Πρόταση για εθελοντική αποποίηση της ιδιωτικής εργασίας από αξιωματούχους-Αρνητικοί οι βουλευτές
14:32 - 03 Ιουλίου 2024
Πρόταση νόμου βάσει της οποίας εκλελεγμένοι αξιωματούχοι, πρόσωπα που διορίζονται όπως Υπουργοί Υφυπουργοί ή επίτροποι, υπογράφουν σε εθελοντική βάση δήλωση σχετικά με τη δυνατότητα αποποίησης του δικαιώματος για άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος ή επαγγελματικής δραστηριότητας είτε επί κέρδει ή μη μετά την εκλογή ή διορισμό του σε δημόσιο αξίωμα ή θέση, συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.
Την πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούτας φαίνεται ωστόσο να συναντά αρνητική τοποθέτηση από μέλη της επιτροπής, καθώς και τον προβληματισμό της Νομικής Υπηρεσίας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης της δήλωσης αυτής.
Σύμφωνα με την πρόταση ο αξιωματούχος δύναται να αρνηθεί να υπογράψει τη δήλωση αποποίησης και σε τέτοια περίπτωση ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει γραπτώς την Πρόεδρο της Βουλής για την εν λόγω άρνηση. Μπορεί επίσης ένας αξιωματούχος να αναιρέσει την αποποίηση οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της θητείας του και σε τέτοια περίπτωση ενημερώνει γραπτώς για την απόφασή του.
«Σκοπός και στόχος μας είναι απλώς να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια. Επειδή η δουλειά δεν είναι ντροπή διερωτώμαι ποιο είναι το πρόβλημα (για έναν αξιωματούχο) να δηλώνει το επάγγελμα του ή όχι, ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.
Υπενθύμισε ότι εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2021 πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΠΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών, βάσει της οποίας απαγορεύεται διά νόμου σε ένα εκλελεγμένο αξιωματούχο να εξασκεί και άλλο επάγγελμα ταυτόχρονα, μια πρόταση η οποία τίθεται προς συζήτηση, όπως είπε.
«Δεν συζητήθηκε ποτέ, είναι πιο δύσκολη (πρόταση) διότι πρέπει να γίνει αλλαγή του Συντάγματος, και έχουμε θέσει το θέμα σε εθελοντική βάση», ανέφερε ο κ. Μουσιούττας μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας ότι θέση του κόμματος είναι ότι οι βουλευτές, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι πρέπει να αφιερώνουν όλες τους τις δυνάμεις στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Αν και το θέμα τίθεται σε εθελοντική βάση, ο κ. Μουσιούττας είπε ωστόσο ότι «είναι name and shame διότι αυτά θα δημοσιοποιούνται και ο καθένας θα είναι υπόλογος των αποφάσεων και των πράξεων του».
Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Βουλευτή ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου αν δίνεται βάση στη δημοσιοποίηση της δήλωσης αυτής, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι ελλείψει της συζήτησης της αντίστοιχης πρότασης για υποχρεωτική απαγόρευση, «θεωρώ ότι ένα πρώτο βήμα για να ανοίξει ο διάλογος και η συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου διαφώνησε με το προοίμιο της προταθείσας πρότασης νόμου σημειώνοντας ότι στιγματίζει Βουλευτές που εργάζονται σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, αφού φορολογούνται, πληρώνουν κοινωνικές ασφαλίσεις και είναι υπόλογοι σε πάσης φύσεως εποπτικές Αρχές. «Θα έχουμε δύο ταχυτήτων Βουλευτές», είπε.
Διαφωνίες όσον αφορά την πρόνοια για το "name and shame" εξέφρασε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος δήλωσε και την διαφωνία του με το θέμα του ασυμβίβαστου. «Δεν θεωρώ ντροπή να κάνω τη δουλειά μου», ανέφερε. Όπως είπε, η πρόταση νόμου έχει στόχο να στιγματίσει και «θα κάνουμε τη βουλή το club των συνταξιούχων και των ευκατάστατων και να το πούμε ευθαρσώς». Σημείωσε τέλος ότι οι απολαβές ενός εκλελεγμένου αξιωματούχου φαίνονται στη δήλωση πόθεν έσχες.
Έντονη διαφωνία με την πρόταση νόμου εξέφρασε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους λέγοντας ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. «Αν ο Βουλευτής βασίζεται μόνο στο μισθό του θα είναι έρμαιο της επικαιρότητας του αρχηγού του κόμματος και αντί να κάνει έργο θα γλείφει τον αρχηγό του για να επανεκλεγεί για ένα έχει ψωμί να τρώει», είπε, προσθέτοντας πως αν και το θέμα του ασυμβίβαστου είναι εύλογο διαφωνεί στην περίπτωση των εκλελεγμένων.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι βάσει του άρθρου 41 του Συντάγματος ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορούν να ασκούν άλλη εργασία ή επάγγελμα, προσθέτοντας πως δεν απαγορεύεται σε Υπουργούς ή Βουλευτές να εξασκούν άλλη εργασία κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Επεσήμανε ότι υπάρχει περιορισμός μόνο σε περίπτωση που ασκούν εργασία σε δημόσια θέση. Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει ο νόμος για το ασυμβίβαστο.
Σημείωσε ακόμη ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας του νόμου δεν εγείρει ζητήματα, για να προσθέσει ωστόσο ότι ενδεχομένως να προκύψουν θέματα με προσωπικά δεδομένα σε περίπτωση που θα δημοσιοποιείται ο κατάλογος.
Εξάλλου εκπρόσωπος της Προεδρίας εκπροσωπώντας την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, υπενθύμισε ότι μετά την εκλογή της Κυβέρνησης υπάρχει Κώδικας Δεοντολογίας που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, στον οποίο περιέχεται διάταξη (άρθρο 3Γ) βάσει της οποίας τα μέλη της κυβέρνησης αφιερώνουν το χρόνο τους στην άσκηση των καθηκόντων τους και δεν έχουν δικαίωμα άσκησης εργασίας ή συμμετοχής στη διοίκηση οργανισμού ακόμη και μη κερδοσκοπικού.
Υπενθύμισε ακόμη ότι μέσα στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνηση είναι το θέμα του ασυμβίβαστου. Γίνεται ήδη μια επεξεργασία για περαιτέρω βελτίωση του ασυμβίβαστου, είπε, προσθέτοντας ότι διορίστηκε επιτροπή για την παρακολούθηση της προόδου για την υλοποίηση των συστάσεων της GRECO σε αυτά τα θέματα.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης εξέφρασε προβληματισμό γιατί γίνεται αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών εφόσον δεν πρόκειται για αποποίηση κάποιου οικονομικού οφέλους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης επί της αρχής και θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο η κατ' άρθρον συζήτηση.
Πηγή: KΥΠΕ