Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας συζήτησαν οι βουλευτές-Ζητούν αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν Βουλευτές για το θέμα της υπογεννητικότητας ζητώντας από την Κυβέρνηση να λάβε άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος συνήλθε σήμερα και συζήτησε το θέμα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε πως εξετάστηκαν μια σειρά προβλημάτων τα οποία αφορούν την υπογεννητικότητα, το επίδομα τέκνου και τις καταγγελίες από πάρα πολλούς γονείς για αποκοπή του επιδόματος από το αρμόδιο Υπουργείο  και συμφωνήθηκε από όλους παρόντες Βουλευτές ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μην υπάρχουν αδικίες όπως συμβαίνει σήμερα.

«Αντί το κράτος να επικροτεί τη γέννηση περισσότερων παιδιών, με τον τρόπο που αποφάσισε να εφαρμόσει αυτή την πολιτική στην ουσία τιμωρεί αυτούς τους γονείς», είπε.

Υπήρξε επίσης ενημέρωση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για αντιμετώπιση  της υπογεννητικότητας. «Θέση της Επιτροπής είναι ότι η στάση του κράτους είναι αδικαιολόγητη, κινούνται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά» ανέφερε ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας πως θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση ν’ αντιληφθεί  ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κυβερνητική εντολή, καθώς «αν δεν αλλάξει ο προσανατολισμός με μαθηματική ακρίβεια είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρχει αναπλήρωση πληθυσμού».

«Η αυξημένη τάση των γεννήσεων παιδιών μεταναστών και η μειωμένη τάση γεννήσεων από τους Ελληνοκύπριους, οδηγούν σε αναπλήρωση πληθυσμού στον βαθμό που θα γίνει από ξένο πληθυσμό» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι γεννήσεις του 2020 από γονείς που ήταν και οι δύο ξένοι ήταν 2.550 παιδιά, ήτοι 30% των συνολικών γεννήσεων, ενώ από Ε/κ γονείς ήταν 7.390 παιδιά. Το 2023 ο γεννήσεις από Ε/κ γονείς ήταν 7.191 ενώ από ξένους γονείς ήταν 3.123.

Ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας το Υφυπουργείο Μετανάστευσης παρουσίασε κάποια από τα μέτρα που υλοποιεί, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράζει ικανοποίηση καθώς επιστρέφουν οικειοθελώς ή απελαύνονται τον μήνα περίπου 1.000 μη δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ενώ εισέρχονται περίπου 200 κάνοντας λόγο για σαφή βελτίωση σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Σημείωσε ωστόσο πως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το ότι υπάρχουν χιλιάδες κόσμου που έχουν μείνει στην Κύπρο και δεν υπάρχει τρόπος να απελαθούν αυτή τη στιγμή, καθώς δεν υπάρχει χώρος φύλαξης αυτών των ανθρώπων, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία των σχετικών Κέντρων που αναμένονται από το 2023. «Σήμερα μας ενημέρωσαν ότι αυτό πιθανόν να γίνει το 2025», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι για να υπάρχει αναπλήρωση πληθυσμού θα πρέπει ο δείκτης γεννήσεων να είναι στο 2,1 αλλά και πως ο δείκτης είναι σήμερα στο 1,39.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε πως δυστυχώς για ακόμη μια φορά απουσιάζει ολοκληρωμένη στρατηγική εκ μέρους της Κυβέρνησης. «Δυστυχώς ο Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής συνεδρίασε μια φορά τον προηγούμενο Γενάρη. Αναμένουμε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Κυβέρνησης η οποία πρέπει να είναι γενναιόδωρη και να στηρίξει με αρκετά εκατομμύρια τις νέες οικογένειες και τις γεννήσεις», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της σημερνής συνεδρίας διαφάνηκε κάτι πολύ ανησυχητικό, ότι με βάση τους αριθμούς του 2023 και τα στατιστικά των γεννήσεων, το 47,7% αφορά πρώτο παιδί, το 35% αφορά τη γέννηση δεύτερου παιδιού και μόνο το 6% αφορά τρίτο παιδί, ενώ οι γεννήσεις παιδιών από γονείς που έχουν ήδη τρία η περισσότερα παιδιά μειώνονται στο 5,5%.

«Πρέπει η Κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικότερα το τρίτο, τέταρτο ή και περισσότερα παιδιά» είπε αναφέροντας πως στη σημερινή συνεδρία παρέδωσε στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής μια έρευνα που ετοίμασαν ο υπηρεσίες της Βουλής σχετικά με πολιτικές, δράσεις και μέτρα που εφαρμόζουν άλλες χώρες.

Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως τρία είναι τα μέτρα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα, πρώτο η φορολόγηση του εισοδήματος ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας, δεύτερο η ουσιαστική επέκταση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα τέκνου και τρίτο το εφάπαξ ποσό για κάθε γέννηση ειδικά από το τρίτο παιδί και μετά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι από το 2020 μέχρι το 2024 γεννήθηκαν 32.811 κυπριόπουλα και 12.427 παιδιά από αλλοδαπούς γονείς, δηλαδή ένα περίπου 30% των γεννήσεων αφορούν παιδιά αλλοδαπών. «Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό» είπε, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα στη σωστή του βάση.

«Είμαστε κάτω από το όριο ασφαλείας για την αναπλήρωση του πληθυσμού, ο πληθυσμός μειώνεται. Είναι καιρός να λάβουμε αποφασιστικά και δραστικά μέτρα. Η μόνη χρονιά που άλλαξε ο δείκτης γεννητικότητας ήταν το 1992 όταν ανέβηκε στο 2,43, επί Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου, όταν το επίδομα τέκνου παραχωρείτο χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και κάθε οικογένεια έπαιρνε 7 λίρες για κάθε παιδί» ανέφερε, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις καθώς πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιερακοθηρία για έλεγχο υπερπληθυσμού της φάσσας συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Ξεκαθάρισμα Κυβέρνησης για τη δημιουργία παραρτήματος Πανεπιστημίου, ζητά ο Καρούσος
Θέλει να τα βρει με τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Τυχικός-Θα βρεθούν για να «διευθετηθεί η παρεξήγηση»
Στάση εργασίας την Πέμπτη από Μέλη ΔΕΠ και ΕΕΠ της Σχολής Διοίκησης του ΤΕΠΑΚ
Πρόταση για διαγραφή της στέρησης επαγγελματικής άδειας οδηγών σε άτομα που καταδικάστηκαν στο παρελθόν για ουσίες
Το 2027-28 αναμένεται η λειτουργία σχολής ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Θέμα για ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών στην Επιτροπή Παιδείας
Σε επίπεδο σκέψης η τροποποίηση Καταστατικού για τοποτηρητεία
Εκκενώθηκε προληπτικά παλιό κτήριο της ΑΗΚ στο κέντρο της Λευκωσίας-Αναζητεί νέα γραφεία
Κατέθεσε προτάσεις για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές το ΥΠΕΣ-Ευρεία σύσκεψη για να βρεθούν λύσεις