Λάμπουν αλλά... δεν είναι χρυσά διαμάντια από τα κατεχόμενα-Ξεγελούν πολίτες, αντιδρούν οι χρυσοχόοι

Αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες χρυσοχόους και στους… παράνομους, με τους καταναλωτές για άλλη μια φορά να πληρώνουν τη νύφη με τις εξαπατήσεις που έχουν γίνει ακόμη πιο έντονες τα τελευταία χρόνια, αφού όπως έχει διαφανεί, ψεύτικα διαμάντια πωλούνται στην αγορά ως αληθινά, σε ανυπολόγιστες τιμές, που σίγουρα, μόνο τόσα δεν αξίζουν.

Το θέμα, έχει θίξει με επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, το Συμβούλιο Συνδέσμου Χρυσοχόων Κύπρου, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα ότι, τον τελευταίο καιρό, αρκετοί καταναλωτές έχουν εξαπατηθεί, αγοράζοντας φυσικά διαμάντια, σε μερικές περιπτώσεις μεγάλης αξίας, ενώ εν τέλει, μετά από έλεγχο, είχε διαπιστωθεί ότι τα διαμάντια αυτά ήταν τεχνητά και χαμηλότερης αξίας. Οι πηγές αυτών των παράνομων συναλλαγών, σύμφωνα με τους χρυσοχόους, προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, το διαδίκτυο, τα κατεχόμενα και την μαύρη αγορά.

Σημειώνεται ότι τα τεχνητά διαμάντια, ή Lab Grown όπως ονομάζονται, έχουν την ίδια χημική σύσταση με τα φυσικά διαμάντια, έχουν ακριβώς την ίδια λάμψη, ωστόσο, είναι φθηνότερα και υποκατάστατα των φυσικών διαμαντιών. Η βασική τους διαφορά όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγκειται στην σπανιότητα, αφού τα ορυκτά διαμάντια είναι μερικών εκατομμυρίων χρονών, έχουν δημιουργηθεί στα έγκατα της γης και είναι διαφορετικά όσον αφορά στις φυσικές τους ιδιότητες. Από την άλλη, τα τεχνητά διαμάντια είναι μερικών χρονών, μεταξύ τους είναι πανομοιότυπα και με τεράστιες διαφορές στην κρυσταλλική δομή και στα εγκλείσματα σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Γεμολόγος και Αδαμαντολόγος, Μέλος του Συμβουλίου Συνδέσμου Χρυσοχόων Κύπρου, Κύπρος Ολυμπίου, «σήμερα στην αγορά υπάρχουν δυο είδη διαμαντιών. Υπάρχουν τα φυσικά ή αληθινά διαμάντια, τα οποία δημιουργούνται και εξορίζονται από τη γη και υπάρχουν επίσης, κυρίως την τελευταία δεκαετία σε μεγάλες ποσότητες, τεχνητά διαμάντια, τα οποία φτιάχνει ο άνθρωπος. Τα τεχνητά διαμάντια, ωστόσο, δύσκολα ξεχωρίζουν, αφού χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και μηχανισμοί για να τα αναγνωρίσει κάποιος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο ενώπιον του ο Σύνδεσμος Χρυσοχόων, αριθμός καταναλωτών, έχει εξαπατηθεί, αγοράζοντας τεχνητά διαμάντια στην τιμή των φυσικών διαμαντιών. «Το τεράστιο πρόβλημα που παρατηρείται στην αγορά, είναι από τις αγοραπωλησίες μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένων ιστοσελίδων, που είναι μαϊμού και προωθούν κοσμήματα με μεγάλες εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να εξαπατώνται οι συμπατριώτες μας. Μάλιστα, αυτό που έχει διαπιστωθεί, είναι ότι αφού προβούν σε αγορές οι καταναλωτές, μετά εξαφανίζονται οι σελίδες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν το δίκαιο τους», ανέφερε ο κ. Ολυμπίου.

Επιπρόσθετα, το άλλο πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί, είναι ότι η μεγαλύτερη μερίδα των τεχνητών κοσμημάτων, προέρχονται από τα κατεχόμενα, όπως και από πλανόδιους στη μαύρη αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι τα τεχνητά, δεν είναι παράνομα, αλλά είναι παράνομο να πωλούνται ως φυσικά και σε τεράστια τιμή από αυτή που αξίζουν. «Είναι λογικό ότι μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, μετά και από την κρίση, αντί να ξοδέψουν ένα Α ποσό για να αγοράσουν ένα διαμάντι το οποίο είναι φυσικό, ακριβό, ορυκτό και σπάνιο, προτιμούν να αγοράσουν ένα τεχνητό λίθο και ένα συνθετικό διαμάντι», ανέφερε ο κ. Ολυμπίου.

Από την πλευρά τους οι χρυσοχόοι πάντως, καλούν τους καταναλωτές, να αγοράζουν μόνο από τα μέλη του Συνδέσμου Χρυσοχόων Αργυροχόων Κύπρου τα φυσικά διαμάντια και να ζητούν πάντοτε νομική απόδειξη και πιστοποίηση, η οποία να διαπιστώνει το όνομα, την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των συναλλαγμένων διαμαντιών με ακρίβεια. «Καλούμε επίσης τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μεγάλες εκπτώσεις. Δεν είναι δυνατό ένα προϊόν όπως είναι χρυσός, να βρίσκεται σε εκπτώσεις διότι έχει προκαθορισμένη τιμή. Ο χρυσός ανέβηκε στην τιμή κατά 30% μετά τους πολέμους, πώς είναι δυνατό να βρίσκουμε προϊόντα σε τοπικές αγορές με έκπτωση κατά 50%;», διερωτήθηκε ακόμη ο κ. Ολυμπίου.

Πάντως, σε ερώτηση εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαπιστώσει ένας καταναλωτής ότι ένα διαμάντι δεν είναι αληθινό, ο κ. Ολυμπίου ήταν αρνητικός, για να προσθέσει ότι μόνο το πιστοποιητικό είναι ο κατάλληλος τρόπος πιστοποίησης για την εγκυρότητα ενός διαμαντιού. «Όταν λάβει μια πιστοποίηση ο καταναλωτής από ένα έγκυρο κοσμηματοπωλείο και όχι από τα κατεχόμενα και το διαδίκτυο, τότε δεν θα εξαπατηθεί, ούτε υπάρχει λόγος να διαψεύσει την εγκυρότητα ενός αληθινού και φυσικού λίθου», κατέληξε ο Γεμολόγος και Αδαμαντολόγος.

Δειτε Επισης

Επιμένει ο Σταυριανός, άσκησε έφεση επί της... τελεσίδικης απόφασης της Ολομέλειας-Ανύπαρκτη διαδικασία
Το πάθημα του Κομμωτή δεν έγινε μάθημα-Κρίθηκε αναγκαστική η νοσηλεία του δραπέτη αλλά έλαβε μόνος του εξιτήριο
Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Από την γαστρεντερίτιδα στην κλινική και τελικά στην απόδραση-Στη δημοσιότητα η φωτογραφίες του 49χρνου
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο