Επ. Περιβάλλοντος: Τεράστια η σημασία θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κύπρου

Η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Κύπρου είναι τεράστια, δήλωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Design for play. Building awareness for a sustainable future», στο Πανεπιστήμιο Frederick, σημειώνοντας ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στο περιβάλλον απειλούν με υποβάθμιση τα διάφορα ενδιαιτήματα καθώς και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών.

Στην Κύπρο, ανέφερε, υπάρχουν επί του παρόντος επτά θαλάσσιες περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura2000, προστατεύοντας γύρω στα 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα παράκτιων περιοχών και πέραν των 8,000 τ.χλμ. υπεράκτιων. Πρόσθεσε ότι η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, το πιο σπάνιο από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο.

Αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι η μάθηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για την επίτευξη της αειφορίας, και τα παιχνίδια μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε νέους ανθρώπους να δημιουργούν και να καινοτομούν στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

«Μέσω της αλληλεπίδρασης και της διασκέδασης, μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το φυσικό περιβάλλον και να κατανοούν τις προκλήσεις που απειλούν τον πλανήτη αλλά και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σκέφτονται κριτικά και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες», είπε.

Σημείωσε ότι τα παιχνίδια έχουν δημιουργηθεί με επίκεντρο τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus «και αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκμάθησης με στόχο την προστασία των θαλάσσιων ειδών».

«Η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματός μας είναι τεράστια», είπε η Επίτροπος.  Στην Κύπρο υπάρχουν επτά επί του παρόντος θαλάσσιες περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο Natura2000, προστατεύοντας γύρω στα 130 τ.χλμ. παράκτιων περιοχών και πέρα των 8,000 τ.χλμ. υπεράκτιων, πρόσθεσε.

«Ο Ακάμας φιλοξενεί τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η οποία αποτελεί και δείκτη υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος», είπε. Με περίπου 800 φώκιες να έχουν μείνει παγκοσμίως, πρόσθεσε, η μεσογειακή φώκια αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό της Ευρώπης, το πιο σπάνιο από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν στον κόσμο, πρόσθεσε.

Οι δε θαλάσσιες χελώνες Caretta και η πράσινη χελώνα  Chelonia mydas, «οι οποίες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, στην Κύπρο παρουσιάζονται, κυρίως, στις παραλίες Πόλεως-Γιαλιάς και στη Χερσόνησο του Ακάμα», σημείωσε η Επίτροπος.

«Επίσης, τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας που ο βυθός μας παρουσιάζει, υποστηρίζουν υψηλή βιοποικιλότητα και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αναπαραγωγικούς βιότοπους πολλών θαλάσσιων οργανισμών», ανέφερε. Αυτά, συνέχισε, σταθεροποιούν με τις ρίζες τους το υπόστρωμα του βυθού, παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικής ύλης, αποδεσμεύουν οξυγόνο στο νερό, λειτουργούν ως ενδιαίτημα και καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς, και προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση που προκαλούν τα κύματα.

Είπε ακόμη ότι βιοσταλακτίτες που απαντώνται σε υποβρύχιο σπήλαιο στο νησί Κακοσκάλι στον Ακάμα «θεωρούνται μοναδικές βιοκοινότητες», αφού σπήλαια με βιοσταλακτίτες έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα μόνο σε δύο άλλες περιοχές στον κόσμο, στο Μπελίζ και την Ιταλία.

Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε, «είναι γεγονός ότι οι αυξανόμενες πιέσεις στο περιβάλλον απειλούν με υποβάθμιση τα διάφορα ενδιαιτήματα καθώς και τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων προστατευόμενων ειδών και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό το θέμα διαχείρισης των θαλάσσιων περιοχών Natura2000 και όχι μόνο».

Κλείνοντας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για τη γενικότερη περιβαλλοντική δράση του.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά