Αντιδρά το «υπεξ» στο ψήφισμα ΚΣΣΕ για το Βαρώσι-Ισχυρίζεται πως είναι «έδαφος του ψευδοκράτους»
16:24 - 02 Ιουλίου 2024
Το ψήφισμα της ΚΣΣΕ για το Βαρώσι περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς και αγνοεί ότι η ε/κ ηγεσία ευθύνεται για την αποτυχία επίτευξης οποιασδήποτε συμφωνίας στην Κύπρο μέχρι σήμερα, ισχυρίζεται το «υπεξ», υποστηρίζοντας ότι η περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου είναι έδαφος του ψευδοκράτους.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρεται επίσης ότι οι «εποικοδομητικές απόψεις και προτάσεις» της τ/κ πλευράς αποτυπώθηκαν μόνο εν μέρει στο ψήφισμα, θεωρώντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης της ε/κ πλευράς τόσο στον Εισηγητή του θέματος, Ιταλό Βουλευτή Πιέρο Φασίνο, όσο και στα μέλη της Επιτροπής, «παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε ως τουρκική πλευρά».
Επισημαίνεται ότι επιβεβαιώθηκε προαναφερθείσα αναφορά πως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έγινε δεκτή ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο από το ΕΔΑΔ, ενώ στο ψήφισμα γίνεται έκανε επίσης σαφής αναφορά στην «απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού».
Υποστηρίζεται ότι το ψήφισμα «διαστρεβλώνει ιστορικά δεδομένα, αγνοεί τις θηριωδίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός και δημιουργεί μια εσφαλμένη αντίληψη ότι τα μόνα θύματα στο Κυπριακό είναι ο ελληνοκυπριακός λαός. Το ψήφισμα αποτελεί ένδειξη ότι το ΣτΕ ενεργεί και πάλι υπό την καθοδήγηση της ε/κ διοίκησης νότιας Κύπρου».
«Ως τδβκ, θεωρούμε χρήσιμο να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, η οποία αποτελεί την εγγύηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη χώρα μας», προστίθεται.
Για το Βαρώσι, το «υπεξ» υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός των συνόρων του ψευδοκράτους και υπό την πλήρη κυριαρχία του. «Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ξανά ότι η πρωτοβουλία για το άνοιγμα του Βαρωσιού σχεδιάστηκε για να σεβαστεί τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που εγγυώνται το διεθνές δίκαιο και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ισχυρίζεται.
Θεωρεί ανειλικρινή την προσέγγιση της ΚΣΣΕ να καλεί τις πλευρές να ξεκινήσουν μια πολιτική διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας με βάση μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί και αποδειχθεί ανεπιτυχή στην Κύπρο. «Όλα τα μέρη που θέλουν να συμβάλουν σε μια μόνιμη συμφιλίωση στο νησί πρέπει να αρχίσουν να κάνουν βήματα προς την αποδοχή της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού και των εγγενών δικαιωμάτων του, την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς», αναφέρει.
Υποστηρίζει ότι είναι πλέον καιρός η ΚΣΣΕ να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών υπό το πρίσμα της τρέχουσας πραγματικότητας στο νησί και να επιδείξει ξεκάθαρη βούληση για άρση των «εμπάργκο» και της απομόνωσης χωρίς όρους.
Πηγή: ΚΥΠΕ