστηκε με έναν αναλογιστή, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που συνεργάζεται το κράτος. Με βάση τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του έγιναν υπολογισμοί και κατατέθηκαν στο ΡΙΚ. «Ας αξιοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να δοθεί μια λύση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι για κάθε υπόθεση πρέπει να γίνεται η δέουσα έρευνα, να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία στοιχεία και να μπορούν να υπολογίζονται οι συντάξεις με βάση τη νομοθεσία.
«Η αναξιοπρέπεια στη διαβίωση δεν μπορεί να πυροδοτείται από ελλείψεις, αδυναμίες ενός οργανισμού δημοσίου δικαίου», κατέληξε ο κ. Ηλία.
Πηγή: ΡΙΚ